Dinamo ruši rekorde gledanosti. Ovakve brojke nije imao godinama

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

DINAMO u subotu u 19 sati gostuje kod Gorice u susretu 30. kola SuperSport HNL-a. Momčad Sergeja Jakirovića je u odličnoj formi s četiri uzastopne pobjede u svim natjecanjima, a eventualnom novom pobjedom protiv Gorice barem bi do nedjelje smanjila zaostatak za Rijekom na dva boda.

Dinamo je jutros objavio da je svojim navijačima prodao svih 2265 ulaznica, koliko ih je dobio od Gorice. Domaćini utakmice odlučili su Dinamovim navijačima prepustiti čitavu istočnu tribinu pa će se Jakirovićevi igrači, izuzev travnjaka, osjećati kao kod kuće.

Past će svi rekordi

Nastavak je to euforije oko Dinama, koja se posebno rasplamsala nakon što je Velimir Zajec postao predsjednik i nakon što je Dinamo u četiri dana dvaput pobijedio Hajduk na Poljudu. Time je najvećeg rivala izbacio iz borbe za oba domaća trofeja i nastavio mrtvu trku s Rijekom.

Tako bi jedna od najdramatičnijih sezona u novijoj Dinamovoj povijesti mogla završiti vrlo uspješno, ali za to će se znati tek krajem svibnja. No, ono što je sigurno je da će Dinamo ove sezone porušiti vlastite rekorde gledanosti otkad je SHNL-a.

Dinamo, koji je prodao oko 4500 godišnjih ulaznica, ove sezone u svim natjecanjima gleda u prosjeku 9200, a u SHNL-u 7675 gledatelja. To je najveća posjećenost u svim službenim utakmicama od sezone 2011./2012., kad je igrao Ligu prvaka, a u SHNL-u je izjednačena posjećenost iz sezone 2007./2008. i to je najbolji rezultat nakon sezone 2005./2006.

No, tih godina brojke su nekad bile procjena novinara, a nekad delegata i tek su u sezoni 2013./2014. uvedeni brojači na ulazima. Tako je u sezoni prosjek prema novinarskim izvještajima bio 10.500, a prema izvješćima delegata 9600 gledatelja iako se te informacije ne mogu uzimati kao pouzdane.

Do kraja sezone još tri velika derbija

Do kraja ove sezone Dinamu je ostalo još točno deset utakmica, što uključuje i tri derbija s Rijekom; jedan na Rujevici 5. svibnja te dva u finalu SuperSport Kupa 15. svibnja (Maksimir) i 22. svibnja (Rujevica). Klub procjenjuje da će do kraja sezone prosječan broj gledatelja drastično skočiti i ovo će biti rekordna Dinamova sezona otkad se mjeri prosječna posjećenost njegovih utakmica.

Tome svjedoči i utakmica s Istrom prošlog vikenda, koju je na Maksimiru gledalo 9200 ljudi. Takva brojka protiv "neatraktivnog" protivnika je prije par godina bila nezamisliva. Kad je Maksimir u pitanju, Dinamu će na ruku do kraja sezone ići i vjerojatno dobro vrijeme, koje će pomoći pri rastu broja gledatelja s obzirom na uvjete na Dinamovu stadionu.

Sve to događa se u vrijeme intenzivnih priča o izgradnji novog stadiona. Novi Dinamov Odbor za stadion je ovih dana dobio jasne signale iz Grada da se kreće s rekonstrukcijom Kranjčevićeve. Ona bi, prema planovima, trebala početi krajem ove ili početkom sljedeće godine. Dinamo bi se u Kranjčevićevu trebao preseliti za sezonu 2026./2027. i tamo igrati do izgradnje novog stadiona u Maksimiru...

Pročitajte više