Dinamo - Šahtar 3:3

DINAMO - ŠAHTAR 3:3 Nevjerojatna utakmica! Dinamo primio dva gola u nadoknadi

Foto: Slavko Midzor / Pixsell

FILMSKI, dramatični remi 3:3 odigrali su Dinamo i Šahtar u četvrtom kolu Lige prvaka na krcatom Maksimiru. Nakon svega, Dinamo je propustio ogromnu priliku i u jako je teškoj situaciji.

U ludoj utakmici s dva crvena kartona i šest golova, hrvatski prvak je gubio, pa preokretom u igri deset na deset u šest minuta stigao na korak od pobjede, a onda primio dva pogotka i ispustio je u sudačkoj nadoknadi.

Dinamo je, uz fantastičnu podršku Bad Blue Boysa i ostatka stadiona, herojskom igrom uspio stići na korak od osmine finala Lige prvaka, a nevjerojatni Šahtar šokirao Maksimir u dvoboju koji se doista rijetko viđa čak i u elitnom natjecanju. City je remizirao s Atalantom 1:1 u Milanu. Engleski prvak je lider skupine C s 10 bodova, slijede Dinamo i Šahtar s po pet, a posljednja Atalanta stigla je do prvog boda. 

 

Šahtar krenuo bolje i poveo

Šahtar je od starta utakmice krenuo hrabrije i konkretnije, dok je Dinamo bio prilično stidljiv i uplašen pred krcatim Maksimirom. 

Taison je u drugoj minuti opalio s 20-ak metara s lijeve strane, a lopta prošla pored desne vratnice Dinamova gola. Bila je to najava onog što će se dogoditi u 13. minuti kada su gosti stigli do zasluženog vodstva. Olmo je izgubio loptu na sredini, nakon čega je Taison sjajno prošao i lansirao Marlosa na desnoj strani, a on ubacio na rub peterca gdje je natrčao Alan Patrick, pobjegao Dilaveru i zabio na prvoj vratnici za vodstvo Šahtara. 

Dinamo reagirao, Petković izjednačio

Primljeni pogodak kao da je probudio hrvatskog prvaka, koji je krenuo naprijed. U 19. minuti Theophile-Catherine odlično je s desne strane ubačajem pronašao usamljenog Petkovića u srcu šesnaesterca, a napadač Dinama nije baš najbolje zahvatio loptu, a Pjatov obranio njegov udarac.

Međutim, bio je to znak da Dinamo zaigra kako zna na krilima sjajne atmosfere na Maksimiru, a izjednačenje je stiglo šest minuta kasnije. U međuvremenu je Taison provukao loptu kroz obranu Dinama za Marlosa, koji je pao pred golom u duelu s Perićem i tražio penal, ali je Brych odmahnuo rukom. 

I onda u 25. minuti - 1:1. Ponovno je Theophile-Catherine savršeno ubacio s desne strane, ovog puta na rub peterca, gdje je Petković preko dva protivnička igrača sjajno skočio i zabio glavom za izjednačenje i delirij na tribinama.

Brych oštetio Dinamo za penal? 

Nakon toga prvu sljedeću priliku imao je Šahtar. Strijelac Alan Patrick opalio je iz daljine, a lopta na putu do gola pogodila Mora, promijenila smjer i prevarila Livakovića, ali je, na sreću Dinama, završila pokraj desne vratnice. 

Sljedeći na redu bio je Dinamo, koji je u 41. minuti možda i oštećen za penal. Petković je primio loptu u šesnaestercu, a Ismaily ga srušio s leđa, točnije nagazio ga. Cijeli stadion i igrači Dinama žestoko su protestirali i tražili penal, ali sudac Brych nije pokazao na bijelu točku. Istu odluku donio je Nijemac i u prvoj minuti sudačke nadoknade prvog poluvremena kada je kapetan Ademi pao u šesnaestercu nakon ispružene noge i ruke Matvijenka. 

Dinamo je u prvoj utakmici protiv Šahtara pogodio dvije vratnice u Harkivu, ali opet nije imao sreće u 59. minuti. Poslije ubojitog kontranapada Olmo je lansirao usamljenog Leovca u zicer s lijeve strane, a lopta nakon njegovog udarca zakačila protivničkog igrača u klizećem startu i odsjela na gredi.

Ipak, bio je to tek uvod u show koji je viđen do kraja utakmice. Tko bi tada rekao da će do kraja utakmice pasti još četiri gola, posebno nakon drugog žutog kartona neopreznog More u 74. (srušio Moraesa) te Marlosa u 79. minuti (još neopreznije srušio Gjiru koji je tek ušao u igru). Ekipe su ostale s po deset igrača, a onda je krenuo furiozni Dinamo.

Prije crvenog kartona za goste, dok je Dinamo imao igrača manje, Livaković je spasio Modre čudesnom obranom s nekoliko metara Matvijenku i prizvao uskrsnuće svoje momčadi. 

Ivanušec i Ademi u šest minuta bacili Šahtar na koljena

Theophile-Catherine je dugom loptom pronašao Petkovića na rubu šesnaesterca u 83. minuti, hrvatski napadač sjajno ostavio za natrčalog Ivanušeca, a on ušao u šesnaesterac i zabio u donji lijevi kut za 2:1. Bio je to u tim trenucima gol vrijedan zlata, a Maksimir je eksplodirao šest minuta kasnije kada je Olmo majstorski prošao s desne strane, ubacio ispod loše postavljenog Pjatova na drugu vratnicu, gdje je kapetan Ademi poslao loptu u mrežu za 3:1.

Teško je bilo izmjeriti sreću u tim trenucima na Maksimiru i u Zagrebu. Činilo se nemoguće ostati bez pobjede protiv rivala koji je na koljenima.

Međutim, nogomet je čudna, često neobjašnjiva igra...

Čudesni povratak Ukrajinaca u sudačkoj nadoknadi

Junior Moraes je u 93. minuti smanjio glavom na 3:2, a u doslovce posljednjem napadu Ukrajinci su dobili konfuzni penal. Sudac Brych je najprije dosudio penal nakon što je Taison na lijevoj strani šesnaesterca pao ispred Gjire. Zbog protesta domaćih igrača njemački sudac odlučio je prvi put na utakmici pozvati VAR, a potom je otišao pogledati sportnu snimu.

I stigle su prvo dobre vijesti za Modre. Na snimci je sudac vidio da Gjira nije srušio Tisona i da se Brazilac bacio. Međutim, uslijedila je loša vijest. Večeras sjajni Theophile-Catherine tijekom tog posljednjeg napada, dok je lopta bila na 30-ak metara, rukom je udario i srušio golmana Pjatova koji je preselio u šesnaesterac kako bi mogao svojoj momčadi. I uspio je na isti način kao što je on sam napravio penal nad Gavranovićem u prvoj utakmici. 

Brych je tako VAR pozvao zbog jedne, a dosudio penal zbog druge situacije. Odgovornost je preuzeo 19-godišnji Tete i pogodio donji desni kut za nestvarnih 3:3. Livaković ga je pročitao i bacio se u pravu stranu, ali je ostao kratak par centimetara i Dinamo je ostao bez pobjede koja mu je garantirala europsko proljeće. 

Atmosfera na krcatom Maksimiru uoči velike utakmice Dinama i Šahtara u četvrtom kolu Lige prvaka. 

Pročitajte više