Dinamo pobjedom potvrdio prolaz u 3. pretkolo

MODRI su u uzvratnom susretu 2. pretkola Lige prvaka pobijedili Domžale s 3:1 i tako potvrdili prolaz u 3. pretkolo gdje će se sastati s Werderom.

Hrvatski prvak iz Slovenije se vratio s pozitivnim rezultatom, što je treneru Branku Ivankoviću ostavilo veću slobodu prilikom slaganja momčadi. Tako su od prve minute zaigrali Sammir, Guela i Mandžukić, dok su Drpić i Chago ostali na klupi. Dinamo je vrlo zbunjeno i iznenađujuće bojažljivo otvorio susret, što je slovenska momčad itekako osjetila i prvi puta ozbiljno zaprijetila već u 11. minuti. Fantastičnom reakcijom Kocha, koji je zaustavio lukavi udarac Ljubijankiča, Dinamo se spasio od katastrofalnog starta. Bio je to znak za uzbunu u redovima Modrih. Domžale su potopljene za samo četiri minute; prvi je mrežu Nemeca topovskim udarcem koji se od prečke odbio u gol načeo Ognjen Vukojević, da bi golijadu pravovremenim skokom nastavio povratnik Tomo Šokota. U oba slučaja veliki je dio posla obavio Etto, što posebno može veseliti trenera Ivankovića kao i sve simpatizere kluba iz Maksimirske.

No, nakon brzopotezno stvorene prednosti uspavala se Dinamova obrana, pa je Dario Zahora nakon duplog pasa svojih suigrača na rubu kaznenog prostora prevario Schildenfelda i smanjio rezultat na 2:1. Igrala se tek 27. minuta.

Na poluvremenu je Ivanković u svlačionici očekivano ostavio indisponiranog Guelu, a u igri se našao Mathias Chago. Donijelo je to više napadačke slobode za Sammira koji se ubrzo prometnuo u najugodnije iznenađenje maksimirskog uzvrata. Majstorskim driblinzima Sammir se u više navrata narugao slovenskim braničima, a sjanu je partiju okrunio pogotkom u 60. minuti, nakon slaloma kroz protivničku obranu...

Dinamo: Koch - Etto, Schildenfeld, Carlos, Čale - Vukojević, Sammir (od 81. Mikić) - Modrić, Mandžukić, Guella (od 45. Chago) - Šokota (od 64. Drpić)

Domžale: Nemec - Kirm, Elsner, Varga, Aljančič - Grabič, Janković, Brezič, Žinko - Zahora (od 61. Žeželj), Ljubijankič

Tijek susreta:

Prvo poluvrijeme:

Utakmica je započela napadom slovenske momčadi, no lopta je vrlo brzo došla u ruke vratara Dinama Kocha.

Na tribinama su navijači izvjesili poruku: "Luka, ostani".

U redovima Dinama osjeća se mala nervoza, dok je slovenska momčad solidno postavljena na terenu i u prvim minutama parira hrvatskom prvaku.

U 9. minuti Georg Koch ponovo je pokazao da je kiks-golman, no srećom lopta koju je promašio otišla je pored njegovih vratiju.

Samo dvije minute kasnije Koch fenomenalno brani i spašava Dinamo! Pucao je Brezič.

Do 15. minute Domžale su na terenu bolja momčad od Modrih.

Prvu intervenciju slovenski je golman imao prvu intervenciju na utakmicu. Pucao je Modrić, ali Nemec je ulovio loptu i vratio je natrag u igru.

Gol za Dinamo! Nakon velikih problema na početku utakmicu, u 18. minuti Vukojević dovodi Modre u vodstvo. Nakon sjajne povratne lopte Etta s desne strane, u akciji koju je inicirao Sammir, Vukojević ostaje sam na sredini na rubu kaznenog prostora i s nekih 12 metara silovito šalje loptu pod gredu. Do tog dijela utakmice to je bila jedina Dinamova akcija koja je došla do 16-erca gostiju.

Kapetan gostiju Elsner dobio je prvi žuti karton na utakmici.

Gol za Dinamo! U 22. minuti Šokota je glavom zabio za 2:0 vodstvo Dinama. Šokota je ostao sam na sedam metara i glavom pospremio loptu u donji lijevi kut nakon još jedne fantastične asistencije Etta.

Mario Mandžukić nekoliko minuta kasnije zbog prigovora sucima dobiva žuti karton.

U 26. minuti još jedna velika prilika za Šokotu kojip ogađa vratnicu.

Gol Domžala! Samo minutu kasnije Domžale smanjuju vodstvo Dinama na 2:1. Slovenci su na lijevoj strani odigrali dupli pas, Schildenfeld je zakasnio i ostavio Kocha na streljani, a Dinamovac na posudbi Dario Zahora uspio je poentirati s nekih 13-14 metara udaljenosti.

U 33. minuti nova akcija Dinama koja je mogla rezultirati pogotkom. Čale odlično ubacuje s lijeve strane, gotovo iz kornera, a nakon što Modrić u sredini kaznenog prostora nije uspio dobro zahvatiti loptu, na potezu je Guela, koji umjesto da samo prebaci Nemeca kreće u bespotrebni dribling i upropaštava zaista sjajnu priliku Dinama.

U 40. minuti gosti su zbog greške Čalea, skoro došli u priliku za pogodak. Prvo nesporazum Modrića i Čale, a zatim poigravanje Čale umalo je završilo kobno za Dinamo! Opasnu povratnu loptu ispred Zahore na sreću pravovremeno je pokupio Schildenfeld.

Drugo poluvrijeme

Na samom početku drugog poluvremena Ivanković je napravio očekivanu izmjenu; umjesto Guele u igri je Mathias Chago.

U 48. minuti sjajno dodavanje Modrića koji sjajno pronalazi prazan prostor i gura loptu do Mandžukića. Dinamov napadač odabrao je bliži kut, ali Nemec je odlično postavljen.

U 55. minuti Modrić je pokušao pucati, ali nije dobro zahvatio loptu.

Gol za Dinamo. U 60. minuti Sammir postiže treći pogodak za Dinamo. Prošao je jednog slovenskog igrača, te došao sam pred Nemeca kojega je svladao bez problema.

Samo dvije minute kasnije Koch ponovo fenomenalno brani.

Slovenci ne posustaju, u idućem napadu slobodan udarac za goste izvodi Žeželj, a lopta odlazi pored vratiju.

Ivanković iz igre vadi Šokotu i uvodi Drpića.

U 65. minuti ponovno Sammir prolazi sam, prošao je nekoliko slovenskih igrača i izborio slobodan udarac. Modrić iz slobodnjaka traži Schildenfelda, ali gosti se uspijevaju obraniti.

Samo nekoliko minuta kasnije ponovo dobra akcija Slovenaca. Prvo Koch izbija ispred Ljubijankiča, lopta je krenula prema korneru, natrčao je Carlos i izbio ju u teren.

Sammir je još jednim sjajnim potezom dokazao klasu; slovenski braniči izgledaju smiješno u duelu s igračem koji bi trebao nadomjestiti Modrića kad jednog dana kapetan ode iz kluba.

Dinamovi braniči ponovo su zaspali; lopta koja je letjela više od 40 metara došla je do Ljubijankiča, Koch je nije uspio pokupiti, i da nije bilo Carlosa, Dinamo bi se suočio s novim problemima...

U 73. minuti Chago u prodoru po lijevom boku pronalazi Čalu u sredini šesnaesterca Domžala, ali Dinamov se bek ne snalazi najbolje.

U 81. minuti velikim je pljeskom ispraćen Sammir. Umjesto njega ušao je Mikić.

U 85. minuti Modrić ponovo sjajno proigrava Čalu po lijevom boku, ali se Mihael Mikić prema procjeni pomoćnog suca našao u zaleđu. To je prvo zaleđe Dinama na utakmici.

A.H.
Foto: I.L.

Pročitajte više