Što se događa s Ajaxom?

Foto: Profimedia

SCENE su nalikovale na nešto iz niskobudžetnog apokaliptičnog filma. U nedjelju popodne pojavile su se snimke s telefona na kojima skupina maskiranih muškaraca, okruženih crvenom maglicom od dimne bombe, razbija staklena vrata na Johan Cruyff Areni. 

Navijački neredi nisu novost na utakmicama Ajaxa i Feyenoorda, posebno zbog neželjenog povratka huliganizma posljednjih godina u Nizozemskoj. Ali ono što se dogodilo na De Klassiekeru ovog vikenda nije bilo tipično nogometno nasilje. Ajaxovi navijači ispoljavali su svoje frustracije uništavajući imovinu vlastitoga kluba, piše Goal.com.

Fitilj je zapaljen kad je Feyenoord zabio treći uzastopni gol u prvom poluvremenu. Baklje su zasule teren, zbog čega je utakmica naposljetku prekinuta. Izašla je interventna policija i bačeni su suzavci kako bi se publika rastjerala nakon što je postalo jasno da susret neće završiti. Ali to nije spriječilo grupice Ajaxovih navijača da provale i počnu razbijati. Na kraju je uspostavljen red, ali šteta je - u doslovnom smislu - bila već napravljena.

Overmarsova afera

Poniženje na terenu doživljeno od najvećih rivala pokazalo se kao posljednja kap, ali tenzije između Ajaxove uprave i navijača kuhale su se mjesecima. Ciklus kaosa koji proždire klub počeo je u veljači 2022. kad je sportski direktor Marc Overmars otišao nakon slanja "niza neprimjerenih poruka kolegicama".

Nakon odlaska, Overmars je rekao: "Prošlog tjedna suočio sam se s optužbama o svom ponašanju i kako je to izgledalo drugima. Nažalost, nisam shvatio da sam prešao granicu, to mi je posljednjih dana postalo jasno. Ispričavam se. Jasno je da je takvo ponašanje neprihvatljivo za nekoga u mojoj poziciji. Sad to vidim, ali prekasno je. Ne vidim drugo rješenje nego da napustim Ajax."

Marc Overmars (EPA-EFE)

Iako je predsjednik nadzornog odbora Leen Meijaard rekao kako ne bi bilo u redu da Overmars nastavi s poslom, istodobno ga je opisao kao "najboljeg sportskog direktora kojeg je Ajax imao", a ondašnji izvršni direktor Edwin van der Sar smatrao je isto.

Overmarsov nagli odlazak ostavio je klub s upražnjenom moćnom funkcijom, posebno u smislu regrutiranja. Iz toga se rodila značajna količina budućih problema.

Gubitak Ten Haga

Brzo nakon Overmarsovog odlaska otišao je i Erik ten Hag, koji je prošlog ljeta prihvatio ponudu Manchester Uniteda. Tijekom svog boravka u Amsterdamu, Ten Hag je osvojio Eredivisie u svakoj od svoje tri pune sezone te je odveo klub do polufinala Lige prvaka 2019. Pomogao je u razvoju niza mladih igrača, među kojima Frenkieja de Jonga, Matthijsa de Ligta i Donnyja van de Beeka. Svi su oni kasnije za velike svote prodane najvećim europskim klubovima.

Iako bi u klubu više voljeli da je tako uspješan trener ostao, ostavio je Ajax u prilično dobroj poziciji. Na ljeto 2022. bio je dominantna sila u Nizozemskoj i imao zdrav proračun da još dodatno poboljša momčad.

Noćna mora 2022./23.

Ten Hag je još dodatno pomogao bivšim poslodavcima uvjerivši United da plati ukupno 160 milijuna eura za Antonyja i Lisandra Martineza. Zajedno s odštetama za Sebastiena Hallera i Ryana Gravenbercha tog ljeta, to je opremilo Ajax još većom financijskom snagom da dovrši rekonstrukciju.

Kako nitko nije zamijenio Overmarsa, transferima su se bavili Klaas-Jan Huntelaar i Gerry Hamstra. Dvojac je pucao na veliko po nizozemskim standardima i isplatio najveću odštetu u povijesti lige za Stevena Bergwijna iz Tottenhama , a potrošio je velik novac i na braniča Rangersa Calvina Basseya, kao i Briana Brobbeyja, napadača RB Leipziga.

Zadaću preslagivanja nove momčadi na terenu dobio je Alfred Schreuder, ali nije uspio. Naposljetku je niz od šest neodlučenih rezultata između studenog i siječnja, u kombinaciji s razočaravajućim ispadanjem u grupnoj fazi Lige prvaka, doveo do njegove smjene.

Zamijenio ga je Johnny Heitinga, kojem nije išlo puno bolje, pa je Ajax završio na trećem mjestu Eredivisie, daleko od vodećeg dvojca, ispao od Union Berlina u 1/16 finala Europa lige te izgubio na penale finale kupa od Feyenoorda.

Od velikih ljetnih prinova, Brobbey i Bergwijn pokazali su potencijal, ali nipošto nisu zapalili svijet, dok je Bassey postao predmet ismijavanja u medijima zbog predstava obilježenih pogreškama. Bilo je jasno da će sljedećeg ljeta trebati napraviti nešto drastično.

Dijamantno Oko spašava stvar

U Ajaxovu obranu, to su shvatili prije završetka sezone i konačno su u ožujku doveli Svena Mislintata kao novog sportskog direktora. Na papiru, činilo se to kao pametan posao.

Dok je bio glavni skaut Borussije Dortmund, Nijemac je dobio nadimak Diamantenauge (Dijamantno Oko) zbog sposobnosti da pronađe dragulje, među kojima su bili Robert Lewandowski, Ousmane Dembele, Mats Hummels i Jadon Sancho.

No njegov se ugled strmoglavio nakon što ga je u sličnu ulogu postavio Arsenal. Tijekom mandata na Emiratesu između 2017. i 2019. kritizirali su ga zbog pretjeranog oslanjanja na dovođenje bivših igrača Dortmunda. Pierre-Emerick Aubameyang, Sokratis i Henrih Mhitarjan došli su dok je Mislintat bio u klubu, s različitim uspjesima. No mora mu se priznati da je prepoznao Williama Salibu kao pojačanje.

Sven Mislintat (EPA-EFE)

"Da budem jasan, ne sramim se niti jednog od tih transfera, naprotiv, uvijek ću braniti te dečke. Ne zato što su to moji igrači, nego jer su Arsenalovi igrači, i to vrlo dobri", rekao je u intervjuu za The Athletic.

Nakon odlaska iz Arsenala dobro je radio u Stuttgartu i kao sportski direktor je pomogao klubu da se nakon ispadanja za godinu dana vrati u Bundesligu. Prije nego što će ga Ajax dovesti, povezivalo ga se i s Liverpoolom.

Velike prodaje, ali i potrošenih 100 milijuna

Mislintat nije gubio vrijeme ovog ljeta. Kao što je u Ajaxu često slučaj, opet je bilo odlazaka. Jurrien Timber, Mohammed Kudus i Edson Alvarez redom su prodani premierligaškim klubovima za velike odštete.

Bilo je i pregršt ulaznih transfera, točnije 12. Većina su mladi igrači nedokazani na najvišoj razini, ali s potencijalom da ih se kasnije preproda za osjetan profit. Najviše je koštao 23-godišnji Josip Šutalo iz zagrebačkog Dinama, a blizu su bili i Georges Mikautadze (22) iz Metza te Carlos Borges (19) iz Manchester Cityja.

Ajax je doveo i Chubu Akpoma, igrača godine u engleskom Championshipu nakon što je zabio 28 golova u sezoni za Middlesbrough, dok je Hrvat Borna Sosa stigao iz Mislintatovog bivšega kluba Stuttgarta (o tome više kasnije).

Do isteka prijelaznog roka Ajax je potrošio više od 100 milijuna eura na nove igrače, što je zapanjujuća svota za standarde Eredivisie. U nekoliko transfera sudjelovao je kontroverzni agent Vlado Lemić, kojeg se povezivalo s poreznom prevarom u pregovorima Luke Modrića i Real Madrida o produljenju ugovora 2018.

Porušeni odnosi na poslu

Sezona je počela pozitivno, pobjedom 4:1 nad Heraclesom, ali sedam dana kasnije Ajax je ubilježio razočaravajućih 2:2 na gostovanju kod slabašnog Excelsiora.

Atmosfera se opet popravila prolaskom Ludogorca u kvalifikacijama za Europa ligu, ali to je brzo zaboravljeno zahvaljujući remiju bez golova kod Fortune Sittard, mučnom porazu 3:1 od Twentea i remijem 3:3 s Marseilleom u Europa ligi. To je značilo da je uoči ključnog derbija s Feyenoordom Ajax bio četiri utakmice bez pobjede.

Uz mučenje na terenu, izvan njega vodila se bitka između Mislintata i novog trenera Mauricea Steijna, koji je doveden iz Sparte Rotterdam. Prvi znakovi problema javili su se nakon remija s Fortunom. Kad su ga pitali koliko je utjecaja imao na dovođenje svih tih igrača ovog ljeta, Steijn je odgovorio: "Mi kao stožer izlažemo svoje ideje, ali Mislintat je odabrao drukčije igrače."

EPA-EFE

Dok je Ajaxov trener pozitivno govorio o dovođenju Šutala, kojem je čak dao kapetansku traku na debiju u odsustvu Bergwijna, pokazao je nezadovoljstvo nekim drugim Mislintatovim prinovama na utakmici s Feyenoordom.

Steijn je za De Klassieker sedmoricu od 12 novih igrača ostavio na klupi, dok je braniča Antona Gaaeija - pristiglog iz Viborga - izvadio nakon malo više od 30 minuta. Ako to nije bila dovoljno jasna poruka sportskom direktoru, Sosu je na poluvremenu zamijenio mladi Anass Salah-Eddine umjesto Gastona Avile, koji je doveden u kolovozu.

U Steijnovu obranu, nije iznenađenje što je Mislintatu želio pokazati stav protiv Feyenoorda. Samo dan ranije Mislintat je zaprepastio klupske zaposlenike ulazeći u razne urede i otvoreno tražeći otkaz treneru ako momčad u nedjelju izgubi.

To je bilo posebno šokantno jer je Mislintat, prema riječima predsjednika nadzornog odbora Piera Eringe, trebao određeno vrijeme "raditi u sjeni".

Sukob interesa

Ajaxu nije ostalo puno izbora nego da smijeni sportskog direktora nakon šokantnih optužbi koje je prvi objavio NOS prošle srijede. Prema njima je transfer Sose posljednjeg dana prijelaznog roka predstavljao ozbiljan sukob interesa s Mislintatove strane.

Sosu predstavlja agencija AKA Global, koja je u vlasništvu Arthura Becka i Kerima Cerita. Njih dvojica imaju dionice u Mislintatovoj tvrtki Matchmetrics GmbH, što znači da je posao u suprotnosti s Ajaxovom praksom korporativnog upravljanja.

"Ajax nije svjestan da AKA Global GmbH ima ikakve dionice u Matchmetricsu. Naravno da smo o tome razgovarali sa Svenom. Čak nam je ponudio detaljno objašnjenje", stoji u Ajaxovom priopćenju.

"Sven je rekao da su 2020. razne stranke ulagale u Matchmetrics. Prilikom sklapanja ugovora o ulaganju odmah je dogovoreno da će se taj kredit naknadno pretvoriti u tri posto udjela, prema Svenu."

Neizbježan, ali zbunjujući rastanak

U jeku istrage o Sosinom transferu, sukoba sa Steijnom i nezadovoljstva navijača, nije bilo iznenađenje kad je Ajax objavio priopćenje u kojem potvrđuje da će Mislintat otići iz kluba u nedjelju navečer.

Ipak, u tipično zbunjujućem stilu, rastanak je bio sve samo ne čist. Klub je prvo objavio da sportski direktor odlazi sporazumnim dogovorom, ali kasnije je promijenio izjavu.

"Ajax je prekinuo suradnju sa sportskim direktorom Svenom Mislintatom. Nedostatak potpore u organizaciji razlog je ove odluke", objavljeno je u novijem priopćenju. "Uprava kluba naglašava da je završetak suradnje nepovezan s istragom objavljenom prošle srijede."

Privremeni izvršni direktor Jan van Halst je dodao: "Nekoliko pokušaja da se vrati podrška uprave nije dovelo do željenog ishoda. To vodi prema nemiru unutar i oko kluba, kao i razočaravajućim rezultatima. Sven je iskazao golem trud u Ajaxu proteklih mjeseci, na čemu mu zahvaljujemo. Sad je u najboljem interesu Ajaxa da ide dalje udruženim snagama i ponovo pronađe put do sportskih uspjeha."

Posljednja vožnja Van Gaala?

Ajax je na 14. mjestu ljestvice i na svojoj najnižoj točki u novijoj povijesti, a jedan se čovjek ističe kao mogući spasitelj: Louis van Gaal. To je rekao i Rafael van der Vaart nakon utakmice s Feyenoordom.

"Louis je, naravno, idealan čovjek za Ajax. Svrbe ga dlanovi", rekao je Van der Vaart u ulozi pundita. "Klub treba jasnoću, a ako itko voli jasnoću, to je Louis. Iznenadio bih se ako u sljedećim danima ozbiljno ne razmotre da mu se jave. A on zaista želi Ajaxu sve najbolje."

Louis van Gaal (EPA-EFE)

Nedavno je Van Gaal rekao da se ne namjerava vraćati trenerskom poslu jer je na tretmanima zbog raka prostate. "Moje zdravlje je najvažnije", rekao je za NOS.

Ipak, iako Van Gaal nije voljan zamijeniti Steijna, mogao bi doći u iskušenje da pomogne klubu kao savjetnik. Malo ljudi na planetu poznaje Ajax bolje od Željeznog Tulipana, a klubu jasno nedostaje snažno vodstvo na terenu i izvan njega - Van der Sarova zamjena Alex Kroes neće preuzeti dužnost do ožujka - pa vjerojatno neće dolaziti u sukobe zbog moći, kakvi su obilježili njegovu legendarnu karijeru.

Što slijedi?

Prije nego što se Ajax može fokusirati na zamjenjivanje Mislintata, mora skovati plan kako ohladiti svoju bijesnu navijačku bazu. Bolji rezultati bit će vrlo važni na tom putu.

Nakon odlaska sportskog direktora, Steijn - koji navodno zasad i dalje ima potporu uprave - ima jedan problem manje, ali još treba uvjeriti da može uigrati ovu momčad, punu igrača koje nije ni želio dovesti.

Ako se rezultati ne poprave, očekujte da će i njega otjerati. To se možda čini brutalno, ali prema nizozemskim standardima Ajax ima goleme plaće i nije nerazumno očekivati da osvoji naslov svake sezone.

Kratkoročno, treba završiti i prekinuti De Klassieker. Nakon nedjeljne utakmice Feyenoordov trener Arne Slot zgodno je sumirao probleme s novim terminom.

"Možemo igrati s publikom, ali ne mislim da je to najrealnija opcija", rekao je Feyenoordov trener za ESPN. "To nam ostavlja dvije opcije: igrati bez publike ili registrirati našu pobjedu. Igranje pred publikom je isto kao i prekid. U oba slučaja nije dobro za ligu."

Presedan za ovakvu situaciju postavljen je prošle sezone kad je nekoliko Groningenovih utakmica prekinutih zbog problema s navijačima dovršeno iza zatvorenih vrata od minute u kojoj je igra zaustavljena. Savez je odredio da se utakmica nastavi pred praznim stadionom u srijedu, ali Ajax prijeti pravnim potezima jer je istog dana trebao igrati protiv Volendama. Tvrde da se utakmica s Feyenoordom ne bi trebala nastaviti do studenog.

Bez obzira na to kako se ova utakmica naposljetku okonča, ovo su bili depresivni dani za jedan od najpoznatijih nogometnih klubova na svijetu. Teško je vidjeti u kojem će smjeru krenuti, ali moraju napraviti plan da se vrate na vrh nizozemskog nogometa.

Pročitajte više