Dončića kritiziraju da ne igra obranu. Sinoćnjom utakmicom najbolje ih je demantirao

Foto: Profimedia

LUKA DONČIĆ s 32 poena, devet asistencija i šest skokova predvodio je Dallas Maverickse do pobjede 96:93 u Los Angelesu, kojom su napravili break u seriji protiv Clippersa i izjednačili na 1:1 u seriji prvog kruga NBA doigravanja.

No ono što puki pogled na statistiku ne otkriva je doprinos Slovenca u segmentu igre za koji ga cijelu karijeru kritiziraju. Iako je ove sezone popravio igru u obrani, sinoćnja je utakmica bila kulminacija tog napretka jer se izmjenjivao na budućim stanarima Kuće slavnih i gotovo redom ih uštopavao.

Preko Dončića Clippersi šutirali 2/17

Učestala taktika NBA klubova godinama je bila ciljati Dončića u obrani, odnosno agresivno tražiti načine da ostane na igraču koji će napasti koš, ali sinoć je Slovenac napravio majstorski posao i iz napada u napad tjerao igrače Clippersa na pogreške i teške šuteve. Prema ESPN-ovoj statistici, domaći igrači pogodili su samo dva od 17 šuteva kad im je Dončić bio primarni čuvar.

Konkretno, James Harden zabio mu je jednu tricu i promašio sva četiri ostala šuta. Preuzimao je i Kawhija Leonarda i Russella Westbrooka, pa čak i Ivicu Zupca, ali jedini koji je još uspio zabiti bio je pričuvni bek Amir Coffey.

Dončić: Hejteri će uvijek govoriti svoje, ali obranu igram s ponosom

"Doigravanje je, a onda je drukčije. Rekao sam da neću da ih udvajamo, obranu igram s ponosom. Hejteri će uvijek govoriti svoje, ali to je u redu, ja igram košarku i uživam u tome", prokomentirao je svoju obranu Dončić, koji je tijekom sezone zamjerao novinarima kad ne bi primijetili njegove bolje obrambene izvedbe.

Odličan obrambeni posao Mavericksi su napravili i kolektivno zatvorivši prilaze košu Zupcu, koji je u prvoj utakmici dominirao s 20 poena i 15 skokova. Ovaj put ostao je na 13 poena i 12 skokova, ali uz slabiju učinkovitost (5/12) jer su ga uspjeli zadržavati dalje od obruča.

Serija se sada seli u Dallas, gdje su na rasporedu iduće dvije utakmice u petak i nedjelju. Ove su se dvije momčadi već dvaput sastale u play-offu u Dončićevoj eri u Dallasu, a oba puta tijesno su slavili Clippersi (4:2 i 4:3) unatoč briljantnim izvedbama Slovenca.

Pročitajte više