Dinamo spašava HNL od potonuća: Hrvatska opet lovi dva mjesta u Ligi prvaka!

I DOK je početkom prošle sezone Hrvatska nogometna liga bila u velikom naletu i vodila žestoku borbu za 15. mjesto na ljestvici najboljih liga u Europi (Rijeka u play-offu Lige prvaka, a Dinamo, Hajduk i Osijek u play-offu Europa lige), start aktualne europske sezone bio je potpuno suprotan i dugo se činilo kako slijedi veliki pad.

Prisjetimo se, Osijek je ovoga ljeta ispao od Glasgow Rangersa već u drugom pretkolu Europa lige, a dok je momčad iz Gradskog vrta barem upisala nešto bodova (pobjeda protiv Moldavaca i dva remija), Riječani su odigrali tek dvije europske utakmice upisavši remi i poraz. S ukupnih 2:1 bolji je bio norveški Sarpsborg.

Dinamo spasio HNL od potonuća

Nažalost, ni treći hrvatski predstavnik nije otišao dalje od trećeg kola. Nakon što je s dvije pobjede prošao sofijsku Slaviju, splitski Hajduk je s ukupnih 2:1 poražen od Steaue Bukurešt. Nakon 0:0 u Splitu, Rumunji su dalje prošli sretnim golom u sudačkoj nadoknadi.

Jedini hrvatski klub koji je izborio nastup u natjecanju po skupinama bio je Dinamo, no s obzirom na to da Modri posljednjih godina u toj fazi nisu bili ni uspješni kao primjerice Riječani, odnosno nisu ostvarivali veću bodovnu žetvu, teško da je itko mogao očekivati tako impresivne nastupe.

Modri među 20 najuspješnijih klubova u Europi ove sezone

S devet bodova iz prve tri utakmice, Modri su trenutno na šest bodova klupskog koeficijenta, što ih svrstava među dvadeset najboljih klubova Europe. U leđa im tako trenutno gledaju klubovi poput Benfice, Arsenala, Chelseaja, Tottenhama, Monaca, Milana, Villarreala itd.

Istovremeno Zagrepčani su u nacionalni koeficijent ugradili cijela dva boda (šest pobjeda i dva remija), što ih svrstava na treće mjesto u Europi ovoga trenutka. Više bodova svojoj ligi uoči četvrtog kola skupina donijeli su jedino Ajax (14) i Crvena zvezda (11).

Ciprani i Srbi u velikom naletu posljednje dvije godine

Zašto je ovo važno? Zbog toga što posljednje dvije godine ciparska, srpska, škotska, pa i norveška liga bilježe sjajne rezultate i ako nastave s takvim rezultatima, već sljedeće sezone mogu stići, ako ne i prestići HNL, koji je prvi put nakon šest godina mogao pasti ispod dvadesetog mjesta.

Naravno, tako nešto više nije moguće isključivo zahvaljujući momčadi Nenada Bjelice, koja je s tri veličanstvene pobjede stigla nadomak proljeća u kontinentalnim natjecanjima i tako HNL-u sasvim učvrstila mjesto među sedamnaest najboljih liga u Europi.

Ako Modri nastave s ovako sjajnim nastupima, ni 15. mjesto nije nedostižno

Iako se to famozno petnaesto mjesto u ovom trenutku i dalje čini nedostižno, bod i nešto više od boda prednosti i dalje imaju Švicarska, Grčka i Danska, no ako Dinamo upiše još dvije pobjede u skupini te eventualno prođe i prvu nokaut fazu, nije isključeno ni da ga se dokopamo već ove sezone.

Kako bilo, ove jeseni sve će ovisiti o nastupima maksimirskog kluba. Pad HNL-a ispod 20. mjesta već su zaustavili, a s obzirom na to kako nezaustavljivo ove sezone izgledaju pod vodstvom Nenada Bjelice, lako bi se moglo dogoditi i da svojim izvanserijskim nastupima "vlastoručno" odvedu Hrvatsku na to nedosanjano 15. mjesto.

Ultimativni je cilj dokopati se 12. mjesta

Naravno, riječ je o mjestu koje podrazumijeva dva predstavnika u Ligi prvaka te još tri u Europa ligi. Prvak bi kretao tek u trećem kvalifikacijskom pretkolu, a drugoplasirani u drugo pretkolo za ne-prvake. Poanta nije u plasmanu u Ligi prvaka, već više potencijalnih predstavnika u Europa ligi.

Nešto čemu treba težiti i što baš i nije nemoguće kao što se mnogima čini, jest dokopati se nekako 12. mjesta najboljih liga Starog Kontinenta. Riječ je o mjestu koje HNL-u trenutno bježi tri boda, a koje osim spomenuta dva predstavnika u kvalifikacijama za LP, donosi i direktan plasman osvajača Kupa u skupine EL-a.
 

Pročitajte više