TRANSFERI

Dolazi najluđi prijelazni rok: Zvijezde na prodaju, veliki klubovi na remontu

Foto: EPA-EFE, Grafika: Index

DOK najjače europske lige ovog i sljedećeg vikenda završavaju, najveći klubovi svijeta već su počeli slagati momčadi za sljedeću sezonu. 

Pred nama je vjerojatno najluđi prijelazni rok. Bilo je takvih najava posljednjih godina pa se nije dogodilo ništa spektakularno, ali apsolutno sve ukazuje na to da ćemo ovog ljeta vidjeti barem nekoliko povijesnih transfera. Neke od najvećih svjetskih zvijezda sigurno mijenjaju klubove, a neke momčadi morat će na velike rekonstrukcije koje vjerojatno neće trajati samo u ovom nego i u zimskom prijelaznom roku.

Aktualna sezona je za puno klubova završila potpuno drukčije nego što su planirali na početku sezone. Manchester United, ne samo da nije bio ni blizu borbe za naslov, nego je ostao bez Lige prvaka. Bayern je iz nje ispao vrlo rano, Barcelona će se dugo oporavljati od šokantnog poraza od Liverpoola, a Real nije ni sjena momčadi koja je tri godine zaredom bila prvak Europe.

Nove klubove ovog ljeta traže Paul Pogba, Antoine Griezmann i Eden Hazard, a niz igrača poput Christiana Eriksena, Matthijsa de Ligta i mnogih drugih je na prodaju i vrlo vjerojatno ćemo ih sljedeće sezone gledati u drugom dresu.

Real Madrid

Odlaskom Cristiana Ronalda, "zamorom materijala" kod nositelja igre poput Modrića i Marcela te s igračima koji nemaju kapacitet na sebe preuzeti teret nositelja takvog kluba, Real se našao u situaciji da mora potpuno presložiti momčad. Gareth Bale sigurno odlazi, a na prodaju su Isco, Kroos i Keylor Navas.

To će ostaviti goleme probleme Zinedineu Zidaneu koji je od Reala dobio golemi budžet u rasponu od 400 do 500 milijuna eura kako bi probleme riješio. Glavna Realova meta ovog ljeta je Eden Hazard koji odlazi iz Chelseaja i transfer u Real je navodno već dogovoren za 112 milijuna eura, a jučer se pojavila priča da je Kraljevski klub opet zainteresiran za Pierre-Emericka Aubameyanga kojeg bi platio oko 80 milijuna eura. U veznoj liniji, koja bi mogla pasti na dva kreativca, naći će se Christian Eriksen ili Paul Pogba. Ili obojica, pišu španjolski mediji. Kako god bilo, Realu trebaju barem trojica od navedenih igrača. Ljeto je dugo, pa nije nemoguće da se pojača i obrana, osobito Marcelova pozicija.

Barcelona

Sve se u Barceloni vrti oko Messija, no ove i prošle sezone postalo je jasno da njegova genijalnost nije dovoljna Barci za osvajanje Lige prvaka koja je polako počinje izluđivati. Golemi dio odgovornosti sigurno nosi i Ernesto Valverde koji bi na ljeto mogao potražiti novi posao, ali Barceloni su potrebna i pojačanja.

Klub koji je nekad slovio kao rasadnik talenata potpuno se okrenuo sumanutom trošenju na igrače pa je od ljeta 2017. godine potrošio već 480 milijuna eura na pojačanja. U to nije uračunato 75 milijuna za Frenkieja de Jonga koji je već potpisao ugovor i 120 milijuna koliko će Barcelona platiti Atleticu za transfer Antoinea Griezmanna. Taj transfer kuha se već mjesecima, a Barca je odlučila djelovati ovo ljeto kad Francuzu odštetna klauzula pada s 200 na 120 milijuna eura.

Na Nou Campu jako žele i De Jongova suigrača Matthijsa de Ligta koji neće koštati manje od 70 milijuna eura i koji je izrazio želju da nastavi igrati s De Jongom, svojim velikim prijateljem. Dio sredstava za te transfere Barcelona namjerava nabaviti prodajom Philippea Coutinha kojeg je prošlog ljeta platila Liverpoolu 120 milijuna eura bez bonusa i kojeg bi prodala za isti taj iznos, čak i manji, samo da ga se riješi.

Bayern

Titule njemačkog prvaka za Bayern su kao "dobar dan", ali bavarskom gigantu to nije dovoljno. Iako je bio jako blizu u pretposljednje dvije sezone protiv Reala, ove nije imao nikakve šanse protiv Liverpoola i pred Bayernom je turbulentno razdoblje. 

Glavno pitanje je hoće li Niko Kovač ostati na klupi ili će Bayern posegnuti za novim trenerskim rješenjem. Kovač će ove sezone najvjerojatnije osvojiti prvenstvo i kup i neće napraviti previše lošiji rezultat od svojih prethodnika. Nije imao dovoljno dobru momčad za veći iskorak u Europi i imao je jako puno problema tijekom cijele sezone u vidu ozljeda i pada forme glavnih igrača. 

Na ljeto odlaze Ribery i Robben, u mirovinu je otišao i Rafinha, a ranije je dogovoren transfer Lucasa Hernandeza iz Atletica što će Bavarce koštati 80 milijuna eura. Za njim bi mogao doći i njegov suigrač Rodri kojemu je odštetna klauzula 70 milijuna eura, a to su cifre kojima se Uli Hoeness prije samo godinu dana ironično smijao uz komentar da Bayern nikad neće davati toliko novca za pojačanja. 

U Njemačkoj se jučer pojavila priča da je moguć dolaska Leroyja Sanea koji nije u dobrim odnosima s Guardiolom i prava je šteta da takav igrač sjedi na klupi. I on bi koštao blizu 80 milijuna eura, kao i Timo Werner koji već godinu dana koketira s Bayernom, ali nikako da realizira transfer. Sljedećeg ljeta bit će slobodan igrač pa bi Bayern mogao s njim još malo pričekati.

Nužne su promjene i u obrani jer Mats Hummels već dvije sezone ne igra na najboljem nivou, a Niklas Süle i Jerome Boateng ne mogu sami izgurati cijelu sezonu.

Atletico Madrid

Jedna od najboljih momčadi u posljednjih deset godina europskog nogometa ovog ljeta će se potpuno raspasti. Odlaze Lucas Hernandez, Felipe Luis, Juanfran, Diego Godin, Antoine Griezmann i Rodri, a lako bi se moglo dogoditi da netko aktivira Oblakovu klauzulu od 120 milijuna i dobije jednog od najboljih golmana na svijetu.

Za početak, Atletico će otkupiti Alvara Moratu od Chelseaja, a spominje se i dolazak Hectora Herrere iz Porta koji može doći kao slobodan igrač. Kao zamjenu za Godina na Wandi vide Nicolasa Otamendija iz Manchester Cityja ili čak engleskog reprezentativca Jamesa Tarkowskog iz Burnleyja. U igri je i Edinson Cavani koji je nezadovoljan u Parizu...

Chelsea

Prvi preduvjet za Chelsea je da mu Međunarodni sportski sud (CAS) ukine FIFA-inu zabranu ulaznih transfera. Ako dođe do toga, engleski mediji pišu da bi se Chelsea mogao isprsiti na ljeto, a prve akvizicije bit će Ryan Sessegnon iz Fulhama i Wilfired Zaha iz Crystal Palacea. Tu je i Christian Pulisic kojeg je Chelsea kupio u siječnju pa ga ostavio u Dortmundu na posudbi do kraja sezone.

Glavna meta bit će Philippe Coutinho koji bi trebao zamijeniti Edena Hazarda, a navikao je na stil igre i način života u Engleskoj što Brazilcima zna biti problematično. Na odlasku su i Marcos Alonso, Willian i Pedro, a Higuain bi se trebao vratiti s posudbe u Juventus.

Paul Pogba

Njegov transfer iz Manchester Uniteda u najvjerojatnije Real mogao bi ovog ljeta biti prava saga. Menadžer Mino Raiola ima zabranu prodaje igrača do 9. kolovoza, ali to ga neće spriječiti da Francuzu do kraja ljetnog prijelaznog roka nađe novi klub.

Pogba nema namjeru s Manchester Unitedom igrati Europa ligu, Zidane ga želi u Realu i trakavica oko njegova transfera ovog ljeta mogla bi se pretvoriti u sagu. Pisalo se da je Real već dogovorio njegov transfer, pa su pregovori propali, pa su se opet zakotrljali, pa su stali, ali gotovo je sigurno da Pogba odlazi s Old Trafforda.

United navodno traži 170 milijuna eura što je Realu previše pa Madriđani pod račun nude Balea i(li) Kroosa, ali ima još vremena za pregovore. Realu bi veliki problem mogla biti i Pogbina želja da postane najplaćeniji igrač na svijetu što bi Kraljevski klub koštalo 600.000 eura tjedno ili 31,2 milijuna eura po sezoni.

Eden Hazard

Iako je njegov transfer u Real jako blizu realizacije, moguće je da Belgijac ode u još neki klub. Ono što je sigurno je da sljedeće sezone neće biti u Chelseaju koji ga nikako ne može nagovoriti na ostanak. Hazard je godinama najbolji igrač londonskog kluba, ali traži nove izazove. 

Gareth Bale

Od igrača koji je nekad vrijedio 100 milijuna eura i zabijao golove u finalima Lige prvaka, Velšanin je postao tip kojeg Real uokolo nudi za deset milijuna eura. Takva je bila nedavna ponuda Spursima da uzmu Balea na posudbu dok mu u Madridu ne nađu stalnog kupca. 

Bale je ponudu odbio, ali mu se nigdje ne žuri jer s 30 godina ima još tri godine ugovora s Realom vrijednog 500.000 eura tjedno. No Real ga se želi riješiti ovog ljeta i spreman je razgovarati o ponudama za velškog majstora. 

Španjolski Don Balon objavio je jučer da je Real prihvatio ponudu neimenovanog kineskog kluba od 120 milijuna eura, ali nikakve potvrde te informacije još nema.

Matthijs de Ligt

Ajaxov stoper može birati klub, ali već je odabrao Barcelonu koja je u pregovorima s Ajaxom. Fantastični mladi stoper najtraženiji je igrač ovog ljeta, no veliki Barcin adut je što je već dovela njegovog najboljeg prijatelja Frenkieja de Jonga.

Barca će morati platiti oko 80 milijuna eura, a Ajax uopće neće otežavati transfer. De Ligta navodno želi i Guardiola i Bayern, ali čudo bi se moralo dogoditi da ne završi na Nou Campu.

Christian Eriksen

Kako god završilo finale Lige prvaka, danski majstor na ljeto odlazi iz Tottenhama. U Spursima je već šest godina i u 28. godini želi napraviti transfer u neki od najvećih klubova kako bi nešto osvojio. Ugovor mu istječe sljedeće ljeto pa je Tottenhamu i njegovu škrtom predsjedniku Levyju ovo posljednji vlak da na Dancu nešto zarade.

Najzainteresiraniji je Real, iako Zidane navodno nije najveći Eriksenov obožavatelj, a žele ga i Bayern i Manchester United. Budući da je u posljednjoj godini ugovora, Spursi bi ga prodali za iznos između 70 i 90 milijuna eura.

Mauro Icardi

Argentinac je cijelu sezonu bio u ratu s Interovom upravom. Njegova supruga i menadžerica Wanda rekla je da će sigurno ostati u Interu i sljedeće sezone, ali Gazzetta je u današnjem broju objavila da Inter već traži novog napadača.

Da ga je prodao prošlog ljeta, mogao je dobiti od Reala 120 milijuna eura, ali sad će ga prodati za puno manji iznos nakon što je Argentinac dobio potpisati novi ugovor. Icardi navodno u ugovoru ima otkupnu klauzulu od 110 milijuna eura koja se može aktivirati samo u prva dva tjedna mjeseca srpnja. Nakon toga je cijena ona koju Inter ispregovara, ali Talijani pišu da se Icardija može dobiti za 60-ak milijuna eura.

Edinson Cavani

Loši odnosi s trenerima, upravom i suigračima gurnuli su 32-godišnjeg Urugvajca na izlazna vrata PSG-a. Prvi u redu je Atletico koji bi ga platio 50-ak milijuna eura i njime pokrpao rupu nastalu Griezmannovim odlaskom. I za Cavanija je zainteresiran Real, navodno i Bayern i još neki klubovi, pa se može očekivati da će se ubojiti PSG-ov trojac ovog ljeta raspasti.

Pročitajte više