Divac poslao pismo košarkašima, Euroliga ga napala da je licemjer

Foto: Guliver Image/Getty Images

PUNO se prašine podiglo nakon što je FIBA objavila svoj novi kalendar koji će zaživjeti od jeseni, a koji će donijeti velike promjene u reprezentativnu košarku.
 
Od jeseni će se tako kvalifikacijske utakmice igrati tijekom cijele sezone, što dosad nije bio slučaj, pa će tako nacionalne selekcije biti aktivne i mimo ljetnog razdoblja. Međutim, postavlja se pitanje u kakvim će sastavima reprezentacije nastupati na tim utakmicama. NBA igrači sigurno neće igrati, igrači koji nastupaju u Euroligi također, a upitno je hoće li se pozivima odazvati i košarkaši koji nastupaju u Eurokupu. 
 
Ipak, neki smatraju da je FIBA-in novi kalendar odlična ideja, a jedan od takvih je i Vlade Divac, legendarni srpski košarkaš, a danas generalni menadžer Sacramento Kingsa.
 
Kao znak podrške ovoj ideji Divac je napisao otvoreno pismo košarkašima koje je objavljeno na službenom siteu FIBA-e.
 
"Kad sam počeo igrati košarku, kao klinac, u rodnom Prijepolju, inspiracija mi je bila naša reprezentacija i to što sam imao priliku gledati naše najbolje igrače. Nikad neću zaboraviti uzbuđenje koje sam osjećao dok sam gledao reprezentaciju Jugoslavije i već tada sam znao da želim biti poput njih, predstavljati svoju zemlju na Europskom prvenstvu, Svjetskom prvenstvu i Olimpijskim igrama. Imao sam tu sreću da sam u tome i uspio. U igranju u reprezentativnom dresu ima nešto čarobno.
 
Reprezentacija nije samo skup igrača na terenu, ona je puno više od toga. Nema veće časti od predstavljanja svoje zemlje i znam da mnogi od vas osjećaju isto. U svim dijelovima svijeta reprezentativne utakmice stvaraju atmosferu kakvu ništa drugo ne može stvoriti. Te utakmice izazivaju interes i ohrabruju mlade igrače da se krenu baviti košarkom, one kanaliziraju talent koji je izuzetno važan za budućnost sporta.
 
Međutim, već dugo vremena utjecaj nacionalnih momčadi ograničen je. Mogle su proći i godine, a da reprezentacija ne odigra utakmicu pred domaćom publikom. Navijači su ostali uskraćeni vidjeti lokalne zvijezde i nisu imali priliku osjetiti uzbuđenje koje donose utakmice A selekcija u domaćem ambijentu. Najveći turniri igrali bi se u samo nekoliko zemalja i to uglavnom jednom godišnje, limitirajući tako i medijsko pokrivanje tih događaja, a samim tim i interes javnosti.
 
Novi format natjecanja koji starta u studenom formiran je ne samo da razdvoji Svjetsko prvenstvo u košarci od ostalih ljetnih sportskih događaja, već i da pruži priliku reprezentacijama da češće nastupaju pred svojom publikom. Ovaj sistem stvorit će sinergiju reprezentativne i klupske košarke, što će u konačnici pomoći cijeloj košarkaškoj obitelji.
 
Za igrače je jako važno da im je novi kalendar omogućio prvi put jedno slobodno ljeto u četverogodišnjem ciklusu, što će smanjiti pritisak i dati im potrebno vrijeme za odmor i regeneraciju, u zaista zgusnutom rasporedu. Sve to, s mogućnosti da se sastavi reprezentacija mijenjaju tijekom cijelih kvalifikacija i ograničenjem priprema na 28 dana, generalno će smanjiti napore igrača dok su u reprezentaciji.
 
Zaista je važno da novi, globalni kalendar također pruži šansu za razvoj talenata tako što mladim igračima iz cijelog svijeta omogućava igranje međunarodnih utakmica. Više utakmica protiv jakih protivnika znači i veća šansa da mladi igrač postane bolji te sjajna prilika da se znatno podigne generalni igrački standard.
 
Ovaj novi FIBA-in kalendar vidim kao ''win-win'' situaciju za sve – i za igrače, navijače, nacionalne saveze, lige, klubove… Za sve aktere ove igre i na kraju, za sport koji svi volimo. Zbog svih tih razloga, ohrabrujem sve igrače da podrže ovaj kalendar kako bi iskusili jedinstvenu košarkašku karijeru poput one u kojoj sam ja imao priliku uživati'', napisao je Divac.
 
Euroliga žestoko odgovorila lažnom moralistu Divcu
 
Nije dugo trebalo čekati na odgovor iz Eurolige, odnosno njenog prvog čovjeka Jordija Bertomeua.
Iz Eurolige su priopćenjem  željeli ''pojasniti'' neke stvari s kojima se dovode u vezu posljednjih mjeseci. Istaknuli su da su oduvijek podržavali reprezentativna natjecanja, kazali su kako će s tom praksom nastaviti i ubuduće te su dodali kako nikad nijednom igraču nisu zabranili da nastupi za reprezentaciju.
 
U priopćenju stoji i da su se oni oduvijek zalagali za slobodu izbora igrača, klubova, trenera, za razliku od FIBA-e koja je prijetila sankcijama nacionalnim savezima.
 
Euroliga je podsjetila da se i u prošlosti itekako događalo da su europski košarkaši otkazivali reprezentaciji na velikim natjecanjima, a da je baš Divac jedan od najreprezentativnijih primjera takvog postupanja. Iz tog razloga Euroliga smatra kako je licemjerno da ljudi poput njega vrše pritisak na današnje košarkaše i daju prodike o tome što bi igrači trebali raditi sa svojim karijerama.
 
''Euroliga oštro osuđuje svaku vrstu pritiska na igrače, suce ili klubove. Poznato je da su u prošlosti mnogi košarkaši, kako europski tako i oni izvan Starog kontinenta, odbijali reprezentativne pozive i zbog toga nikad nisu trpjeli nikakve posljedice, a među njima su i neki bivši elitni košarkaši koji sad pokušavaju izvršiti pritisak na igrače.''

Pročitajte više