FRANCUSKA REPREZENTACIJA

Donedavno je radio u mesnici i dijelio letke, a sad s Francuskom dolazi na Poljud

Foto: EPA

IZBORNIK francuske reprezentacije Didier Deschamps objavio je popis igrača koje će voditi u utakmicama Lige nacija u lipnju kada se svjetski prvaci dvaput sastaju i s hrvatskom reprezentacijom, aktualnim doprvakom svijeta. Hrvatska i Francuska igrat će 6. lipnja u Splitu te 13. lipnja u Saint-Denisu.

Deschampsov popis ponovno izgleda očekivano impresivno, no jedno ime nekako se posebno ističe u nizu slavnijih suigrača. Riječ je o Jonathanu Claussu, nogometašu koji nastupa za Lens na poziciji desnog bočnog i koji je dosad tek dvaput igrao za Francusku.

Clauss je 29-godišnjak koji je dugo čekao poziv u nacionalnu momčad i konačno ga dočekao u ovoj godini nakon odličnih igara za sedmu momčad Ligue 1 za koju je postigao pet i namjestio 11 golova. Sve donedavno o tome je mogao samo maštati, kao uostalom i o najjačoj francuskoj ligi u kojoj je premijerno zaigrao tek prije dvije godine.

Amaterizam i poslovi

Nastupajući za momčadi kao što su Raon-l'Étape ili Avranches II i Quevilly-Rouen II, kroz koje se probijao u prve postave tih klubova, bio je opravdano nezanimljiv i nevidljiv Deschampsu. Za neke premršav, za druge preslab i nezainteresiran u potpunosti za ozbiljan nogomet, Clauss je igrajući među amaterima morao za život zarađivati baveći se i drugim poslovima. Neki od njih su dijeljenje reklamnih letaka, noćne smjene u poštanskim sortirnicama i rad u mesnici.

O drugim stvarima je mogao početi razmišljati nešto prije 25. rođendana kada je potpisao prvi profesionalni ugovor nakon što je pružio dobre igre za Avranches u francuskom kupu protiv Lavala, Strasbourga, a potom i PSG-a. Donosio mu je on 2000 eura mjesečno.

Arminia kao prekretnica

Između tog potpisa i početka karijere koju je kombinirao s poslovima su izleti po njemačkim i francuskim klubovima pete i šeste lige te neuspješni prelasci u klubove za koje su čuli ljudi i izvan kruga navijača tih lokalnih momčadi.

Dolazak u Arminiju i njemačku drugu ligu pokazat će se kao konačna prekretnica te 2018. kada su stvari za njega napokon krenule nabolje. U dvije sezone ondje, od čega je jedna bila u Bundesligi, kao slobodan igrač preselio je u Lens 2020., a ondje napravio i dodatan korak prema naprijed i završio na Deschampsovom popisu.

Koliko može i vrijedi, i bude li Deschampsov izbor tog dana, publika u Hrvatskoj imat će priliku vidjeti za manje od tri tjedna.

Pročitajte više