NBA

Dončić srušio Jordana i postavio tri čudesna rekorda za NBA povijest

Foto: Gulliver / Getty Images

LUKA DONČIĆ novom briljantnom utakmicom potvrdio je da je na putu da postane jedan od najboljih košarkaša svih vremena.

U pobjedi Dallasa nad Golden Stateom (141:121) za samo 30 minuta i pet sekundi na terenu je ubacio 31 koš (šut 8/16 iz igre, 5/8 za tricu, slobodna bacanja 10/10), imao 12 skokova te 15 asistencija, a dodao je i dvije ukradene lopte. 

Dončić je, dakle, za samo pola sata u igri ostvario triple-double učinak, deveti od početka sezone i već 17. u NBA karijeri koja traje niti jednu i pol sezonu. Time je trostruko ušao u povijest najjače košarkaške lige. 

S obzirom na to da je ovaj podvig ostvario sa samo 20 godina, postao je najmlađi igrač otkako se igra NBA koji je u sezoni imao više od jedne utakmice s 30 koševa i 15 asistencija i to tako da je srušio rekord Michaela Jordana iz 1984./1985. Najbolji košarkaš ikad to je ostvario kada je imao 21 godinu. 

Nadalje, Dončić je postao prvi igrač u NBA povijesti koji je za 30 minuta na terenu ostvario triple-double s 30 koševa, 12 skokova i 15 asistencija. 

Osim toga, postao je i prvi košarkaš u NBA-u koji ima više od jednog triple-double učinka s 30 koševa i za 30 ili manje minuta u igri. 

Konačno, Dončić je pored fascinantnog niza osobnih rekorda dao veliki doprinos i jednom klupskom. S pet trica protiv Warriorsa pomogao je da Mavsi pogode 24 ubačaja iz daljine, što je najbolji dalekometni učinak u povijesti franšize.

Pročitajte više