DINAMO

Što se stvarno događa oko 18-godišnjaka kojeg Dinamo prodaje skuplje od Modrića?

Foto: Pixsell

JOŠKO GVARDIOL postat će jedan od najskupljih Dinamovih igrača ode li ovog ljeta zaista iz Dinama.

U Maksimir su došle dvije ponude, ona Leeds Uniteda od 22 i Leipziga od 15 milijuna eura. Kako je potvrđeno Indexu iz izvora bliskih igraču, i Dinamo i Gvardiol ostali su zatečeni ponudama koje su stigle i interesom koji u vrijeme krize s koronavirusom postoji za jednog ipak mladog i neiskusnog igrača.

Ponude su stigle puno prije nego što se to očekivalo. Igračevi roditelji do sad nisu radili nikakav pritisak da se njihova sina mora prodati, a ni Dinamo ga nije namjeravao prodavati još neko vrijeme. No ponude koje su stigle su i više nego primamljive, a menadžeri su, kako doznajemo, igraču prepustili da odabere gdje želi nastaviti karijeru.

Leipzig je za igrača puno bolja opcija

Gvardiol je odabrao Leipzig i to nije nikakva novost. Perspektivnom Dinamovom stoperu puno je primamljivija varijanta potpisa za Leipzig koji bi ga onda ostavio na posudbi u Dinamu do zime, a vjerojatno i do kraja sezone. Pošto klub koji kupi igrača prema novim Fifinim pravilima više ne smije odmah slati igrača na posudbu, Gvardiol će do zime ostati u Dinamu, a Leipzig bi ga službeno otkupito tek u siječnju. Ondje ga čeka petogodišnji ugovor. Jedino što bi moglo ubrzati njegov dolazak u Leipzig je eventualna iznenadna prodaja Dayota Upamecana, ali do toga ne bi trebalo doći do ljeta 2021. godine. 

Osim toga, Leipzig je stabilan bundesligaš koji se bori za sami vrh tablice, dok je budućnost u paklu Premiershipa i u momčadi koja je tek ušla u ligu vrlo neizvjesna. Klubovi koji iz Championshipa ulaze u Premiership i koji su kandidati za ispadanje u ugovore s igračima redovito ugrađuju klauzule prema kojima im se plaća smanjuje u slučaju ispadanja u niži rang.

Grafika: SofaScore

No, nešto se u priči pita i Dinamo koji bi Gvardiola puno radije prodao u Leeds. Razlog je, razumljivo, sedam milijuna eura bogatija ponuda koja bi Gvardiola učinila skupljim od Luke Modrića i drugim najskupljim Dinamovim igračem u povijesti. Marko Pjaca je u Juventus otišao za 23 milijuna, transferi Luke Modrića u Tottenham i Danija Olma u Leipzig koštali su 21 milijun eura, a slijede Eduardo da Silva (Arsenal, 13,5), Rog (Napoli, 13), Vedran Ćorluka (Manchester City, 13) te Mateo Kovačić i Dario Šimić (oba Inter, po 11).

Leeds bi Gvardiola uzeo odmah i platio bi ga 22 milijuna eura, dok Leipzig, potvrđeno je Indexu, nudi 15 milijuna eura i 15 posto od idućeg transfera. Nijemci jako dobro znaju za Leedsovu ponudu i svoju pokušavaju približiti onoj engleskoj kroz razne bonuse, ali to za sad ne ide pretjerano brzo. 

Ništa još nije prihvaćeno ni potpisano

Leipzig i inače ima praksu ugrađivanja raznih bonusa u ugovore o transferu kao što je bio slučaj i s transferom Danija Olma iz Dinama. Za svakih 15 službenih utakmica u kojima Olmo odigra najmanje 46 minuta Dinamo će dobiti milijun eura, a taj bonus Dinamo može ostvariti najviše četiri puta. Za svaki plasman Leipziga u Ligu prvaka s Olmom u momčadi Dinamo će dobiti dva milijuna eura, a taj bonus je već jednom dobio. Konačno, hrvatskom prvaku pripast će i deset posto od sljedećeg transfera pa je lako zaključiti da će Španjolac biti daleko najskuplji Dinamov igrač u povijesti.

I tu priča o Gvardiolovu odlasku završava. Dinamo na stolu ima spomenute dvije ponude, ali ništa još nije prihvaćeno i ništa nije potpisano, iako je sasvim jasno da bi ga Dinamo prodao u Leeds. Prijelazni rok traje do 5. listopada i Leeds i Leipzig imaju još dva tjedna za ovaj transfer, što je i puno i malo vremena.

Pročitajte više