LIGE PETICE

Dok svi pričaju o Haalandu, srpski Hulk u njegovoj sjeni dominira Premier ligom

IAKO SU sva svjetla nogometne pozornice usmjerena prema Erlingu Brautu Haalandu, koji na terenu djeluje poput kakvog nordijskog božanstva, još jedan napadač Premier lige nakon šest odigranih kola zaslužuje svaku moguću pohvalu i jednako vrijednu usporedbu.

To je Aleksandar Mitrović, koji je na svojim leđima nosio srpsku reprezentaciju na putu direktnog plasmana u Katar, a ove sezone još i više svojim umijećem nosi kompletnu napadačku igru Fulhama. Da nema njega, Fulham bi vjerojatno bio pri dnu prvenstvene ljestvice, a ovako s osam bodova bezbrižno gleda prema dolje unutar komfora zlatne sredine. 

Pritom treba imati na umu kako je Fulham dosad imao i težak raspored, pošto je već igrao protiv Liverpoola, Tottenhama, Arsenala i Brightona, četiri ekipe iz samog vrha Premier lige. Protiv svih njih Mitrović je pronašao način kako doći do pogotka, a to nije nimalo slučajno.

Baš kao Hulk, Mitrović kao da igra s ljutnjom, koju doduše ne pokazuje tako da zgrade pretvara u pepeo, već tako da razbacuje protivnike i postiže golove.

Protiv Hrvatske došao na veliku pozornicu

Nažalost po hrvatsku reprezentaciju, Mitrovića smo prvi put upoznali prije skoro devet godina u Beogradu, kada je svoj prvijenac za Srbiju zabio baš protiv Hrvatske. Već se i tada vidjelo kako može nadskočiti gotovo svakog braniča te da će biti prava napast u 16-ercu za koju god momčad da igrao.

Sve dok nije postigao povijesno bitan gol protiv Portugala, koji je Srbiju odveo direktno na SP u Katar, sam Mitrović je priznao kako je "gol protiv Hrvatske najdraži u dresu Srbije", što je i logično s obzirom na to da je bio prvi. 

Kada se pogleda Mitrovića, prvo što upada u oči je njegova nevjerojatna korpulentnost. S leđima i trupom kojima bi vjerojatno poput Atlasa mogao nositi nebeski svod, može držati pod kontrolom i braniče svjetske klase poput Van Dijka.

Osim toga, pred golom je pravi grabežljivac koji nije samo jak i skočan već iz utakmice u utakmicu pokazuje kako profinjenost tako i sjajnu tehniku udarca, pa ne postiže pogotke samo iz neposredne blizine već i iz teških situacija. Dosad je imao samo jedan problem. Nitko zapravo nije bio siguran može li redovito isporučivati na velikoj pozornici.

Pratio ga bauk sumnje

Nakon europske afirmacije u dresu Anderlechta, Mitrovića je nogometni put brzo skrenuo na tračnice Premier lige, točnije u Newcastle, gdje se nikad nije uspio do kraja nametnuti, što zbog stila igre, što zbog odnosa s trenerima. Ostao je u Engleskoj te preselio u reputacijom puno manji londonski Fulham, gdje je u kratkom vremenu postao prava legenda kluba. 

Taj je status zakapario prošle sezone, kada je postao prvi igrač koji je u Championshipu postigao preko 40 pogodaka te jedan od hit napadača iako je igrao tek u drugoj ligi. Nije mu to bio prvi put da svojim pogocima odvede Fulham do više ranga natjecanja jer je istu stvar uspio i dvije godine ranije, kada je postigao 26 golova.

Međutim, njegov učinak u prvoj ligi to nije pratio. Posljednji put kada je bio u Premier ligi, iako uz velike probleme s ozljedama, postigao je samo tri gola, a u navratu prije toga 11. Postići ukupno 14 golova u preko 60 nastupa (ukupno 64) kroz dvije sezone učinak je jednog sasvim prosječnog, pa i lošijeg napadača. 

Nije to prvi slučaj igrača koji u slabijoj konkurenciji te među braničima od kojih neki nisu dovoljno brzi, dovoljno jaki ili ukupno dovoljno dobri postiže gol u gotovo svakom susretu, da bi njegove mane odmah došle na vidjelo u iole jačoj konkurenciji.

Takve napadače vidimo svake sezone u Premier ligi jer doista nije isto igrati u prvom engleskom razredu - gdje se natječeš s najboljim braničima svijeta - te igrati u Championshipu. Stoga je sumnja postojala i bila je i više nego opravdana. Ove sezone, iako na malom uzorku, ona je otklonjena.

I njegov trener sada tvrdi: On je nevjerojatan

Iako je tek početak sezone, od svih strijelaca u ligama Petice koji su iskočili, Mitrović se ističe po dvije vrlo bitne stvari. Prva je njegov obujam kako golova tako i udaraca u odnosu na ostatak momčadi. Sa šest postignutih pogodaka on je strijelac dva od tri Fulhamova gola i čovjek koji je prava alfa i omega toga napada. 

To je primijetio i njegov trener Marco Silva, koji ga je obasipao superlativima nakon što je još jednom bio ključan čovjek u nedavnoj pobjedi protiv inače odličnog Brightona: "On je nevjerojatan. Doista nevjerojatan. Rekao sam mu to na kraju susreta. Način na koji postiže golove je jedinstven. Njegov osjećaj unutar kaznenog prostora je doista izniman, a ako mu redovito dostavljate loptu, on će pronaći način kako postići pogodak. Ali ono što je dodatno nevjerojatno je činjenica da ga ima svugdje po terenu, ponekad čak i predaleko od gola, gdje obavlja i dodatni posao za cijelu ekipu."

Baš kao i Hulk, Mitrović je nevjerojatan i to svi vide. Ove sezone konačno je pokazao ono što se godinama naziralo - da je u isto vrijeme igrač koji unutar samog 16-erca može napraviti probleme najboljim svjetskim braničima te onaj od kojeg će profitirati i cijela ekipa. 

Kao i obično, statistika potvrđuje ono što vidimo golim okom. Obujam njegovog doprinosa doista je gotovo nestvaran i stoga ne čudi zabrinutost njegovog trenera, koji je nedavno izjavio kako je svjestan da u ovom tempu nitko ne može izdržati cijelu sezonu. Jer Mitrović nije samo drugi strijelac Premier lige i treći strijelac Europe nego i igrač koji je dosad odradio daleko najviše duela - kako u ligi tako i u svim ligama Petice.

Mitrović će morati pronaći mjeru, možda i novi klub

Ne postoji napadač ni bilo koji čovjek koji može nositi toliki teret. Samo za usporedbu, Haaland je dosad sudjelovao u šest puta manje duela od Mitrovića te na račun toga troši daleko manje snage prije nego što ulazi u završnicu.

Da, zabio je više pogodaka, što i nije osobito čudno s obzirom na to da nosi dres Manchester Cityja. Jedini koji se s Mitrovićem može usporediti prema generalnom utjecaju na igru upravo je bivši igrač Građana, Brazilac Gabriel Jesus, koji igra u potpuno drugačijem sustavu, ali sa sličnom ulogom.

U nekom trenutku, koliko god želio drugačije, morat će malo i usporiti. Ali čak i ako prebaci iz šeste u petu brzinu, teško da će za njega biti lijeka. Jer zasad u najjačoj konkurenciji svijeta nismo vidjeli braniča koji bi se s njim mogao hrvati, a pritom mu i malo koji može parirati u pogledu vještine.

Iako ne djeluje brzo, Mitrović je već pokazao kako svojim lažnjacima gura u prazno dobar dio stopera koji mu se nađu na putu. Ove druge će ili nadskočiti ili nadjačati.

Prerastao je Fulham

Uzorak je mali, ali sve dosad viđeno nije slučajno niti se može promijeniti. Dovoljno je viđeno kada se slika upotpuni sa svime iz rekordne prošle sezone, kada je igrao u Championshipu.

Jedina istina zapravo je jednostavna: Fulham je za njega daleko premali klub. Ovakav Aleksandar Mitrović spada među samu napadačku elitu Europe te nije nimalo slučajno da je upravo njega i Vlahovića brazilski izbornik izdvojio kao dvojac kojeg se mora paziti svaka reprezentacija. 

Jer Mitrović je doista poput Hulka: nevjerojatan u svojim sposobnostima te nezaustavljiv u svojim namjerama. Dosad su se u to uvjerili najbolje ekipe i najbolji braniči Premier lige. Uskoro bi se u to mogli uvjeriti i njegovi poslodavci jer on bi doista bio pojačanje gotovo za svaku momčad. Osim možda onu koja ima Haalanda ili Kanea, ali takve su izuzetak, a ne pravilo.

Pročitajte više