Dinamo u Bakuu mora izbjeći infarkt

NA SPOMEN uzvratne utakmice Dinama protiv Neftchija u drugom pretkolu Lige prvaka mnogi će odmahnuti rukom i okrenuti se Helsinkiju. Prednost od 3:0 trebala bi biti dovoljan kapital, no podsjećamo na Dinamovu noviju povijest kad su Modri imali sličnu zalihu pa smo u uzvratima strepili do zadnjih minuta.

, 20. srpnja 2010.

Najveća opomena stigla je Dinamu stigla je nakon ugodnih 5:1 na Maksimiru protiv Kopra. Tadašnji trener Velimir Zajec već je arhivirao Slovence pa tako uopće nije bio na utakmici (?!) već je u Tirani skautirao sljedećeg protivnika.

A u Sloveniji - šok. Bila je to jedna od najlošijih utakmica Dinama u novijoj povijesti i da nije bilo Tome Butine Modri bi zapeli već na prvoj prepreci. Srećom, Butina je bio jedini raspoložen tu večer, u nekoliko situacija obranio nemoguće i omogućio Dinamu da se na jedvite jade provuče.

Mlitavi Dinamo prvi gol je primio nakon 11 minuta kada je nakon kornera Handanagič neometan glavom pogodio mrežu. Uspio je Dinamo izdržati do poluvremena bez novog pogotka, ali dalje od toga nije išlo. U devetoj minuti nastavka Karič je idealno poslužio Gubereca koji je netom ušao u igru i pogodio za 2:0.

Od 78. minute - vrhunac drame. Jelenič je pobjegao Bišćanu koji ga u šesnaestercu u izglednoj prilici za postizanje zgoditka ruši - Bišćan dobiva crveni karton, a Brulc buši Butinu za 3:0. Posljednjih 12 minuta svim navijačima Modrih činilo se kao vječnost. Modri s igračem manje nisu dopustili euro-blamažu i uspjeli su sačuvati tri gola minusa. Slovenci su krenuli s visokim nabacivanjima, a Dinamovi igrači koji su se povukli u šesnaesterac su to uspjeli očistiti i u Novoj Gorici se provući do trećeg pretkola Lige prvaka i utakmice sa Sheriffom.

Bila je to najbolja pouka da "danas svatko igra nogomet" i da se u europskim utakmicama ni jedan detalj ne smije prepustiti slučaju. Dinamo, a i Zajec koji nije bio na utakmici, su vjerujemo naučili lekciju.

Dinamo: Butina, Etto, Bišćan, Barbarić, Ibanez, Chago, Calello, Sammir, Dodo, Sivonjić, Slepička


, 27. kolovoza 2009.

Još jednu tragičnu utakmicu Dinamovci su odigrali krajem kolovoza 2009. u Edinburghu. U prvoj utakmici playoffa Europa lige Modri su kod kuće slavili 4:0 pa je valjda potvrda prolaska u uzvratu trebala doći sama po sebi.

Gotovo svi igrača Modrih bili su neangažirani, tromi i bezidejni. Od Tomislava Butine, koji je nekoliko puta ozbiljno kiksao, preko obrane pa do veznog reda koji je s izuzetkom Pedra Moralesa izgledao kao drugorazredni. Možda je najviše podbacio onaj od kojega se najviše očekivalo, Mario Mandžukić, koji nije praktički nijednom ozbiljnije ugrozio vrata domaće momčadi.

Hearts je s druge strane idealno otvorio utakmicu i ranim golom probudio nadu da može napraviti čudo. U 18. minuti Butina je dao za Badelja kojem je Stewart ukrao loptu, u trku prošao dvojicu i s 20-ak metara pogodio Dinamovu mrežu. Gol je došao kao adrenalinska injekcija Škotima koji su osam minuta kasnije pogodili gredu. Tko zna kako bi susret završio da je Stewartova bomba iz voleja završila u mreži umjesto na okviru gola.


Dinamo je u 55. minuti drugi put kapitulirao nakon što je poslije kornera Morales nespretno pokušao izbiti loptu , a Zaliukas je iz okreta sa desetak metara pronašao put do gola kroz šumu nogu. Škoti su nakon tog pogotka sve karte bacili u napad, a Dinamovi navijači nervozno grizli nokte do kraja utakmice.

Imao je Hearts sjajnu priliku u 79. minuti kada je pucao glavom s nekoliko metara, ali je Butina to uspio vrlo dobro obraniti. Imali su Škoti do kraja još jednu dobru priliku nakon pogreške modre obrane, no Dinamo se uspio spasiti. Prošli su Modri tako u Europa ligu, ali i ostavili mnoge upitnike.

Dinamo: Butina, Lovren, Sammir, Carlos, Badelj, Mandžukić, Barbarić, Vrdoljak, Bišćan, Morales, Papadopoulos
, 26.8.2004.

Dinamo je davne 2004. izborio prvo kolo Kupa Uefa nakon još jednog gostujućeg poraza. Modri su izgubili od slabašnog slovenskog Primorja 2:0 nakon što su ih u prvoj utakmici svladali 4:0.

Momčad koju je tada vodio privremeni trener Đuro Bago koji je preuzeo momčad nakon Nikole Jurčevića. I nije se proslavio, Modri su u Novoj Gorici (stadion Primorja u Ajdovščini nema licencu) odigrali vrlo blijedu utakmicu i pretrpjeli neugodni poraz. Dinamo je bez želje za pobjedom i borbom gostovanje odradili tek formalno.

Slovenci su zabili tek u 71. minuti što im je bilo prekasno da nadoknade četiri gola minusa. Mlakar i lijepim udarcem ljevicom, sa 16 metara, od desne stative pogodio mrežu za 1:0, a konačni rezultat postavio je Gregorič dvije minute prije kraja. Bio je to vrlo lijep pogodak, opalio je s 25 metara i pogodio desne rašlje.

Dinamo je imao preveliku zalihu iz prve utakmice, a Slovenci preslabi za više od 2:0 i Modri su se tako još jednom provukli u Europi.

Dinamo: Šarlija, Buljat, Milinović, Mijatović, Hrman (od 26. Mujčin), Bošnjak, Tomić, Kranjčar, Pranjić, Ljubojević (od 27. da Silva), Zahora.

Pročitajte više