Dinamo nema ni viziju ni lovu, ali ovo što Bara radi klubu je čista osveta

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL - Ivo Cagalj/PIXSELL

JOSIP BREKALO je proteklog vikenda na krcatom Poljudu predstavljen kao novi igrač Hajduka. Činilo se da će to biti kraj sapunice oko toga u kojem će klubu hrvatski reprezentativac tražiti formu koja bi mu priskrbila poziv na Europsko prvenstvo, ali priča i dalje traje, a u javnost izlazi sve više detalja.

Podsjetimo, Brekalo je praktički imao sve dogovoreno s Dinamom i već je letio za Zagreb, no transfer je propao u zadnji tren u tada nerazjašnjenim i čudnim okolnostima, a posebnu kontroverzu dodala je činjenica da je prešao u najvećeg rivala, i to, kako se piše, za bitno niža primanje nego što bi ih imao u Dinamu.

Dinamova uprava, na čelu s prvoodgovornom Vlatkom Peras, još je jednom pokazala da ne posjeduje niti jednu kompetenciju za vođenje kluba. No, Peras je svojim kiksom potencijalno napravila i najbolju i najgoru stvar za Dinamo.

S jedne strane je izgubila igrača sa strašnim CV-om i motivacijom te ga na neki način predala najvećem konkurentu. S druge strane, propast ovog transfera samo je potvrdilo što Andy Bara, Brekalov agent, misli o Dinamu. I kao takav treba biti što dalje od kluba.

Što se dogodilo s Brekalovim dolaskom u Dinamo?

Ovisno o tome kojem izvoru vjerujete, postoji nekoliko verzija o tome zašto je točno propao dolazak Brekala u Dinamo. Ono što sigurno znamo jest da je u jednom trenutku, otprilike dva dana prije nego što se Brekalo dovodio u ikakvu vezu s Hajdukom, stvar bila skoro riješena i čekao se samo popis igrača.

Dinamo se naknadno kune da igrač nije pristao na uvjete i kroz svoje objave donekle sugerira da su igrač i njegovi predstavnici htjeli dodatna obećanja ili stavke koje nisu bile predviđene prvotnim dogovorom. 

Problem je s Dinamove strane bio jasan. Nakon šokantnog poraza od Lokomotive trener Sergej Jakirović je bio jako blizu otkaza. Da ga se u tom trenutku otpustilo, klub bi mu bio dužan kao otpremninu isplatiti šest mjesečnih ugovornih rata. 

Jakirović ima ugovor koji iznosi oko milijun eura godišnje, a klub je nedavno na istu stavku bio dužan isplatiti oko 1.5 milijuna eura svojim bivšim trenerima, Anti Čačiću i Igoru Bišćanu. Bilo kakvo obvezivanje u odnosu na Brekala bio je u tom trenutku i vrlo realan financijski rizik.

Veliki kiks Dinama nastao je jer u klubu nema vizije. A vjerojatno ni love

No, sama činjenica da je Dinamo najprije Jakiroviću dao ovlasti da slaže momčad, a onda ga je bio spreman otpustiti nakon prvog poraza govori o tome koliko vizije i znanja danas ima u Dinamovoj upravi. 

Pisali smo o tome koliko je opasno kada trener dobije i titulu sportskog direktora, a Dinamu je farsa od ideje mogla propasti nakon prvog dana drugog dijela sezone. Iz kojeg god kuta sagledali situaciju s Brekalom, ali i većinu drugih transfera koje Dinamo radi zadnjih nekoliko godina, maksimirski klub ne može pobjeći od tužne istine.

Dinamova uprava već godinama nema sportski kvalificiranu osobu za donošenje ključnih strateških odluka. Potpuno je nedorasla svojem poslu u klubu Dinamovog značaja, a bivša Mamićeva tajnica je zbog svojeg CV-a i nošenja kuverti osječkim sucima prije svega moralno kompromitirana. 

No čak ni takva uprava nije jedina kriva za Dinamov imidž. U eri u kojoj se klub malo-pomalo oslobađa utjecaja glavnih aktera sportske pljačke stoljeća pokazalo se da je to postupak koji će dugo trajati jer je Dinamo dugo bio krava muzara i služio u krive svrhe, prije svega kao velika menadžerska agencija.

Bara je ljut na Dinamo. Želi da i dalje klub postoji zbog transfera i menadžerskih provizija

Jedna od najizlizanijih floskula modernog nogometa je mantra o tome kako iz kluba treba maknuti menadžere. To možda vrijedi za niželigaške klubove u kojima se igra za gajbu pive nakon utakmice, ali svaki klub koji želi ozbiljne rezultate mora imati dobru umreženost s agentima.

Problem nastaje onda kada taj menadžer počinje iskorištavati svoj odnos s određenim klubom i kada pokazuje pretenzije koje debelo nadilaze opis njegovog posla. Nije nikakva tajna da Bara već mjesecima ratuje s Dinamom.

Prije samo par dana je nekoliko talentiranih klinaca iz Dinamove škole nogometa odveo u Kustošiju, a Brekalovim transferom se osvetio Plavima. Pod njegovim ugovorom je i Belinho, sjajni mladi Brazilac koji je u Dinamu i za kojeg sam Bara kaže da će vrijediti sto milijuna eura.

Čovjek koji ima veze u čitavom svijetu i koji prodaje igrače iz treće HNL za astronomske iznose u Lige petice, doveo je svog igrača baš u Hajduk. Naravno da i Bara i Brekalo imaju pravo tražiti svoju sreću gdje god žele, ali njegovo ponašanje prema Dinamu i prije i nakon tog transfera nije primjereno.

Preko medija uporno pokušava kreirati sportsku politiku kluba i voditi momčad tako da se u istu guraju njegovi igrači, a svaka riječ o Dinamu s njegove strane u javnosti se isključivo odnosi na transfere i milijune, kao da klub treba postojati samo zbog toga i menadžerskih provizija.

Sve se ovo događa nekoliko dana nakon što je za Gabrijela Rukavinu, Barinog igrača iz Dinama koji je ovu sezonu proveo na klupi, klub navodno odbio ponudu u visini od 2.5 milijuna eura iz MLS-a te poslao kontraponudu.

Tih i takvih transfera ne bi ni bilo da Dinamo nije klub koji stalno uzima naslove i igra europska natjecanja, a Bara se prema klubu ponaša kao da mu je svojom milošću udijelio transfere vrijedne milijune eura. Dinamo treba i mora poslovati s menadžerima, ali ne smije biti njihov rob.

Pročitajte više