Barcelona zahvalila Cruyffu što ju je stvorio

Foto: Twitter Barcelona

JOHAN CRUYFF simbol je Ajaxa i nizozemskog nogometa, no s istim argumentima pravo ga ima svojatati i Barcelona. Cruyff je sa svojim Ajaxom početkom sedamdesetih napravio revoluciju. Totalni nogomet koji su tada igrali ''Kopljanici'' bio je avangarda bez kojeg današnji nogomet ne možemo ni zamisliti. No, isti taj Cruyff na vrhuncu slave, nakon što je s Ajaxom tri puta u nizu pokorio Europu, na iznenađenje mnogih odlazi u Barcelonu.
 
Iz današnje perspektive bila bi to sasvim logična odluka, međutim, Barca tada ni izbliza nije bila tako velik klub kao što je danas. 
 
Kad je 1973. došao u Barcelonu, Katalonci su bili u krizi - nisu osvojili naslov 14 godina i tavorili su u prosječnosti Primere u debeloj sjeni Francovog Reala. Franco je želio Cruyffa dovesti u Madrid, no za po svemu posebnog Nizozemca tako nešto nije dolazilo u obzir.
 
 "Kada sam '73 odlazio iz Ajaxa izabrao sam Barcelonu umjesto Reala jer nikada ne bih mogao otići u klub blizak Francu." Ili kako je kasnije objasnio: "Real je bio daleko jači od Barcelone, ali bio je izazov igrati za Katalonce. Barca je bila više od kluba." 
 
U trenutku je Cruyff postao ikona Katalonije, no nakon što je te sezone doveo Barcu do naslova prvaka (pobijedili su Real 5:0 usred Madrida) i nakon što je jedinom sinu dao ime Jordi, po katalonskom svecu zaštitniku, Nizozemac je postao novi katalonski svetac.

Vratio se u Barcu 1988. godine kao trener i u idućih nekoliko godina stvorio je "Dream Team". U klub su stigle brojne međunarodne zvijezde, Romario, Stoičkov, Laudrup i Koeman koje je spojio s domaćim igračima. Bio je to recept za uspjeh i Cruyff osvaja četiri naslova uzastopce, a nakon što je 1992. osvojio Ligu prvaka, odjednom su svi klubovi u Španjolskoj željeli igrati kao Barcelona.
 
Napravio je temelje današnje tiki-take, koja je Barcelonu pretvorila u najbolji klub na svijetu, a Španjolskoj omogućila da napravi nešto što nikad nitko u povijesti nogometa nije napravio – da spoji tri najveća naslova u nizu.
 
Zastave na Camp Nou danas su spuštene na pola koplja, a pismo u ime ponosa Katalonije poslali su osam posljednjih predsjednika Barcelone:

 
''Svaki navijač Barcelone ima neke svoje uspomene na Johana. Cruyff nije bio samo naš vođa, bio je simbol Barcelone. Mi, bivši predsjednici dobili smo veliku čast da se ovim putem u ime nas i u ime svih naših navijača širom svijeta posljednji put zahvalimo genijalcu koji je imao presudan utjecaj na budućnost ovog kluba. Bez Cruyffa i bez njegove odvažnosti i nekonformističkog duha nikad ne bi postali najveći klub na svijetu. Zahvalni smo Cruyffu na svim naslovima koje je osvojio, no iznad svega, zahvalni smo mu zbog svega onog nematerijalnog koje još uvijek živi i koje će biti budućnost ovog kluba.
 
Njegova ostavština vrijedi puno više od svih tih naslova. Dolazak Johana u Barcelonu promijenio je povijest našeg kluba. Njegova odlučnost stvorila je novi mentalitet. Počeli smo igrati drugačije. Unio je nove modalitete u igru, bio je inovator i stvorio je temelje današnje Barcelone, iste one kojoj se danas cijeli svijet divi. Hvala ti na tvojoj smjelosti i stručnosti,  hvala ti što si izabrao Barcelonu i što si postao dio njene povijesti. Uvijek ćeš biti jedan od nas. Hvala ti, Johan'', stoji u pismu, a od velikog Johana oprostili su se i Lionel Messi i Xavi Hernandez.

''Bio je najveći Barcin igrač u povijesti. Bog je prepoznao drugog Boga i pozvao ga je sebi. Iako nas je napustio, vječno je živjeti u srcima svih nogometnih zaljubljenika. Bez njegovog utjecaja današnja Barcelona ne bi bila moguća'', poručio je Messi, dok je Xavi rekao:

 
''Za mene, Johan je najvažnija osoba u povijesti Barcelone. Svima koji su ostali iza njega dužnost je čuvati njegovu ostavštinu. Bio je avangarda, čovjek ispred svog vremena, profesionalna referenca za sve nas koji volimo nogomet. Njegov primjer trebamo slijediti jer njegova filozofija nogometa bila je najbolja u povijesti.''
 

Pročitajte više