Drama u Championshipu. Tri velikana u borbi za elitu, jedan će u pakao play-offa

Foto: Profimedia

ČETIRI kola prije kraja osnovnog dijela sezone potpuna je drama u Championshipu, ligi koju treneri često nazivaju najtežom na svijetu. Iz drugog ranga engleskog nogometa u Premier ligu će prve dvije ekipe te pobjednik play-offa, u kojem će igrati klubovi od trećeg do šestog mjesta.

Na prvi pogled u najboljoj situaciji je Leicester, koji je na vrhu s jednakim brojem bodova kao i nekadašnji osvajač Kupa UEFA-e Ipswich, ali i utakmicom manje. No, ako pitate Leicesterove navijače, situacija je katastrofalna. Njihova momčad je na početku godine imala čak 17 bodova više od trećeplasiranog Leedsa i ekspresni povratak u Premier ligu činio se kao formalnost.

No, senzacionalni prvak Engleske iz 2016. godine je u zadnjih devet utakmica upisao samo tri pobjede i prije deset dana je pao na treće mjesto na tablici. Onda je jedva dobio sljedeće dvije utakmice, a u utorak izgubio od davljenika Millwalla 1:0.

Leicester se "mora" vratiti u Premier ligu

Leicesteru je povratak u Premier ligu prevažan jer strašno puno troši na ugovore igrača iz vremena Premier lige i još jedna godina u Championshipu bila bi ozbiljan udarac na ionako opterećene klupske financije.

Srećom po njih i Leeds i Ipswich su u zadnja dva kola osvojili samo po bod pa se ova tri kluba sad nalaze unutar samo jednog boda i jedan od njih će završiti u play-offu. Tamo je jedini sigurni sudionik Southampton, koji je s Leedsom i Leicesterom lani ispao iz Premier lige.

Bivši klub Mislava Oršića također kiksa u zadnje vrijeme i propustio je približiti se vrhu. Imao je i dosta peha. Middlesbrough mu je izjednačio u 90. minuti, u Ipswichu su vodili 2:1 pa izgubili golom u 97. minuti, a prošlog vikenda su promašili čuda u Blackburnu i odigrali 0:0.

Drama na vrhu, drama na dnu

U utorak su pobijedili Coventry 2:1, a dobra vijest za navijače Saintsa je da imaju dvije utakmice manje od Leedsa i Ipswicha. Osim toga, Southampton do kraja igra i s Leicesterom i Leedsom i, s obzirom na formu svih klubova s vrha, svašta je moguće.

Ne upropasti li sve u zadnja četiri kola, WBA je također siguran u play-offu, a za zadnje mjesto bore se Norwich, Coventry i Preston. I oni su redom u nikakvoj formi pa je trenutačno nemoguće predvidjeti tko će u doigravanje.

Slična ludnica je i na dnu. Miran je samo Rotherham, koji je odavno ispao, a za ostanak se grčevito bore Birmingham, Sheffield Wednesday, Huddersfield, Plymouth, Stoke i Blackburn. Nešto sigurniji su Millwall i QPR, ali ni njima ništa nije garantirano.

Pročitajte više