Dinamu prijeti neviđeni debakl. Ne pamti se kad je imao ovako plašljivu momčad

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

DINAMO je u 4. kolu skupine C Konferencijske lige izgubio 1:0 golom Choryja iz penala u 35. minuti i ostao je na zadnjem mjestu tablice. Iako je na dnu, momčad Sergeja Jakirovića može proći u drugi krug ako u preostale dvije utakmice pobijedi Astanu u gostima i Ballkani kod kuće. To je jedina dobra vijest za Dinamo u ovom trenutku iako su za ovako sterilnu momčad dvije vezane pobjede u Europi trenutačno znanstvena fantastika.

Kad te ne ide, onda te ne ide na sve moguće načine. Ozlijedi se Bruno Petković, bez kojeg je Dinamo dvije klase slabija momčad, promašuju se ziceri protiv Gorice i Varaždina, VAR zbog milimetara poništi gol protiv Viktorije i čitavu sezonu se mučiš s ozljedama. Ne pamti se da je Dinamo imao toliko pehova u jednoj sezoni, ali na njih se više u Dinamu nitko ne može žaliti.

Dinamo je dobio tri od zadnjih devet utakmica. Za to nema opravdanja

Izostanak Petkovića predstavlja ogroman hendikep za Dinamo, ali ne bi smio biti toliko velik da Dinamo od zadnjih devet utakmica dobije samo tri - Istru, jedva Lokomotivu i niželigaša Oriolik u Kupu. U svim "velikim" utakmicama u zadnje vrijeme Dinamo se mučio iako je prividno imao nekakvu inicijativu.

Hajduku, Ballkaniju i dvaput Plzenu nije uspio zabiti gol. Šanse koje je stvorio u te četiri utakmice mogu se izbrojati na prste jedne ruke, a istinski je dominirao tek protiv Gorice, Lokomotive i Varaždina, da bi u te tri utakmice uzeo četiri boda, i to golovima u sudačkoj nadoknadi. 

Činilo se da bi susret protiv Lokomotive mogao biti prekretnica. Teško, dramatično izborena pobjeda s dva gola u sudačkoj nadoknadi trebala je biti ogroman vjetar u leđa za ono što dolazi. Dinamo je natrpao Oriolik u Kupu i nakon toga otišao u Varaždin gdje je odigrao odlično prvo poluvrijeme, da bi na kraju morao spašavati bod u nadoknadi.

Onda je došla utakmica s Viktorijom i još jedno razočaranje kojih je bilo i previše. Jakirović je pokušao nešto promijeniti. Krenuo je s trojicom u zadnjoj liniji te sa Špikićem i Kanekom na bekovima i dobro je to izgledalo u prvih 20 minuta. No, onda kao da je netko stisnuo prekidač i Dinamo je stao.

Kao da se s Dinamom netko zafrkava

Krenulo se s nabijanjem lopte, nizale su se greške, a onda kao da je nestalo i ono malo samopouzdanja koje je igračima ostalo. Nakon utakmice su svi kukali zbog suđenja koje je zaista bilo u najmanju ruku diskutabilno. Sve odluke VAR-a otišle su na ruku Čeha i stvarno je nekad dojam kao da se s Dinamom netko ove sezone zafrkava. 

To je mašta. Realnost je da ova momčad bez Brune Petkovića ne može dobiti nijednog ozbiljnog protivnika koliko god prividno dominirala i imala "više od igre". A to ide na dušu i Sergeju Jakiroviću, ali i igračima koji su puno previše utakmica ove sezone odigrali ispod nivoa da bi se mogli skrivati iza peha i izostanka najboljeg igrača.

Po jedno dobro poluvrijeme protiv Gorice, Varaždina i Lokomotive premalo je i za puno slabije ili jeftinije momčadi. Nakon svake loše utakmice govore da "se moraju skupiti i pokušati nešto okrenuti", ali to se na terenu ne vidi. Čisto sumnjam da im je Sergej Jakirović nakon 20 minuta utakmice u Plzenu s klupe rekao: "Dečki, ajde sad prestanite igrati kao što ste igrali do sada."

Dugo neka Dinamova momčad nije igrala s takvim manjkom samopouzdanja i u strahu od greške. Kad se jednom igraču zaredaju dvije, počnu griješiti i ostali, a uz to je i previše igrača koji osciliraju u formi. Dinamo igra nešto bolje u zadnje tri utakmice, ali tu je premalo da bi se govorili o nekom velikom napretku.

Brojni navijači zazivaju Jakirovićevu smjenu. Ne može se reći da Dinamov trener ne pokušava. Rotira stoperski par, rotira krila i napadače, traži dobitnu kombinaciju, ali je ne nalazi. Možda se i on pogubio u previše tih kombinacija, ali teško je reći da bi neki drugi trener sad puno toga mogao promijeniti u kratkom roku.

Rijeka jedva čeka ovaj Dinamo

No, činjenica je da Jakirović nikako ne uspijeva prodrmati Dinamo koji u ovakvom stanju Rijeka čeka raširenih ruku u nedjelju na Rujevici. Petković najvjerojatnije neće biti spreman za derbi i trebao bi se vratiti tek nakon reprezentativne pauze. S njim će Dinamo biti puno jači pod uvjetom da Petković nastavi s formom u kojoj je bio prije ozljede.

Jakirović s ovom momčadi nije prošao ljetne pripreme. U pretrpanom rasporedu s dvije utakmice tjedno teško je bilo kojem treneru u momčad usaditi neke svoje ideje, osobito s ovolikim brojem ozljeda. Dinamov trener se nada dočekati zimske pripreme kako bi onda u miru mogao uigrati ekipu za proljeće.

Dinamo do zimske pauze čeka još osam utakmica u mjesec dana. Tri derbija; s Rijekom (nedjelja), Osijekom (25. studenog) i Hajdukom (17. prosinca), uz to Slaven i Rudeš te dvije utakmice u Europi protiv Astane i Ballkanija koje mora dobiti ako želi proći. Ispadanje iz najslabije skupine koju je ikad u Europi imao bio bi neviđeni debakl. Do zime tko živ - tko mrtav.

Pročitajte više