Do jučer je igrala za 300 kuna, a danas odlazi kući s više od pet milijuna

Foto: Guliver Image/Getty Images

MIKICA nije uspjela napraviti još jednu, najveću senzaciju u karijeri. U polufinalu Australian Opena Serena Williams nije joj pružila nimalo šanse, ali 34-godišnja Makaranka plasmanom među četiri najbolje tenisačice ispisala je jednu od najljepših teniskih, pa i sportskih priča posljednjih godina.
 
Prije 18 godina mlada tinejdžerka iz Hrvatske igrala je polufinale Wimbledona protiv možda i najveće u povijesti Steffi Graf. Izgubila je meč, ali teniski svijet očekivao je da će u godinama koje slijede upravo Mirjana biti nasljednica velike Njemice.
 

Iz razloga koje nećemo spominjati jer su više-manje poznati, karijera mlade Makaranke otišla je u sasvim drugom smjeru. Propala je i igrački, ali i financijski. 
 
"Svi koji misle da je tenis glamurozan, neka popričaju sa mnom", ovih je dana novinarima pričala tenisačica koja je od 2004. do 2007. ponekad igrala na turnirima na kojima je zarađivala tek 55 dolara. 
 
"Bilo je suza, teških trenutaka, razočaranja. Mnogi bi na mojem mjestu odustali. Nisam imala povlašten tretman niti dobivala puno pozivnica. Sve sam napravila sama. Igrala sam mečeve za 55 dolara. Za to morate imati karakter i mentalnu čvrstinu. To što sam ovdje i meni i drugima dokazuje kakav sam borac."
 
Godinama je tenis gledala samo na TV-u. Za jednu tenisku sezonu potrebno joj je oko 100 tisuća dolara, a taj novac nije imala. Talent je imala, želju i motivaciju također, ali novac ne. Zbog toga je morala igrati na najmanjim turnirima na svijetu, a na njima je dolazila u nevjerojatne situacije i ponekad je igrala i mečeve bez sudaca.
 
Mikica je svim srcem željela igrati tenis na vrhunskoj razini, no kako su godine prolazile, bila je sve više nepoznata i mlađe igračice nikad nisu ni čule za nju pa su odbijale suradnju. 
 
"Tražila sam partnericu za parove, a jedna cura me odbila jer nije nikad čula za mene", pričala je Mikica, a ta se tenisačica predomislila tek kad joj je Mirjana objasnila da razgovara s Grand Slam pobjednicom u parovima.
 

Godine 2008., kad je konačno prelomila odluku da se želi vratiti profesionalnom tenisu, počela je nastupati na turnirima najniže kategorije s nagradnim fondom od 300 dolara. Za polufinalisticu Wimbledona u singlu 1999. i osvajačicu Australian Opena godinu dana ranije, to razdoblje bilo je iznimno teško, čak i ponižavajuće. 
 
No Mikica je svojom upornošću, pozitivom i vjerom u sebe pokazala da ništa nije nemoguće i proteklih dana bila je priča broj jedan ne samo u svijetu tenisa.
 
Mirjana je plasmanom u polufinale Australian Opena zaradila 900 tisuća australskih dolara. Također, igrala je i četvrtfinale parova, što joj je donijelo još 80 tisuća. Ukupno je Mikica u Melbourneu u ova dva tjedna zaradila nešto više od pet milijuna kuna.
 
Nije loše za djevojku koja je ne tako davno nastupala po turnirima s kojih bi otišla bogatija za 300-tinjak kuna, zar ne?
 
Zaslužila je svaku lipu jer je cijelom svijetu pokazala što znači biti istinski sportaš koji nikad ne odustaje. Ako sumnjate u to, pitajte Serenu Williams što misli o tome.
 
 
 

Pročitajte više