dinamo

Došao je kao Dinamov spasitelj, a nema ga nigdje

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

DINAMO nakon poraza od Milana 3:1 u 2. kolu Lige prvaka u nedjelju od 17:15 gostuje u Kranjčevićevoj kod Lokomotive. Momčad Ante Čačića dosta se potrošila na San Siru i, iako slijedi reprezentativna pauza, za očekivati je da će Dinamov trener dosta rotirati.

U vrhu napada bi tako trebao igrati Josip Drmić kojemu se karijera u Dinamu razvija kontra svih očekivanja. Rijetko kojeg igrača iz HNL-a su Dinamovi navijači tako željeli kao bivšeg napadača Rijeke. Kad je Dinamo konačno objavio da je Drmić potpisao ugovor, oko Maksimira je zavladala euforija.

Drmić dočekan raširenih ruku

Sva tri Dinamova trenera muku su prošle sezone mučila s realizacijom odnosno s Brunom Petkovićem kojeg nije bilo nigdje. Njegove zamjene Deni Jurić, Duje Čop i Komnen Andrić nisu ga uspjele nadomjestiti i mjesecima se proklinjala odluka kluba da se riješi Marija Gavranovića koji je i sam želio otići s Maksimira.

Dinamo se Petkovića želio riješiti još prošle zime. Bilo je nekih ponuda, ali one nisu zadovoljavale Petkovića, a ni ovog ljeta ga Dinamo nije uspio nikome prodati. Drmić je trebao biti čovjek koji će donijeti 20-ak golova po sezoni, a Petković ako nešto napravi - napravio je.

Ante Čačić je na početku sezone pokušavao nekako ukomponirati Drmića i Petkovića iako je on još na pripremama odlučio da će mu Petković biti prvi izbor. Čačić je govorio da ne vidi zašto njih dvojica ne bi mogli zajedno igrati, ali se ubrzo pokazalo da to ne funkcionira baš najbolje.

Čačić probudio Petkovića

No, Čačić je uspio probuditi Petkovića i njegova renesansa najbolje je što se dogodilo Dinamu ove sezone. Iako ima gotovo istu statistiku kao Drmić, Petković za Dinamovu igru ionako znači više od golova i asistencija, a Drmić ih je upisao puno manje nego što se očekivalo.

Drmić je tako dobio ulogu novog Gavranovića, ali se u njoj, barem za sada, nije najbolje snašao. Drmić je sezonu otvorio s dva gola Lokomotivi u prvom te golom i asistencijom protiv Slavena u drugom kolu. Zabio je i za vodstvo protiv Ludogorca na Maksimiru i onda u produžetku s dva sjajna poteza riješio Bodo i osigurao Dinamu Ligu prvaka.

No, iako je tako izravno donio Dinamu najveću nagradu, to je bio zadnji Drmićev bljesak, a on se dogodio prije skoro mjesec dana. Četiri dana prije te utakmice Čačić ga je izvadio na poluvremenu protiv Osijeka, a isto mu se dogodilo tjedan dana ranije u Norveškoj.

Protiv Šibenika je Drmić bio u početnoj postavi u nadi da će uspjeti riješiti tu utakmicu, ali nije išlo pa je Čačić morao staviti Petkovića koji je golom donio Dinamu pobjedu. Protiv Rijeke je igrao samo 23 minute, protiv Gorice je bio potpuno nevidljiv 64 minute, a u dvije utakmice u skupini Lige prvaka dobio je ukupno 13 minuta.

Čačić ima samo dva napadača

Iako je jako dobro plaćen i došao je s velikim očekivanjima, Drmić je za sada, izuzev par bljeskova, pokazao jako malo što može brinuti Čačića. Drmić i Petković jedine su dvije klasične Čačićeve špice. Ozlijedi li se slučajno Petković, što nije nemoguće s obzirom na golemi broj utakmica i Svjetsko prvenstvo, Drmić će biti jedini Čačićev izbor i pritisak će na njemu biti još veći nego sad.

Činjenica jest da Drmić nije Petković i da on ne može igrati na način na koji igra Dinamova devetka. Drmić je igrač prostora, a Dinamo u Čačićevih 4-2-3-1 uopće ne igra tako, nego svoje šanse traži preko bokova s Petkovićem kao savršenom mantinelom.

Zbog njega se neće mijenjati sustav

Ni u "europskih" 3-5-2 Drmić nema mjesta uz Petkovića kraj ovakvog Mislava Oršića, a Čačić sigurno neće mijenjati sustav igre u HNL-u kako bi uspio nešto izvući od Drmića. Čačić je išao "all in" s Petkovićem i pogodio je kao i puno drugih stvari ove sezone.

No, i on će morati naći način da probudi Drmića kao što je to uspio s Petkovićem. U protivnom bi se mogao naći u problemima ako se zaredaju ozljede, a mogao bi dobiti i nezadovoljnog igrača u svlačionici. 

 

Pročitajte više