Došao je kao anonimus, a postao Dinamova legenda. Sad je junak Hrvatske

Foto: Profimedia

ATALANTA, Tottenham, West Ham, Sevilla, Chelsea... Popisu svojih žrtava u velikim utakmicama Mislav Oršić je u utakmici za treće mjesto na Svjetskom prvenstvu dodao i marokansku reprezentaciju. Nevjerojatni Dinamov napadač zabio je u 42. minuti fantastičan gol Yassineu Bounouu koji je bio vrijedan treće medalje hrvatske reprezentacije na svjetskim prvenstvima.

Bio mu je to drugi gol protiv marokanskoga golmana u manje od godinu dana jer je Bonu zabio i u dresu Dinama protiv Seville u doigravanju za osminu finala Europa lige prošle sezone. I to je bila velika utakmica. I to je bio vrlo važan gol, jedan od mnogih takvih koje je Oršić zabio u svojoj karijeri.

Najefikasniji hrvatski igrač

Protiv Maroka je Oršić odigrao 27. utakmicu za reprezentaciju, odnosno sedmu na velikim natjecanjima, i nijedan hrvatski igrač nije toliko efikasan za reprezentaciju u odnosu na minutažu. Na zadnjem Euru i ovom SP-u odigrao je ukupno 222 minute i upisao dva gola i tri asistencije. 

Na ovom SP-u odigrao je u prosjeku tek 28 minuta po utakmici i imao sjajan učinak. Trebalo mu je par minuta da u četvrtfinalu protiv Brazila asistira Petkoviću za 1:1 u 117. minuti, a golčinom protiv Maroka donio je Hrvatskoj brončanu medalju. 

Na Europskom prvenstvu bio je autor velikog povratka Hrvatske protiv Španjolske u osmini finala. Prvi put na turniru je ušao u igru u 67. minuti, pri rezultatu 2:1 za Španjolce, a uskoro je bilo i 3:1. Oršić je u 85. minuti zabio za 3:2, a u posljednjoj minuti je asistirao Mariju Pašaliću za 3:3.

Došao kao anonimac, postao legenda

Kad je 2018. godine došao u Dinamo iz korejskog Ulsana, tad 26-godišnji rođeni Zagrepčanin bio je manje-više anonimac. U Aziju je stigao 2015. preko Kustošije, Intera, Spezije, Celja i Rijeke, da bi se vratio na mala vrata u vrijeme kad je Nenad Bjelica u Maksimiru udarao temelje današnjeg Dinama. 

U sljedeće četiri godine Oršić je izrastao u ne samo miljenika Dinamovih navijača nego u jednog od najvećih igrača u povijesti zagrebačkoga kluba. Najbolji Dinamov strijelac svih vremena zabio je hat-trick Atalanti 2019. godine, a dvije godine kasnije i Tottenhamu u onoj epskoj utakmici osmine finala Europa lige.

Potom je srušio West Ham i Sevillu, da bi ove sezone na otvaranju Lige prvaka majstorskim golom skinuo i Chelsea. Dobro, zabio je i Milanu ove sezone u Ligi prvaka, ali to je bio poraz pa se "ne računa".

Nema većega kluba od Dinama

Još od ljeta 2019. godine postoji interes inozemnih klubova za Oršića. Raspitivali su se, slali su neke za Dinamo premale ponude, ali Oršiću se nigdje nije žurilo. On nije morao otići pod svaku cijenu i nije natrčao na prvu ponudu nekog većega kluba.

"Da vas ispravim, za mene nema većega kluba od Dinama", rekao je u jednom intervjuu u studenom 2019. godine i za sva vremena kupio sve Dinamove navijače, koji su na sjeveru Maksimira izvjesili transparent s tom njegovom izjavom.

Po Oršića je prošle zime u Zagreb došao Burnley koji je ponudio 11 milijuna eura. Englezi su bili na Maksimiru, sve je trebalo biti riješeno, ali Oršić je na kraju ipak ostao u Dinamu koji ga je nagradio novim ugovorom i titulom najplaćenijeg igrača u klubu. No Oršiću to nije bilo najvažnije.

Oršićevski gol na najvećoj pozornici

Osim što je sjajan igrač, Oršić je i veliki dinamovac koji je odlučio da će radije biti kod kuće i biti legenda u svojem klubu iz rodnoga grada nego se u "nekakvom" Burnleyu boriti za ostanak i, pokazalo se, ispasti iz lige. To nije nikakva floskula. Tko je ijednom porazgovarao s njim, pa makar i na par minuta, brzo je shvatio o kakvom liku je riječ.

Iako skroman i tih, Oršić je uvijek volio velike pozornice. U Dinamu je uvijek bio najbolji u povijesnim utakmicama, a sad je to pokazao i na najvećoj sceni - Svjetskom prvenstvu. I to "oršićevski", golom koji će konkurirati za najljepši na čitavom turniru. 

Pročitajte više