NBA

Dončić velikom partijom daleko iza sebe ostavio možda najvećeg Europljanina

Foto: EPA-EFE/LARRY W. SMITH

LUKA DONČIĆ je u pobjedi Dallasa nad Orlandom 130:124 ostao za jednu asistenciju kratak do triple-doublea, ali je bez obzira na to ostvario impresivan učinak.

Bio je najbolji strijelac utakmice s 33 koša uz šut iz igre 12/22, a za tricu 5/10. Imao je deset skokova i devet dodavanja. Tako je vodio Mavse do četvrte pobjede u zadnjih pet utakmica te devetog trijumfa u zadnjih 12 mečeva. Dončićevoj momčadi ovo je posebno važna pobjeda jer je njom prebacila 50 posto uspješnosti ove sezone. 

Dončić je 11. put ove sezone bio najbolji strijelac, skakač i dodavač Dallasa. To mu je uspjelo već 46. put u karijeri. Kakav je to pothvat, ilustrira usporedba s tim koliko je to puta uspjelo možda najvećem europskom košarkašu u povijesti i najboljem igraču u povijesti Dallasa. Dirk Nowitzki je u karijeri odigrao 38 utakmica sa spomenutim učinkom. Za to mu je trebala 21 sezona. Dončić ga je debelo pretekao nakon samo dvije i pol sezone. Nakon tko zna koje povijesne individualne partije Dončić je u prvi plan gurnuo momčad: "Igrali smo sjajnu timsku košarku i to je uvijek odlično."

VIDEO: Arena Sport

Dončić je u pravu jer sjajno su mu sekundirali Kristaps Porzingis, koji je promašio svih osam zadnjih šuteva u prvom poluvremenu, ali se za taj debakl sjajno iskupio u drugom dijelu s četiri uzastopna uspješna pokušaja za dva, dvije trice i četiri slobodna bacanja. Savršenim drugim poluvremenom, u kojem je odlučena utakmica, došao je do 17 koševa i 10 skokova. Jalen Brunson je 17 od 24 koša ubacio u drugom dijelu, a Maxi Kleber je za 13 koševa, šest skokova, tri ukradene lopte i dvije blokade nagrađen pojasom za najboljeg obrambenog igrača zbog posla koji je odradio na Nikoli Vučeviću. Sjajni Crnogorac ubacio je 29 koševa i imao 15 skokova te osam asistencija. 

Ipak, najbolji igrač bio je Slovenac koji je utakmicu završio ovako: 

VIDEO: Arena Sport

Pročitajte više