"Dok je Vedran umirao, policajci i zaštitari su govorili: Neka umre balija"

"U MRTVAČNICI u Mostaru smo vidjeli Vedrana. Bio je blijed i hladan kao led. Na licu nije bilo ozljeda, ali kada smo mu podigli glavu, krv je iz velike rane počela teći na sve strane. To je bila scena koja se ne može opisati." dramatične su riječi prijatelja poginulog navijača Sarajeva koji nisu išli na utakmicu ali su nakon informacije da im je prijatelj smrtno ranjen, krenuli u Hercegovinu.

> Video - Bivši Tutin vojnik, koji se predao za ubojstvo Vedrana Puljića, pobjegao u Hrvatsku!?

> Klub navijača: Sramota je da se Široki Brijeg prezentira kao fašistoidna sredina

>Video - Tragedija u Širokom Brijegu: Ubijen 24-godišnji navijač Sarajeva

> Policija: Navijači Sarajeva došli su samo s jednim ciljem - izazivati nerede!

> Brat ubijenog navijača Vedrana Puljića prerezao vene!

> Video - Svjedok demantira policiju: Vidio sam kako je policajac ubio Vedrana Puljića

> Blokada Sarajeva urodila plodom: Potpredsjednik Federacije otišao po navijače zatvorene u   Širokom

> MUP demantirao: Oliver Knezović, koji je uhićen zbog Puljićevog ubojstva, nije policajac!

"Nismo mogli vjerovati da bi se takvo nešto moglo desiti jednom mirnom i pristojnom momku kakav je bio Vedran."

Osim ovih riječi Vedranovih bliskih prijatelja Mirsada Đuderije i Almina Jeldžića, Dnevni Avaz donosi i  svjedočenje navijača Sarajeva, kojem se navode samo inicijali B.A. i koji je bio uz Cedrana u trenutku njegove pogibije:

"Bili smo u autobusu koji nije propušten da prođe do stadiona. Čuli smo da su naše kolege koje je policija pustila da prođu upale u nevolje. Krenuli smo prema njima, a Vedran je bio pored mene. Došli smo do stadiona, a s druge strane ulice bilo je desetak naoružanih policajaca.

Čuo sam pucanj, okrenuo se i vidio Vedrana kako leži. Bio je obliven krvlju koja je šikljala na sve strane. Ne mogu sa sigunošću reći da su policajci pucali, ali bili su to ili oni ili neko ko nas je gađao kamenjem s vrha tribine ili iz kuća.

"Zaštitari i policajci nisu dali da pozovemo Hitnu pomoć"

Navijač koji nije želio otrkiti svoj identitet zato je otkrio kako su navijači oko fatalno ranjenog Puljića željeli pozvati Hitnu pomoća li da im to nisu dali zaštitari i policajci:

"Govorili su: 'Neka umre balija' i 'Idite mu klanjati dženazu" izjavio je B.A.

"Širokobriježani su izlazili iz kuća s kalašnjikovima i pištoljima"

Naravno, priča ovog, kao i ostalih navijača Sarajeva, bitno se razlikuje od verzije stanovnika i policije u Širokom Brijegu: "Izlazili su iz kuća s kalašnjikovima i pištoljima. Vidio sam momke s ranama od vatrenog oružja. Naši automobili i autobusi bili su potpuno izrešetani. Kao u ratu. Na kraju, kada su nas izvodili iz grada, policajci su pustili da nas gađaju čime stignu. I djeca od deset i starice od 70 godina mogli su nas neometano gađati kamenjem i bocama".

Pročitajte više