OBARANJE RUKU

Div Sinjske krajine: Potezao klipove po seoskim dernecima, sad je prvak Hrvatske

Foto: Hrvatski savez za obaranje ruke

U NEDJELJU 7. srpnja u zagrebačkom hotelu Westin održat će se šestu godinu zaredom Svjetski kup u obaranju ruke „ZG STRONG“.

Boje Hrvatske u najtežoj kategoriji branit će Josip Poleš iz Sinja, 207 cm visine uz „skromnih“ 120 kg te gorostas iz Dugog Sela Viktorio Sović. Obojica su višestruki prvaci Hrvatske u najtežoj kategoriji, a Viktorio je trenutno sedmi na svijetu, što je jedan od najboljih seniorskih uspjeha hrvatskih natjecatelja.

>> Najbolji svjetski obarači ruke dolaze u Zagreb

Prijenos uživo s natjecanja moći ćete pratiti na Index Sportu.

Uz Rijeku Cetinu, u malome mjestu Brnaze pokraj Sinja, živi div Sinjske krajine Josip Poleš (42). Sinjski gorostas od 207 cm i 120 kg aktualni je hrvatski reprezentativac u obaranju ruke te višestruki državni prvak u najtežoj i otvorenoj kategoriji. 

Nepobjediv na potezanju klipa seoskih olimpijada, Josip je oduvijek posjedovao iznimnu snagu. Djed Vice s očeve strane bio je alkarski momak i po pričama starijih stanovnika Sinja, vrlo snažan. Mamin stric Ivan Ivković bio je deset godina zaredom prvak Amerike u slobodnoj kategoriji hrvanja, a sredinom 30-ih godina prošloga stoljeća bio je i prvak svijeta. 

"Cijela obitelj je naoko krupnija od mene, sigurno je u pitanju genetika"

"I otac Vice bio je jak čovjek, kao i sva trojica braće, Tomislav, Miroslav i Ivan, koji su naoko krupniji od mene i jači, tako da je sigurno u pitanju genetika", rekao je Josip, koji napominje da je u obaranje ruke krenuo posve slučajno.

"Potezao sam klip i obarao ruke po seoskim dernecima, a kad sam 2010. čuo da se organizira prvenstvo Hrvatske, prijavio sam se. Nisam ni znao da su odvojena natjecanja za lijevu i desnu ruku pa sam prijavio samo desnu, koja mi je slabija, i postao prvak. Od tada se natječem svake godine i svaki put sam osvojio zlato barem jednom rukom, a često i s obje. Prije sam bio u kategoriji do 100 kg, sada sam u otvorenoj.''

Dešnjak koji rastura ljevicom

Iako je dešnjak, lijeva ruka mu je puno jača te postiže i bolje rezultate na natjecanjima. Samo lijevom rukom neporažen je već pune četiri godine na državnim prvenstvima otvorene kategorije. Na zadnjem prvenstvu u Sinju bio je prvak na lijevu i na desnu ruku najteže kategorije te već devet prvenstava Hrvatske zaredom obavezno osvaja zlatnu medalju u svojoj težinskoj kategoriji.

Kako to obično biva, divovi iznimne snage poput Josipa po prirodi su posve različitog karaktera od očekivanoga. Tako je i Josip zaljubljen u svoju kćerkicu, nedavno je dovršio kuću u Brnazama pored Sinja, a ima i kavez s golubovima. Ne bi imao ništa protiv da mu kćerkica (3) krene njegovim stopama.

Također je i sudionik međunarodnih natjecanja, na kojima uvijek ostvari visok rezultat, a ponekad i osvoji koju medalju. Konkurencija svjetskih natjecanja je na visokoj razini te su mnogi najjači natjecatelji već godinama u sportu s uspješnim obaračkim karijerama pa mu takva natjecanja predstavljaju najviši izazov.

Nije lako uskladiti sport i bauštelu

Na Europskom prvenstvu u Bugarskoj prošle je godine na lijevu ruku do 110 kg osvojio 10., a na desnu 12. mjesto. Kako je kategorija do 110 kg imala nekoliko višestrukih europskih i svjetskih prvaka te dvadesetak natjecatelja u samoj kategoriji, Josip je ostvario izniman rezultat.

"Bit će to i bolje, još da uhvatim više vremena za odmor, pošto se profesionalno bavim 'knaufom', uskladiti bauštelu i sport nije lako. Uvijek se najbolje osjećam kada se dobro odmorim prije natjecanja te zacijelim ruke od treninga i posla. Prošle godine to nije bio slučaj, ali idemo dalje. Svjetski kup Zg Strong će sigurno biti vrlo težak, ali zbog toga i izazovan", rekao je ovaj simpatični div.
 

Pročitajte više