Dinamu je visio novi kredit, ali ga je dobio. Uskoro će dobiti i novog sponzora

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

U DINAMU će se danas održati redovna sjednica Izvršnog odbora na kojoj će se raspravljati o tekućim pitanjima, a novooformljeni brojni odbori kluba dat će izvještaje o djelatnostima za koje su nadležni. Bit će razgovora i o sponzorima, a Dinamo će uskoro dobiti novog glavnog sponzora, onog čiji će logo nositi na dresu.

Dosad je to bila Prva sportska kladionica, koja je reklamu na Dinamovim prsima plaćala oko tri milijuna eura godišnje. Klub je PSK-u, znajući da ugovor o sponzorstvu istječe na kraju sezone, još prije par mjeseci ponudio nastavak suradnje, ali se onda javila kladionica FavBet, koja je ponudila osjetno više za reklamu na dresu.

Ugovori još nisu potpisani

S FavBetom klub pregovara već mjesecima, a nedavno je sklopljen načelni dogovor o sponzorstvu. Ugovori još nisu potpisani, tako da ništa još nije gotovo, no očekuje se da će se to odraditi u dogledno vrijeme.

Ono što je jednako važno je da je Dinamu odobren novi revolving kredit, koji mu je nužan za normalno funkcioniranje. Riječ je o praksi koju koriste gotovo svi klubovi za podmirenje svih tekućih obveza, a kredit je Dinamo dobio od banke s kojom surađuje niz godina. Neko vrijeme klub nije imao revolving kredit, no odobren mu je nakon što je prikazao dovoljna jamstva.

Podsjetimo, prošlog ljeta Dinamo je bio u drami oko isplate ugovornih rata igračima, koje su kasnile baš jer nije bilo "cash flowa", odnosno kredita. On je bio odobren kroz par dana, pa je klub nastavio normalno funkcionirati, a kao jamstvo za kredit uzet je transfer Josipa Šutala u Ajax za 21 milijun eura. 

Sad će to jamstvo biti Martin Baturina, za kojeg Dinamo ovog ljeta očekuje dobiti iznos kao i za Šutala. Zainteresiranih ima i teško je očekivati da će Baturina i sljedeće sezone biti u Maksimiru. Bruno Petković ima odštetnu klauzulu do 2.5 milijuna eura, ali se ona može aktivirati samo za vrijeme trajanja Europskog prvenstva.

Dinamo mora zadržati Petkovića

Pojavila se priča da je za Petkovića zainteresiran Galatasaray, ali nikakvog službenog kontakta ni upita nije bilo ni s jedne ni s druge strane. Ako bi i prodao 29-godišnjeg Petkovića, Dinamo bi to učinio nakon Eura ,kad bi mu cijena potencijalno mogla narasti, ali u Maksimiru će napraviti sve kako bi zadržali svojeg najboljeg igrača. A i moraju to učiniti.

Njemu ugovor istječe na ljeto 2026. godine, a zarađuje oko milijun eura po sezoni. Petkoviću se ne ide "pod mus" iz Dinama. Ne bi imao ništa protiv toga da ostane, ali u tom slučaju bi mu klub morao podebljati ugovor i nagraditi ga za vjernost i silne golove koje je zabio.

Ono što je sigurno je da će Dinamo sljedeće sezone imati novog tehničkog sponzora. Njemački Adidas zamijenit će tvrtka Castore, koja oprema Bayer Leverkusen, Feyenoord, Aston Villu, Newcastle, Rangers i brojne druge klubove. Britanci su ponudili puno bolje uvjete od Adidasa, a Dinamo će imati puno veću slobodu oko dizajniranja dresa i drugih klupskih artikala.

Bolja opskrba robom

Iz kluba uvjeravaju da će i opskrba proizvodima biti puno bolja nego Adidasova, kojemu Dinamo nije bio pretjerano važan partner pa se često znalo dogoditi da nedostaje i artikala i veličina. Dinamo tu nije mogao ništa, a s Castoreom će, navodno, priča biti puno drukčija.

Sve to događa se uoči subotnje utakmice s Osijekom (19:30) u kojoj Dinamo može osigurati novi naslov pod uvjetom da Rijeka ranije ne pobijedi u gostima u Varaždinu. U svakom slučaju, Dinamu za titulu treba pet bodova u zadnja tri kola (Osijek, Slaven, Rudeš). Osim toga, sljedeće srijede čeka ga prva utakmica finala SuperSport Kupa protiv Rijeke, a uzvrat je tjedan dana kasnije na Rujevici.

Pročitajte više