HNL

Dinamov vođa izazvao je potres u njemačkom nogometu. Makedonija ga slavi kao junaka

Foto: EPA

ARIJAN ADEMI je godinama konstantno među najboljim igračima Dinama, a ove sezone s kapetanskom trakom na ruci pokazuje najbolje od sebe. 

Uz plasman zagrebačkog kluba u četvrtfinale Europa lige nakon epskog izbacivanja Tottenhama i odlazak na Euro s Makedonijom, hrabri veznjak igra sezonu karijere i došao je do točke kada bi možda najbolje bilo potražiti novi izazov.

Dinamo je osjetio razliku igranja s Ademijem i bez njega

Dinamo je tijekom svih ovih godina dominacije u hrvatskom nogometu itekako osjetio što znači imati Ademija i igrati bez njega. 

Nakon što je 2015. godine Uefa zbog dopinga reprezentativca Makedonije suspendirala na dvije godine, Dinamo je jedini put od 2006. propustio osvojiti naslov hrvatskog prvaka i jedini put od 2007. promašio plasman u grupnu fazu Lige prvaka ili Europa lige.

Povratkom Ademija u momčad Dinamo je počeo raditi još bolje uspjehe nego u eri prije doping-skandala. Već 2018. godine klub je osigurao prvo europsko proljeće na koje je čekao čak 49 godina. Taj uspjeh lansirao je Dinamo na veću razinu i pomogao mu da postane dovoljno čvrst i snažan da se može potući s najvećim klubovima svijeta. Kruna tog uspona bilo je izbacivanje Tottenhama u osmini finala Europa lige ove sezone.

U tom rušenju Josea Mourinha i njegovih zvijezda Harryja Kanea i Garetha Balea Ademi je svojom borbom i karakterom bio Dinamov metronom, središnja poluga o čijem taktu ovisi cijeli stroj.

To se najbolje vidjelo nakon drugog Dinamova gola u trijumfu nad engleskim velikanom. Iako je hrvatski prvak imao 2:0, rezultat koji ga je vodio u produžetke, Ademi je urlao: "Ajdeeee", želeći dati svima do znanja da stajanja nema. Na kraju odluka jeste pala u produžecima, ali Dinamov kapetan se nije vodio tim kalkulacijama. Svoj ratnički naboj prenio je na sve suigrače na travnjaku, kao i na one van njega.

On je vođa Dinama kojem se divio Mourinho

Ta njegova neutaživa želja za radom i borbom najbolje se vidjela tijekom dvogodišnje suspenzije kada se nije smirivao održavajući sebe u formi, a rezultat svega bio je instantni povratak u sastav po isteku zabrane. 

Jednaku dozu htijenja pokazuje na svakoj utakmici i prenosi je na suigrače, a upravo je takav naboj cijele momčadi fascinirao Mourinha koji je nakon bolnog poraza, onako utučen, javno hvalio Dinamov pristup te pozdravljao sve igrače hrvatskog kluba u svlačionici. Jasno je da zagrebačka momčad do te točke ne bi došla bez Ademija.

Paralelno s klupskim uspjesima Ademi je bio važan dio pisanja povijesti u reprezentaciji Makedonije s kojom je osvajanjem D Lige nacija i pobjedom nad Gruzijom izborio plasman na Euro. Junak uspjeha bio je Goran Pandev golom za pobjedu 1:0, ali dok je u fokusu makedonskih medija upravo 38-godišnji veteran, makedonska Večer nije propustila odati priznanje ni Arijanu Ademiju (29).

"Svaka čast, Arijane. Bravo. Od čega je ovaj momak? Možemo mu se samo nakloniti i pozdraviti ga. Iako je bio ozlijeđen i u bolovima, odlučio je igrati za Makedoniju. Igrao je pod injekcijama, trčao je, bilo ga je posvuda samo da pomogne dečkima. I onakav ozlijeđen praktički je poginuo na terenu u Tbilisiju", napisala je makedonska Večer.

Svi se pitaju od čega je taj momak

Ovaj makedonski medij nije bio ni prvi ni posljednji koji je postavljao isto pitanje - od čega je Ademi? Kao što je pod bolovima igrao za reprezentaciju, isto je činio i igrajući za Dinamo.

No pogrešno bi ga bilo promatrati samo kroz borbu i ratnički duh. Jednako kao što oduzima lopte, osvaja duele i sjajno pokriva teren u defenzivi, on se vrhunski snalazi i u suparničkom šesnaestercu. Ima odličan osjećaj za ulazak iz drugog plana, a to je demonstrirao i u senzacionalnoj pobjedi Sjeverne Makedonije nad Njemačkom (2:1) u Duisburgu.

Ademi je u toj utakmici asistirao za pobjednički gol u 85. minuti nakon što se driblingom oslobodio Antonija Rudigera i pronašao strijelca pogotka Eljifa Elmasa. I bez ove asistencije bio je jedan od najboljih na terenu, a njome je samo zaključio vrhunsku izvedbu.

Protiv Njemačke još jednom potvrdio klasu, je li vrijeme za odlazak?

On je imao tri oduzete lopte na utakmici, a bolji od njega u tom segmentu bio je samo Joshua Kimmich (4). Ademi je osvojio šest od devet duela na tlu, po čemu se također svrstao među najbolje jer s po sedam osvojenih duela ispred njega bili su samo Kimmich i Leroy Sane. No njih dvojica su sudjelovala u 11 odnosno 10 duela tako da su imala slabiji postotni učinak.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Ademi je bio izvrstan i u dodavanjima jer je od 31 upućenog pasa pogriješio u samo tri.

Utakmica protiv Njemačke samo je još jedna u nizu potvrda njegovih kvaliteta zbog kojih bi mogao razmisliti o novom izazovu. S Dinamom je osvojio 17 titula, čime je postao najtrofejniji igrač u povijesti kluba. Nosio je kapetansku traku i tijekom dugo čekanog plasmana u nokaut-fazu europskih natjecanja, a uskoro će i s reprezentacijom Makedonije igrati na Euru. 

U svibnju će proslaviti 30. rođendan i svjestan je da bi ovo ljeto moglo biti njegov posljednji vlak za odlazak u neku od najjačih europskih liga. Odlaskom ne bi imao za čim žaliti niti bi ga itko krivio zbog toga.

Pročitajte više