Doznajemo kako je Osijek izigrao Čeberka pa ga još i nezakonito kaznio

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

OSIJEK je uoči gostovanja kod Rijeke (1:1) u nedjelju iz momčadi iznenada izostavio Jevhena Čeberka (25), pa je u važnoj utakmici na poziciji stopera morao igrati veznjak Mihael Žaper. U svom priopćenju osječki klub je naveo kako je ukrajinski defenzivac novčano kažnjen sukladno klupskom pravilniku te da će do daljnjeg trenirati odvojeno od prve momčadi.

Čeberko je, tvrde iz kluba, treneru Borimiru Perkoviću uoči Rijeke rekao kako nije spreman igrati na Rujevici. Ovakva reakcija dogodila se nakon što je prošlog tjedna stigla službena ponuda jednog MLS kluba za njegov transfer. Osijeku je ponuđen milijun eura, no do transfera nije došlo.

Osijek je Čeberku htio podvaliti nezakonitu kaznu

Index doznaje kako je Osijek htio izigrati Čeberka tako što mu je podvalio potpis kazne od 15 tisuća eura. Riječ je o kazni koja nije predviđena nijednim internim dokumentom NK Osijeka o kaznama, što se može provjeriti uvidom u klupski pravilnik na ovu temu. Naime, maksimalna kazna u Osijekovom pravilniku je pet tisuća eura. Uz to, kazna je napisana i mimo svih propisa FIFA-e i FIFPRO-a.

Internal Fines NK Osijek 2023 by Index.hr on Scribd

Ukrajinski nogometaš odbio je potpisati kaznu jer kazna bez prava na žalbu nije zakonita. Potpisnik kazne je trener Perković, koji nema takve ovlasti u klubu. Index posjeduje presliku Osijekove nelegalne kazne Čeberku.

Doznajemo i da je Čeberkov transfer bio planiran prije prodaje kapetana Mile Škorića u kineske Mighty Lionse za 200 tisuća eura. Kontakt Osijeka i kluba koji je htio dovesti Čeberka ostvaren je desetak dana prije Škorićeve prodaje i Osijeku je već u startu naznačeno koliku će odštetu dobiti od MLS kluba.

Čeberko je trebao biti prodan prije Škorića

Nekoliko dana kasnije zainteresirani MLS klub došao je u Hrvatsku na pregovore te još jednom pogledati Čeberka na terenu. Trebalo je to biti u utakmici protiv Šibenika 18. ožujka, no Čeberko je završio na tribinama. Osijek je, tvrdi naš izvor, Čeberku dao lažnu nadu da će biti prodan te je namjerno Ukrajinca izbacio iz momčadi uoči Šibenika (0:0) kako bi ugrozio transfer u MLS.

Kada je Čeberko vidio da je izigran nakon pet burnih dana u kojima nije znao svoj status, iz Osijeka su mu javili kako netko mora biti "žrtveno janje" te da mu u ovom slučaju neće odobriti transfer jer nemaju zamjenu za njega nakon odlaska Škorića. 

Čeberko je potom u petak 31. ožujka došao u klub i rekao da se ne osjeća dobro te da je iscrpljen zbog svih događanja. Zatražio je slobodan dan, a klub mu je na to rekao da onda neće ni igrati na Rujevici. Uslijedile su potom i prijetnje kaznom uz ucjene da će trenirati izolirano, i to samo s kondicijskim trenerom. Kulminiralo je Čeberkovim izbacivanjem i nelegalnom kaznom.

Osijek trenutno ima dva stopera. Jedan od njih je izbačeni Čeberko

Osijek trenutno ima dva stopera u rosteru. To su Adrian Leon Barišić (21) i - Čeberko. Trener Perković, baš kao i njegov prethodnik Rene Poms, mora koristiti novog kapetana Žapera na poziciji centralnog stopera kako bi zakrpao rupu nastalu odlascima važnih i standardnih prvotimaca Mile Škorića i Danijela Lončara u poljski Pogon.

Osijek je u siječnju pustio u Goricu stopera Slavka Bralića (30), a u Hrvatski dragovoljac na kaljenje je poslao neiskusnog Alexandera Uwema (20), koji bi se usred sezone mogao vratiti u Osijek jer posjeduje dvojnu registraciju.

Ponuda od milijun eura iz MLS-a

Osijek je protekli vikend na Rujevici odigrao 1:1 s Rijekom u 27. kolu SuperSport HNL-a, čime je zadržao treće mjesto na ljestvici, koje vodi u kvalifikacije za Konferencijsku ligu i za koje se bori šest hrvatskih klubova.

Podsjetimo, Čeberko je u Osijek došao 2021. godine na posudbu, kada je Nenad Bjelica bio trener i sportski direktor slavonskog kluba. Kada je posudba istekla, Osijek ga je otkupio od austrijskog LASK-a za, prema Transfermarktu, 500 tisuća eura.

Ranije u karijeri igrao je za Dnjipro i Zoryu Luhansk. Ponuda od milijun eura za Čeberka je stigla iz MLS-a. Čeberkov ugovor s Osijekom vrijedi do 2025. godine. Prema Transfermarktu vrijedi 750 tisuća eura.

Pročitajte više