Drama u NBA-u zbog pravila koje Amerikanci ne razumiju. Evo tko će igrati za NBA kup

Foto: Profimedia

ZAVRŠILO je natjecanje po skupina u NBA kupu i poznato je svih osam momčadi koje će se u nokaut-fazi boriti za naslov pobjednika prvog In-Season Tournamenta. Indiana Pacersima i LA Lakersima sinoć su se u četvrtfinalu pridružili Milwaukee Bucksi, Boston Celticsi, New Orleans Pelicansi i Sacramento Kingsi kao pobjednici skupina te New York Knicksi i Phoenix Sunsi kao najbolje drugoplasirane momčadi iz svake konferencije.

Završnica turnira odigrat će se idućeg tjedna, Final Four će biti od 7. do 9. prosinca u Las Vegasu, a finale će za dvije najbolje momčadi biti 83. utakmica sezone, koja se neće računati za konačni omjer. Sudionike Final Foura dat će četiri četvrtfinalna para, koji igraju u ponedjeljak i utorak, a to su:

Istok:

Indiana Pacers (2) - Boston Celtics (3)
Milwaukee Bucksi (1) - New York Knicks (4)

Zapad:

Sacramento Kings (2) - New Orleans Pelicans (3)
Los Angeles Lakers (1) - Phoenix Suns (4)

Eksperiment NBA lige s novim natjecanjem izazvao je kontroverzne reakcije, ali je zasad ispunio svoj cilj. Utakmice u studenom, koje inače uglavnom zanimaju samo zagrižene fanove, donijele su veći intenzitet igre i natjecateljsku neizvjesnost, a zbog pravila na koja Amerikanci nisu naviknuli bilo je i povišenih emocija, čak i kad za to nije bilo posebnih razloga.

Budući da je prvi put u NBA povijesti na utakmicama bila bitna koš-razlika, koja je razdvajala momčadi s istim omjerom, neki su se našli na pogrešnoj strani "iživljavanja", a najveća "žrtva" bili su Chicago Bullsi, koji su sinoć podivljali kad su Boston Celticsi pri vodstvu od 29 razlike sedam i pol minuta prije kraja namjerno faulirali Andrea Drummonda, očajnog izvođača slobodnih bacanja, kako bi još malo povećali prednost.

To je, dakako, dovelo do bijesa među Bullsima i njihovim navijačima, ali Celticsima je za osvajanje skupine trebala pobjeda od barem 23 razlike i ništa nisu željeli prepustiti slučaju. 

Bullsi su ispali iz igre nakon prva dva poraza, a u trećoj im se utakmici dogodilo slično kad su Toronto Raptorsi pokušali iskoristiti posljednji napad u već odlučenoj utakmici, što je u NBA-u uvriježeno kao "nepoštovanje protivnika", jer nisu znali da su zbog rezultata u ranije završenoj utakmici i sami već ispali iz konkurencije za četvrtfinale.

Celticsi su naposljetku slavili 124:97 i osvojili skupinu C s omjerom 3-1 i koš-razlikom +27, prestigavši Orlando za pet poena, dok su Brooklyn Netsi svladali Toronto 115:102 i s istim omjerom završili treći, a za prvo mjesto nedostajalo im je osam poena.

Milwaukee i New York prošli iz iste skupine, Sacramento preokrenuo Warriorse

Milwaukee Bucksi slavili su u Miamiju 131:124 i osvojili skupinu B na Istoku, a New York Knicksi su protiv Charlottea (115:91) dovoljno napucali koš-razliku da s 3-1 i +42 prođu kao najbolja drugoplasirana momčad konferencije.

Na Zapadu je najdramatičnije bilo u skupini C, u kojoj su za prvo mjesto igrali Sacramento i Golden State. Warriorsima je trebala pobjeda od 12 ili više razlike, a u drugoj četvrtini imali su +24, no Kingsi su se vratili. Warriorsi su prekršajima pokušavali prekidati igru i loviti što veću pobjedu, a na kraju su ostali bez svega jer su Kingsi nakon čak tri sata igre pobijedili 124:123 te skupinu osvojili bez poraza.

Priliku za četvrtfinale imali su i Houston Rocketsi, ali izgubili su od Dallasa 121:115 pa su New Orleans Pelicansi prošli kao pobjednici skupine B na Zapadu, a Phoenix Sunsi kao najbolja drugoplasirana momčad konferencije.

NBA.com

 

Pročitajte više