SLOVAČKA - HRVATSKA

Dok se slovački navijači seksaju po klupama, Hrvati viču: "Vukovar!"

Foto: Index

VIŠE od 100 tisuća posjetitelja danas će obići Trnavu, grad 50 kilometara udaljen od Bratislave, poznat kao najstariji kraljevski grad u Slovačkoj. Hrvatska reprezentacija na stadionu Spartaka iz Trnave večeras će od 20:45 sati odigrati derbi skupine za Europsko prvenstvo. 

"Slovaci se za ovu utakmicu nabrijavaju od lipnja. Tko zna kada će opet igrati s viceprvacima svijeta. Ulaznice za hrvatsku tribinu prodane su u roku od 17 minuta. Sky boxevi u VIP zoni po cijeni od 300 eura rasprodani su u jedan dan", doznali smo na štandu Hrvatske turističke zajednice koji je postavljen pred ulazom na stadion Anton Malatinsky i gdje se danas očekuje velika gužva. 

Kako je Slovačka iz tranzicije izašla kao ekonomski tigar 

U Trnavi se ovaj vikend održava najveći godišnji sajam Trnavski Jarmok, a utakmica s Hrvatskom je kao naručena za promociju na tržištu s kojeg nam dolazi oko 450 tisuća gostiju. Više od dvije tisuće hrvatskih navijača bit će večeras uz ekipu Zlatka Dalića na predivnom stadionu koji prima 25 tisuća gledatelja, a koštao je 28 milijuna eura. Za hrvatske pojmove, to ne bi bilo dostatno ni za stolice na Maksimiru.

"Prije deset godina naša vlada napravila je reforme i privukla strane ulagače. Pomoglo je i uvođenje eura. Naša ekonomija je tada krenula uzlaznom putanjom, a danas možemo reći da je Slovačka ekonomski tigar bivših socijalističkih zemalja u ovom dijelu Europe", objasnili su nam Slovaci kako su odradili tranziciju i postali zemlja u kojoj se ljudi na cesti smiju, a dizalice su na svakom koraku.

Vjerojatno je to razlog zbog kojeg hrvatski navijači usred noći po Trnavi viču "Vukovar, Vukovar", dok se Slovaci bez zadrške seksaju po klupama.

Hrvati mole za karte: "Izbacite Šukera iz lože i pustite nas"

Iako je hrvatska tribina na stadionu u Trnavi rasprodana, naši navijači su se snašli i kupili još oko 400 ulaznica na ostalim tribinama. To ipak neće biti dovoljno. Dok prolazimo ulicama, zaustavljaju nas hrvatski navijači i mole za bilo kakvu informaciju o ulaznicama. Nude novac, ali uzalud. Prema procjeni, oko 400 navijača Hrvatske bit će danas u Trnavi bez ulaznice za utakmicu.  

"Izbacite Šukera i guzonje iz lože, recite im da puste nas. Stigli smo iz Rijeke, Zadra, ima nas i iz Mostara", govore nam Hrvati koji se od jutra zagrijavaju za utakmicu. 

Policija će u Trnavi večeras imati posla. Naši navijači zakupili su sve smještajne jedinice u gradu od 65 tisuća stanovnika. Mnogi će prenoćiti u Bratislavi ili Senecu.

Tijekom jutra razgovarali smo i sa slovačkim navijačima, koji znaju sve o hrvatskoj reprezentaciji.

"Vaše more je naše more. Kako nam je Hajduk i gdje je Mamić?" pitali su me jutros na recepciji u hotelu udaljenom svega stotinjak metara od stadiona.

Hotel je do kraja popunjen, u njemu borave i slovački navijači. Stižu većinom iz Žiline i Banske Bystrice.

"Bit će 1:0 za nas, zabit ćemo iz penala", optimističan je Jozef Paršo, Slovak koji ima kuću u Pirovcu, u blizini Šibenika.

Naš sugovornik imao je priliku upoznati i Dadu Pršu, koji mu je i danas omiljeni hrvatski igrač.

"Nema više takvih igrača. Volimo Mandžukića i Modrića, ali Pršo je najveća legenda. Sviđa nam se i vaša lijepa predsjednica, voljeli bismo da dođe", dodaje naš sugovornik. 

Na terasi pored našeg hotela smjestila se ekipa Dejana Lovrena. Otac Saša nije želio pričati o nogometu. Iako smo bili uporni, kazao nam je tek da on nije zvijezda hrvatske reprezentacije, već njegov sin. 

"Dobar je, zadovoljan i zdrav. To je sve što me zanima. I pobjeda večeras. Vjerujem da ćemo ih razbiti", rekao nam je.

Tijekom poslijepodneva ispred stadiona Spartaka očekuje se ludnica. Na štandu HTZ-a u nagradnoj igri dijelit će se dresovi Luke Modrića i Ivana Rakitića koji su ovdje veće zvijezde od kompletne slovačke ekipe.

U 17 sati stiže i tamburaški sastav Hrvata iz Bratislave. Na Index Sportu uključit ćemo se uživo pa pratite našu Facebook stranicu, a ako ste u Slovačkoj, šaljite nam svoje navijačke fotke i videa. 

Pročitajte više