Dinamov protivnik u Konferencijskoj ligi je najefikasnija momčad svijeta

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

CIES Football Observatory je istraživačka grupa unutar Međunarodnog centra za sportske studije smještenog u Neuchatelu, u Švicarskoj. CIES je specijaliziran za statističku analizu nogometa i na tjednoj bazi donosi zanimljive podatke o igračima, klubovima i reprezentacijama. Ovaj tjedan je objavio podatke svog partnera Wyscouta, koji se odnose na šutersku učinkovitost 900 klubova iz 54 lige najbolje svijeta koje prate.

Statistički model ima tri varijable: broj očekivanih golova prema opasnosti stvorenih prilika (ne uključuje kaznene udarce), koliki je broj udaraca išao u okvir gola i ukupan broj udaraca. Te brojke su usporedili s ukupnim brojem golova i došli do zanimljivih podataka o tome koje momčadi zabijaju više od očekivanog, a koje manje. Istraživanje pokriva sve ligaške utakmice iz tekuće sezone.

PAOK je prema CIES-u najefikasnija momčad na svijetu

Najefikasnija momčad u istraživanju je Dinamov protivnik u osmini finala Konferencijske lige, grčki PAOK. On u prosjeku zabija 0,69 golova više po utakmici (bez penala) nego što je to očekivano. Konkretno, očekivano je da zabiju 1,72 gola po utakmici, a oni zabijaju u prosjeku 2,41 gol po susretu. Na popisu klubova koji zabijaju najviše iznad očekivanja slijede ih Sporting (0,59), Roma (0,52), poljska Jagiellonia (0,51), a top pet zatvara švicarski drugoligaš Sion (0,49).

Najgora momčad u ovom istraživanju je australski Melbourne City, za kojeg igra bivši nogometaš Hajduka Marin Jakoliš, a zabija čak 0,63 gola manje po utakmici nego što bi trebao. Izdvojimo još da ukupno najviše golova u istraživanju zabija uvjerljivi lider nizozemske lige PSV, i to 2,96 po utakmici, a trebao bi zabijati i više, tj. očekivano je 3,05 po susretu, čime je to jedina momčad na svijetu koja stvara prilike iz kojih bi trebala zabiti preko tri gola na susretu bez kaznenih udaraca.

Kakva je situacija u SHNL-u?

Najefikasnija momčad u našoj ligi je Slaven Belupo, koji zabija 0,37 golova po utakmici više nego što je očekivano, a u pozitivi su još Osijek i Rijeka s 0,23 više i neznatno Istra, koja zabija 0,01 gol više po utakmici od očekivanog. Fascinira Lokomotiva koja zabija točno koliko je očekivano, a to je 1,27 golova po utakmici.

Osim što je Rudeš jednostavno loš, očito nema ni sreće jer zabija uvjerljivo najmanje u odnosu na očekivano, tj. 0,39 golova manje po utakmici. Nitko nije ni blizu toga jer Dinamo zabija 0,18 manje po utakmici, Hajduk i Gorica 0,14 manje po utakmici, a Varaždin 0,08 golova manje od očekivanog po susretu.

Grafika: CIES

 

Pročitajte više