Dogovor na pomolu: FIA ipak popušta u svojim zahtjevima

PRVI ČOVJEK FIA-e, Max Mosley je ipak spreman je na kompromis s momčadima kojima je prošli petak ponudio ultimatum.

Posjetimo, FIA je 12. lipnja objavila popis momčadi za sljedeću sezonu na kojem je bilo svih deset koje se trenutno natječu te tri nove koje će dogodine ući u oktanski cirkus. Međutim, u FIA je dala sedmodnevni moratorij pet momčadi (Brawn GP, McLaren, Renault, Toyota i BMW Sauber) koje su svoj nastup uvjetovale odgađanjem novouvedenih pravila. Oni su dobili ultimatum da prihvate nova pravila ili se neće natjecati.

Nakon toga su se pobunili u Ferrariju jer su u talijanskoj momčadi tvrdili da su oni također predali uvjetnu prijavu, ali da ih je FIA navela kao bezuvjetnog sudionika natjecanja. I u Ferrariju su rekli kako pod novim pravilima neće nastupiti.

Dakle, ultimatum FIA-i nije pomogao, momčadi su ostale dosljedne u svojim stavovima pa je Mosley ipak morao popustiti u svojim zahtjevima i poslati izmijenjenu ponudu.

Najvažnija stvar je da je Mosley odustao od zahtjeva za uvođenje ograničenih budžeta te bi svaka momčadi sljedeće sezone imala proračun od sto milijuna eura, dok bi se 2011. ta svota smanjila na 45 milijuna. Upravo su to tražili u FOTA-i.

Također, Mosley je naveo kako će ostati ista pravila o pomičnim krilcima, a pravila oko testiranja, motora i mjenjača bi također ostala nepromijenjena. Grijači guma bi i dalje bili dopušteni, dok bi bolidi s pogonom na sva četiri zabranjeni.

Ovom ponudom Mosleyja, dogovor između FIA-e i FOTA-e je puno izgledniji, a sad je na potezu Udruženje momčadi Formule 1 koje do sutra mora odlučiti hoće li bezuvjetno pristati na ponudu.

M.Pa.
Foto: AFP

Pročitajte više