rapid - dinamo 2:1

Dinamo se izgubio u divljoj utakmici. Vidjelo se koliko mu nedostaje Ademi

Foto: Pixell/Matija Habljak

U UTAKMICI 3. kola H skupine Europa lige Dinamo je na gostovanju u Beču pred 22.300 gledatelja izgubio od Rapida 2:1 upisavši drugi poraz u skupini.

Nakon što je natjecanje u skupini otvorio domaćim porazom od West Hama (0:2), a potom u drugom kolu pružio sjajnu predstavu ostvarivši uvjerljivu pobjedu protiv Genka (3:0), Dinamo je na gostovanju u Beču ponovo razočarao upisavši poraz kojim je ugrozio borbu za jednu od prve dvije pozicije.

Dinamo je ovim porazom zakomplicirao situaciju, a Rapid je nakon dva poraza opet u igri za europsko proljeće.Golove za Rapid, kojem je ovo prva pobjeda, zabili su Marco Grull (9) i Maximillian Hofmann (34), dok je strijelac za Dinamo bio Mislav Oršić (24).

Za komentar utakmice zamolili smo bivšeg hrvatskog reprezentativca i nekadašnjeg trenera Dinama Nikolu Jurčevića. Jurčević, koji je najveći dio igračke karijere proveo baš u Austriji, kaže da je Rapid iznenadio Dinamo i da hrvatski prvak nije znao naći rješenja za agresiju domaćina.

Prije utakmice bilo mi je jasno da će Dinamo u Beču imati puno problema. Premda dugo nisam u Austriji, jako dobro poznajem Rapid, znam kakav je to teren, znam kakve imaju navijače i znam im trenera. Dietmar Kühbauer je dobar i temperamentan stručnjak i tu svoju energiju prenio je na momčad. 

Dinamo je u Beču odigrao baš onako kako igra cijelu polusezonu

Dinamo je odigrao baš onako kako igra cijelu ovu polusezonu, toplo-hladno. Samo, večeras je nažalost bilo hladno. U Beču su Modri odigrali drugačije nego što su igrali do sada u Europi kad su pobjeđivali neke jake ekipe. Tada su se oslanjali na kontru i polukontru. Večeras su se pokušali postaviti autoritativno, kao favoriti i to se nije pokazalo kao dobro rješenje. Dinamo je očito zavarala loša statistika Rapida ove sezone, kako u Europi tako i u Austriji. Mislili su da su puno bolji od Bečana te da će kroz posjed nametnuti svoju igru. To je funkcioniralo samo prvih pet-šest minuta, a onda se igra totalno promijenila.

Rapid se pokazao kao puno čvršći, agresivniji, borbeniji rival. U prvih 45 minuta, ako izuzmemo Oršićev gol, Dinamo je bio bez prilike. S druge strane, Modri su radili neshvatljive greške u obrani, poput prvog gola kad su dva igrača Rapida bila okružena s pet, šest igrača Dinama koji su ih samo promatrali. 

Modri su bili izgubljeni u ovoj divljoj utakmici

U nastavku je Krznar pokušao nešto promijeniti s uvođenjem novih igrača i promjenom sustava igre, ali ništa značajno nije postigao. Dinamo je možda imao neku inicijativu, ali sve je to bili stihijski i bez konkretnog učinka. Dinamo je imao jasnu ideju kako ući u utakmicu, ali Rapid ga je iznenadio, nametnuo je svoj stil igre i Modri su se izgubili u ovoj pomalo divljoj utakmici.

Sad se najbolje vidi koliko Arijan Ademi nedostaje ovoj momčadi. Njegov stil igre, agresivnost, pozitivan bezobrazluk, sve je to nosilo Dinamo. Večeras smo vidjeli da Dinamo nema igrača takvog profila i to je veliki problem. Nisam siguran da bi Dinamo izgledao tako izgubljeno da je netko od igrača preuzeo ulogu Ademija. Nevjerojatno je da su svaka duga lopta i svaki otpadak dolazili na stranu Rapida. To je bio ključ poraza Dinama. Taj izostanak agresije.

Gojak je iznenađenje, ali ima li Krznar zaista širok kadar?

Gojak je za mnoge iznenađenje što je krenuo od prve minute, ali budimo realni, ima li zaista Dinamo tako širok kadar? Kad zagrebemo malo, vidjet ćemo da Krznar i nema baš puno igrača s kojima može raspolagati u vezi, posebice kad je Franjić dobio zadatak da igra na drugačijoj poziciji. Gojak je u vrijeme Bjelice igrao dobro, imao je dobrih nastupa i u reprezentaciji BiH i Krznar je vjerojatno znao zašto se odlučio na taj potez.
 

Pročitajte više