PREMIER LIGA

Dobio je priliku samo zbog ozljeda drugih napadača. Od tada nezaustavljivo zabija

Foto: REUTERS/Neil Hall/Guliver

KELECHI IHEANACHO morao je čekati do 3. veljače svoj prvi premierligaški gol ove sezone. Od tada je napadač Leicester Cityja najbolji strijelac Premier lige. Nigerijac je asistirao za izjednačenje i postigao pobjedonosni pogodak za Leicester protiv Crystal Palacea (2:1), kojim je njegova momčad stekla sedam bodova prednosti u utrci za mjesto u Ligi prvaka. Kakva razlika u odnosu na golgetera koji je svojedobno morao čekati 14 mjeseci na premierligaški gol, od rujna 2018. do prosinca 2019. godine. Najbolji je strijelac Leicestera ove sezone sa 17 golova, pa prvi put od sezone 2014./2015. Jamie Vardy nije najbolji klupski golgeter, piše BBC.

"Utrka za status najboljeg strijelca nije ono o čemu razgovaramo. Kao momčad radimo jedni za druge, nije bitno tko postiže golove. Ima još dosta prostora za napredovanje u utakmicama, pa ću nastaviti davati sve do sebe", rekao je Iheanacho za BBC Sport.

"Tijekom posljednjih nekoliko mjeseci Kelechi je bio apsolutno nevjerojatan. Nije blistao samo u golovima nego i u pristupu, želio je unaprijediti igru. On uopće nema ego i tako naporno radi", rekao je trener Brendan Rodgers.

Prekretnica u Iheanachovoj karijeri u Leicester Cityju započela je kad se našao u vrhu napada zajedno s Vardyjem. Prošle su sezone započeli zajedno samo osam utakmica, a ove sezone prvi put su zaigrali u tandemu tek 28. veljače, a i tada je to bilo samo zbog ozljeda Jamesa Maddisona i ostalih. Od tada su zajedno igrali svaku utakmicu.

U posljednjih 14 utakmica zabio je isti broj golova kao u prethodnih 76

Nigerijac Iheanacho postigao je 14 golova u posljednjih 14 nastupa, isto koliko u svojih prethodnih 76 nastupa za Leicester. Samo je Harry Kane (18) u svim natjecanjima ove godine sudjelovao s više golova od Iheanacha (15) među premierligaškim igračima.

Bivša engleska reprezentativka Karen Carney komentirala je utakmicu za BBC Radio 5 Live i rekla: "Mislim da je Iheanacho dobio samopouzdanje jer zna da više nije zamjena za Jamieja Vardyja. Kao igrač uvijek gledaš preko ramena, misleći da ćeš biti povučen iz igre. No, budući da igra uz Jamieja Vardyja, dobio je samopouzdanje i to se pretvorilo u pogotke."

"Meni je kao treneru najvažnije pomoći igračima da se razvijaju. Kelsu je bilo teško zbog stila igre s jednim napadačem, a to je Jamie Vardy. Morali smo to promijeniti zbog ozljeda, ušao je u igru i bio je izuzetan. Nisu u pitanju samo njegovi golovi, on je tako sretan što može raditi za momčad i njegova je kvaliteta fenomenalna", objasnio je trener Rodgers.

Iheanacho je u posljednje vrijeme pokazivao moć pred vratima kao rijetko kad u karijeri. Njegovih 10 golova u Premier ligi ove sezone nadmašuje očekivani broj pogodaka - broj postignutih golova u šansama koje dobije - za više od tri gola, a stopa konverzije šuteva najviša je otkad se pridružio Leicesteru.

Samopouzdanje je ključ. Sve ostale odlike vrhunskog napadača imao je i ranije

"Razgovarala sam s Emileom Heskeyem o njemu i očito on to radi na treningu, radio je to jako dugo. Ali nikada nije imao samopouzdanja kad bi mu se pružila prilika u utakmicama. To se promijenilo i sada je počeo zabijati u utakmicama. Ta vrsta golova, u trenucima pritiska, kad treba nešto učiniti za svoju momčad, donosi bodove", rekla je Carney.

Vratar Leicestera Kasper Schmeichel rekao je za Sky Sports: "Kele je nevjerojatno inteligentan kad je u pitanju završnica. Zna se brzo kretati i šutirati, sjajan je kad provuče loptu kroz noge braniča i uhvati golmana u raskoraku. To stalno radi na treninzima. On je noćna mora na treninzima, jednostavno je velik i snažan momak koji se može dobro postaviti. Ima brzinu, ima apsolutno sve za vrhunskog napadača i sada to pokazuje."

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Pročitajte više