Doznajemo: Dinamo dogovorio prvi transfer, danas potpis ugovora

Foto: Profimedia

DINAMO je poslao ponudu za 24-godišnjeg francuskog braniča Maximea Bernauera, objavio je L'Équipe u utorak ujutro. Iz izvora bliskih klubu Indexu je potvrđena ta informacija. Sve bi trebalo biti zgotovljeno već u srijedu, a preostaje tek dogovoriti zadnje detalje i liječnički pregled. 

Pisalo se da hrvatski prvak nudi francuskom drugoligašu Parizu 1.2 milijuna eura s bonusima za stopera koji je ove sezone odigrao 35 utakmica i zabio jedan gol uz tri asistencije. Ukupno je Bernauer u karijeri odigrao 65 utakmica u drugoj francuskoj ligi i 57 u trećoj. 

O kakvom se igraču radi?

Karijeru je počeo u Rennesu, ali nikad nije zaigrao za prvu momčad. Prema izvještaju skauta, može igrati i na poziciji desnog beka i zadnjeg veznog, ali najbolje igra na stoperu. Ugovor s Parizom ima još godinu dana.

Prema Sofascoreu, Bernauer je u samom vrhu drugoligaških stopera kada je riječ o elementima igre koji se odnose na sposobnost započinjanja napada i kreativnosti. Posebno u oko upada podatak da je ove sezone imao čak tri asistencije za gol.

Upravo je po sposobnosti igranja vrlo sličan Šutalu. Dinamov mladi branič sjajan je primjer modernog stopera čija je uloga u izgradnji napada vrlo bitna i čini se da bi u tom pogledu Francuz mogao biti vrlo dostojna zamjena.

Riječ je o stoperu koji vrlo rijetko dobiva žute kartone, što pokazuje da bez lopte ne igra pretjerano agresivno te se u mnogočemu oslanja na pravilno postavljanje i anticipiranje suparničke tranzicije.

Analitičar: Dinamo ga može dobiti ispod cijene

Joost van der Leij, analitičar koji surađuje s više nizozemskih klubova, na svojem Twitter profilu objavio je analizu potencijalnog Dinamovog pojačanja. On koristi takozvani FBM (football behavior management) model za analizu igrača.

On se zasniva na igračevoj involviranosti u ključne akcije u napadu i obrani, a rezultat je jedinstven broj za svaku fazu igre koji opisuje igračevu kvalitetu u pojedinom segmentu. Der Leij kaže kako ima izvanrednu statistiku za stopera kada je riječ o gradnji napada, ali i da je vrlo dobar branič.

Zanimljivo, FBM indeks daje i projiciranu vrijednost igrača. Ona za Bernauera iznosi oko 1.8 milijuna eura, što znači da bi ga Dinamo mogao dobiti ispod cijene. Der Leij smatra da bi Bernauer iduće sezone mogao igrati u prvoj francuskoj ligi.

Pročitajte više