Dodatne kvalifikacije: Kako do njih i tko nas čeka?

NAKON utakmica u Minsku i Londonu, situacija u našoj kvalifikacijskoj skupini jasnija je. Hrvatska u borbi za dodatne kvalifikacije ne ovisi sama o sebi, jer Ukrajina, ukoliko joj pribrojimo tri boda iz utakmice s Andorom ima bod više od Hrvatske u devet kola.

Jedina solucija po kojoj Hrvatska nastavlja borbu za SP u Južnoj Africi sljedeće godine jest da uz pobjedu Bilićevih pulena nad Kazahstanom u Astani, Ukrajina ne pobijedi Englesku u Kijevu. Tada bi Hrvatska skupinu završila na drugom mjestu sa dva boda više od nogometaša Alekseja Mihajličenka.

Ostale kombinacije vode Ukrajinu dalje, prvenstveno zbog ukupne gol razlike koju smo sada dobrano pokvarili. Jedna do tih mogućnosti je poraz Ukrajine od Engleske i remi Hrvatske u Kazahstanu. Tada bi ove dvije reprezentacije bile izjednačene bodovno, a Ukrajina bi išla dalje zbog bolje gol razlike.

Međutim, ukoliko uzmemo kao sigurno da će Hrvatska slaviti u posljednjoj utakmici. Ukrajini trebaju tri boda protiv Engleske u Kijevu što nije lagan posao, pa ni protiv druge momčadi Gordog Albiona, koja će se sigurno željeti dokazati izborniku. Ipak, stara je poslovica da Englezi ne znaju igrati prijateljske utakmice, što utakmica u Kijevu za mjesec dana upravo jest.

Ukrajina dakle ovisi sama o sebi, sav trud u kvalifikacija stat će u devedeset minuta i zato je trenutno u prednosti pred Hrvatskom.

Grci, Francuzi, Irci, Nijemci, Portugalci?

Uspije li u raspletu šeste skupine hrvatska nogometna reprezentacija zauzeti drugo mjesto na ljestvici, izvjesno je samo da joj u dodatnim dvjema utakmicama play offa protivnici neće biti Norvežani.

Drugoplasirana reprezentacija u posljednjoj, devetoj skupini završila je natjecanje s deset osvojenih bodova u osam utakmica. Trenutačno još uvijek jesu među najboljim drugoplasiranim momčadima, no to gotovo sigurno neće ostati obzirom da su iza njih u ovom trenutku Irci (10 bodova) i Šveđani (9), koji još imaju za odigrati po dvije utakmice.

Obzirom da je deveta skupina jedina bila formirana od pet momčadi, u svim drugima najbolje će se drugoplasirane nacionalne momčadi tražiti u osam odigranih dvoboja sa svima osim posljednjeplasiranim (šestim) momčadima u svakoj od skupina.

Najveći kandidati za suparnike Bilićevim izabranicima u dodatnim dvama utakmicama razigravanja:

1. skupina – Švedska ili Portugal

2. skupina – Grčka

3. skupina – Češka ili Slovenija

4. skupina – Rusija ili Njemačka

5. skupina – Bosna i Hercegovina

7. skupina – Francuska

8. skupina – Republika Irska

Pročitajte više