Dinamo saznao sve potencijalne protivnike u Ligi prvaka. Evo tko mu prijeti

Foto: Pixsell, Grafika: Index

DINAMOVA momčad puštena je na kratak odmor, a pripreme za novu sezonu počet će u drugoj polovici ovog mjeseca. Dinamo će boraviti najvjerojatnije u Sloveniji, onda ga čeka utakmica Superkupa s Hajdukom u prvoj polovici srpnja, tjedan dana kasnije trebao bi početi SuperSport HNL, a 25. ili 26. srpnja Dinamo čeka prva europska obveza.

Hrvatski prvak će u kvalifikacije za Ligu prvaka krenuti u 2. pretkolu u kojem će biti nositelj kao i u svim pretkolima do kraja kvalifikacija. Ždrijeb 2. pretkola je 21. lipnja, a Dinamo je saznao manje-više sve potencijalne protivnike s kojima može igrati.

Izraelci su najveća mina

Svi Dinamovi potencijalni protivnici, osim ciparskog prvaka Arisa, kreću u 1. pretkolu pa se pretpostavlja da će oni proći u 2. pretkolo. U toj fazi kvalifikacija svakako bi bilo dobro izbjeći Maccabi iz Haife koji je prošle sezone izbacio Crvenu zvezdu u kvalifikacijama, a u skupini je igrao s PSG-om, Juventusom i Benficom i osvojio tri boda.

O novom prvaku Bugarske ovisi hoće li Astana biti među nositeljima ili će to biti upravo prvak Bugarske. Tamo je ostalo jedno kolo do kraja prvenstva, a vodeća je CSKA Sofia kojoj treba pobjeda u zadnjem kolu.

Ako kojim slučajem Ludogorec osvoji naslov, onda će on imati status nositelja, a Astana ide među nenositelje, a ako CSKA osvoji naslov, onda će Astana među nositelje, a CSKA će biti potencijalni Dinamov protivnik.

Stari znanci

Protiv svih ostalih klubova Dinamo bi ipak trebao biti veliki favorit. Tu su neki stari znanci poput Flore, HJK-a i Žalgirisa, može se igrati i s Olimpijom, ali i sa Zrinjskim koji već dvije godine dominira prvenstvom BiH.

U 3. pretkolu stvari se kompliciraju jer među potencijalne protivnike upadaju grčki prvak AEK, praška Sparta i Sheriff, dok se kao dobar ždrijeb čine BATE i Molde, s time da će Molde u tom periodu biti u punom natjecateljskom ritmu. U norveškom prvenstvu zasad je odigrano devet kola, a Molde je sedmi s omjerom 4-1-4.

Pretpostavimo li da će nositelji proći do play-offa, Dinamo na zadnjoj stepenici do Lige prvaka može igrati s Ferencvarosem, Karabahom, Slovanom i prvakom Belgije što bi svakako trebalo izbjeći.  U Belgiji je potpuna drama u zadnjem kolu lige za prvaka, a za titulu se bore Antwerp, Royale Union i Genk.

U Ligi prvaka u trećoj jakosnoj skupini

Kad bi prošao sva ta pretkola, Dinamo bi u ždrijebu Lige prvaka bio u trećoj jakosnoj skupini. Postojala je opcija da bude čak i u drugoj, ali se nisu poklopili drugi rezultati. Tako bi mu iz četvrte jakosne skupine prijetili Lens, Union Berlin, Newcastle, Celtic, Real Sociedad te Kopenhagen, Young Boys i Galatasaray pod uvjetom da ta tri kluba prođu kvalifikacije. 

Idealan ždrijeb za Dinamo bio bi, recimo, TNS u 2. pretkolu, BATE Borisov u 3. pretkolu i Slovan Bratislava u play-offu. Uđe li Bišćanova momčad u 3. pretkolo Lige prvaka, odnosno prođe li prvu prepreku, Dinamo je osigurao najmanje skupinu Konferencijske lige. Uđe li u play-off Lige prvaka, igrat će najmanje u skupini Europa lige.

Raspored kvalifikacija za Ligu prvaka:

2. pretkolo: 25. i 26. srpnja, uzvrati 1. i 2. kolovoza (ždrijeb 21. lipnja)

3. pretkolo: 8. i 9. kolovoza, uzvrati 15. kolovoza (ždrijeb 24. srpnja)

Play-off: 22. i 23. kolovoza, uzvrati 29. i 30 kolovoza (ždrijeb 7. kolovoza)

Pročitajte više