dinamo

Dinamo ovog tjedna rješava pitanje sportskog direktora i trenera. Ovo su kandidati

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

DINAMO je nakon pobjede protiv Hajduka i uspješnog završetka sezone raspustio momčad, koja se u klub ponovno mora javiti otprilike sredinom lipnja. To, jasno, ne vrijedi za reprezentativce koje već 3. lipnja očekuje prva utakmica u Ligi nacija i oni neće imati ni tjedan dana odmora.

Za to vrijeme u klubu rješavaju pitanje trenera i sportskog direktora i to će, kako doznajemo, biti riješeno do kraja ovog tjedna. Od odlaska Nenada Bjelice funkciju sportskog direktora obnašali su po engleskome modelu Zoran Mamić, Damir Krznar i Željko Kopić i bilo je jasno da to ne funkcionira.

Opcija i legenda Rijeke

U klubu žele osobu koja bi se bavila isključivo tim poslom, a ovog tjedna pojavila se opcija da ta osoba bude Ante Čačić, a umjesto njega na klupu sjedne Slovenac Darko Milanič, koji je u nedjelju gledao derbi protiv Hajduka. Čačić nije protiv te varijante, ali Dinamu je zanimljiv i bivši sportski direktor Rijeke Ivan Mance, koji je s Matjažom Kekom stvorio šampionsku momčad i 2017. osvojio titulu.

Mance se na Rujevici pokazao vrlo spretnim sportskim direktorom i potencijalni je kandidat za posao u Dinamu iako pregovori još nisu počeli i ništa još nije dogovoreno. Mance bi potpuno preuzeo prodaju i kupnju igrača, a ako bi postao sportski direktor, postavlja se pitanje što bi bilo s Antom Čačićem.

On je jedan od četiri kandidata za trenera koji bi trebao povesti momčad u novu sezonu, a ona počinje 16. srpnja prvim utakmicama HNL-a. Dinamo u Europu kreće 19. ili 20. srpnja, kad su na rasporedu prve utakmice 2. pretkola Lige prvaka.

Vatrogasac Ante Čačić, koji je momčad preuzeo u vrlo nezgodnoj situaciji i onda je smireno odveo do titule prvaka, rekao je nakon pobjede nad Hajdukom da je njemu ugovor istekao i naglasio da ne ide u mirovinu. Čačić je ostavio dosta dobar dojam kod onih koji su ga doveli i, što nije manje važno, kod momčadi koja je na njega jako dobro reagirala.

Je li Milanič bolja opcija od Čačića?

Preostala tri kandidata su Goran Tomić, Sergej Jakirović te odnedavno i Darko Milanič, koji je u nedjelju bio na Maksimiru i gledao derbi protiv Hajduka. On je u kombinacijama bio i na zimu, ali to se nije realiziralo iako nije baš najjasnije što to Milanič donosi, a Čačić nema.

Bivši igrač Partizana iz ratnih godina u karijeri je vodio uglavnom slovenske klubove, Slovan Bratislavu, šest utakmica Leeds United te ciparski Pafos (u kojemu je sportski direktor bio upravo Mance), a najveće rezultate ostvario je s Mariborom.

Tomić i Jakirović mjesecima se spominju u kontekstu budućih trenera Dinama. Podsjetimo, Jakirović je veliki favorit Zdravka Mamića te je u siječnju već praktički sve dogovorio o dolasku u Dinamo, ali je ipak ostao u Zrinjskom.

Tomiću na ljeto istječe ugovor, a u Maksimiru ga jako cijene jer se dokazao u Lokomotivi, s kojom je bio drugi, a njegova Rijeka je ove sezone jedno vrijeme igrala najbolji nogomet, točno onakav kakav se očekuje u Dinamu.

Dinamo mora odlučiti želi li kratkoročno ili dugoročno rješenje

Tko je trenutačno u prednosti, teško je reći. Milanič je trenutačno najmanje realna opcija. Čačić je u jako kratkom roku ispunio očekivanja, ima povjerenje igrača i velike su šanse da ostane na klupi. Ono što u Dinamu moraju odlučiti je žele li kratkoročno probati s Čačićem i nadati se da će on uspjeti uvesti Dinamo u Europu ili dati šansu nekome mlađem poput Tomića ili Jakirovića.

Prije ili poslije Dinamo će morati ponovno riskirati s jednim takvim trenerom. Damir Krznar i Željko Kopić pokazali su se lošim potezima, ali jednom će netko iz mlade garde trenera morati opet dobiti priliku. Je li sad taj trenutak, teško je reći. Nova promjena trenera bila bi četvrta u manje od godinu dana, taman nakon što se momčad naviknula na Čačića. 

Pročitajte više