Dinamo zaradio 10 puta više od Hajduka. Zvezda 3 puta više od svih hrvatskih klubova

Foto: Profimedia

DETALJI o zaradi hrvatskih klubova u europskim kupovima ove sezone te usporedba iznosa koje su oni osvojili s onima koji će biti isplaćeni na račune klubova iz regije ili s prostora bivše zajedničke države donose zanimljive i indikativne podatke.

Dinamo je prvi u Hrvatskoj, drugi u regiji i 69. u Europi

Od četiri hrvatska kluba koja su ljetos počela europsku sezonu, najviše je, logično, zaradio onaj koji već dugo jedini od njih ostaje u Europi. Dinamo je do sada zaslužio 6 milijuna i 710 tisuća UEFA-inih bonusa i trenutno je 69. u Europi po zaradi ove sezone u eurokupovima. Dinamo stigne još poboljšati obje brojke jer će u Europi igrati barem još u veljači, točnije u baražu za nokaut-fazu Konferencijske lige. To je već treći eurokup u kojem Dinamo igra i zarađuje ove sezone. 

Od prvog do drugog najuspješnijeg hrvatskog kluba ove sezone u Europi je ogroman jaz. Rijeka, koja je došla na korak do skupine Konferencijske lige te u play-offu tek u produžetku ispala od jakog Lillea, za to će dobiti 1 milijun i 50 tisuća eura.  Osijek je treći. Prošao je samo drugo pretkolo KL-a te onda u trećem ispao od Adanaspora. Za to je premiran sa 750 tisuća eura. 

Duplo više od Hajduka uzeo je anonimni makedonski klub

 

Konačno, Hajduk. Njemu je prva europska prepreka ujedno bila i zadnja. PAOK ga je izbacio u trećem pretkolu KL-a pa je Hajduk u Europi ove sezone osvojio najmanje od hrvatskih klubova, 650 tisuća eura. Ako ove zarade stavimo u spomenuti regionalni kontekst, onda je to jako porazno po Hajduk. Više od njega zaradili su Partizan (950), Maribor (850), ali i Budućnost iz Podgorice, 810 tisuća eura. Više nego dvostruko više od Hajdukovog iznosa od UEFA-e će dobiti anonimna Struga iz Makedonije, 1.4 milijuna eura.

Srpski prvak sam zaradio gotovo trostruko više nego svi hrvatski klubovi zajedno

Svi hrvatski klubovi zajedno ove sezone su u Europi zaradili 9.16 milijuna eura. Ako znamo da je od toga Dinamovih 6.7 milijuna eura, jasno je da njemu pripada više od dvije trećine iznosa nagrada svih hrvatskih klubova. Vratimo se opet regionalnom il ex-Yu kontekstu. Crvena Zvezda je zahvaljujući izravnom plasmanu u Ligu prvaka bogatija za 24.5 milijuna eura. Dakle, srpski prvak sam je zaradio gotovo trostruko više nego svi hrvatski klubovi zajedno. 

Top 5 je Jugoslavija u malom

Etnički je šarolik top 5 klubova iz ex-Yu s najvišim zaradama ove sezone u eurokupovima. Nedodirljiva je naravno srpska Zvezda. Drugi je hrvatski Dinamo, a onda su se u samo 250 tisuća eura stisnula tri kluba: slovenska Olimpija, zatim TSC Bačka Topola, srpski klub na pogon mađarskog kapitala i nastao u dijelu Vojvodine s brojnom mađarskom zajednicom, te Zrinjski, koji u imenu ima "hrvatski", ali koji je prvak Bosne i Hercegovine i za koji igraju pripadnici sva tri konstitutivna naroda. Kosovskom Ballkaniju malo je nedostajalo da se probije u pet klubova iz bivše zajedničke države koji su ove sezone zaradili najviše u europskim kupovima. 

Zarada ostalih klubova s područja bivše Jugoslavije u europskim kupovima ove sezone: Maribor 850, Budućnost Podgorica 810, Osijek 750, Hajduk 650, Shkupi, Željezničar i Sutjeska 550, Borac i Vojvodina 450 te Arsenal Tivat, Makedonija GP, Sarajevo, Shkendija, Domžale i Gnjilani 250 tisuća eura. 

Pročitajte više