Dramatičan rastanak: Zbog navijača policija na Poljudu, Vučević ustao u obranu igrača

U PONEDJELJAK u deset sati igrači Hajduka istrčali su na poljudski travnjak. Prvi trening nakon blamaže u Zadru vodio je dosadašnji pomoćnik trenera u ostavci, Zlatko Vujović. Pola sata prije treninga Goran Vučević ušao je u ured predsjednika Mate Peroša, kako bi još jednom pojasnio razloge svoje odluke o napuštanju klupe Hajduka. Vučević je u razgovoru s predsjednikom proveo sat i pol vremena, i klub je službeno prihvatio njegovu ostavku.

Prava drama nastala je kada se do famoznog 1. kata na Poljudu probio ogorčeni navijač, s uvjerenjem da može utjecati na Vučevića da ipak promijeni svoj iskaz. To mu, naravno, nije pošlo za rukom i jedino što je uspio isprovocirati bio je dolazak policije na Poljud.

"Razgovarali smo, prihvatili njegove razloge te na kraju odlučili sporazumno raskinuti ugovor. Nećemo donositi brza rješenja za novog trenera. Zahvaljujem se Vučeviću na onome što je napravio, ali nažalost nisu nas pratili rezultati u procesu preoblikovanja, no, treba napomenuti da i nije sve toliko crno, naime, nije nedostižno uhvatiti i korak s Dinamom da bi na proljeće nastavili borbu za naslov prvaka", rekao je u uvodu predsjednik Hajduka Mate Peroš.

Potraga za novim trenerom će trajati

Predsjednik je jučer ostao zatečen naglim Vučevićevim odlaskom, njegov je potez okarakterizirao ishitrenim, ali je vrlo brzo stao na loptu, znajući da ga jutros čeka vatrogasni posao. Peroš je Vučevića nagovarao da promijeni svoju odluku, iako to jutros nije želio priznati. Dodao je Peroš da još uvijek nisu obavljeni razgovori s kandidatima za Vučevićevog nasljednika te da je izvjesno kako će potraga za novim trenerom potrajati neko vrijeme.

Uslijedio je i osvrt samog trenera Vučevića koji je objasnio razloge svog odlaska i naizgled brzopletog rješenja.

"Zahvaljujem se Upravi na povjerenju, bila mi je velika čast voditi Hajduk. Imao sam odličan odnos a predsjednikom, ali i s igračima. Oni su za mene najbolji na svijetu, dali su sve od sebe, ali nije išlo, nije sada pošteno svaljivati sve na njih. Također smatram se u slučaju mog stožera nikada na Poljudu nije radilo s toliko ljubavi i poštenja. Ne svaljujte krivnju na moje igrače, dali su sve od sebe", započeo je Vučević.

"Novom treneru želim sve najbolje, a ako klubu ikada zatreba pomoć bit ću na raspolaganju. Želim se ovim putem još jednom zahvaliti navijačima, nikada neću zaboraviti što su nam priuštili nakon slavlja nad Dinamom u Maksimiru."

"Hajduk ne smije gubiti od Zadra i Sesveta, to je nedopustivo"

Ukoliko nisu krivi igrači, nije kriva ni Uprava, a ni stručni stožer koji je radio kao nikada do sada, postavlja se pitanje tko je onda kriv. Krivi su svi zajedno...

"Glavni razlog mog odlaska je loša igra i loš rezultat u utakmici protiv Zadra. Odluku sam donio nakon utakmice, nije se ona skupljala u meni duže vrijeme, no, unatoč tome mislim da je nisam donio ishitreno. Gledajte, igračima ne mogu ništa zamjeriti, jer ne može netko napraviti čudo, ako to ne posjeduje u sebi. Želio sam izvući maksimum iz svih igrača, no, to nisam uvijek uspijevao. Kada bih to uspio, pobijedili bi u Maksimiru, ali često puta nekolicina igrača ne bi dala svoj maksimum, ali zaista maksimum i mi bi odmah izgubili bod ili tri", objasnio je Vučević.

Da se sada vrati na početak Vučević ističe kako ništa ne bih mijenjao pa ni tu svoju emotivnost koja ga je od prvog dana krasila i koja je na kraju i uvjetovala ovu ostavku.

"Ne bih ništa mijenjao, imao sam svoju viziju, nažalost ono što sam zamišljao nije se ostvarilo, no, ne bih ni jedan detalj promijenio da sada mogu napraviti sve iznova. Znate što, ja sam jednostavno previše emotivan, smatram da Hajduk ne može gubiti od Sesveta i Zadra ili remizirati s Interom pred 14 tisuća svojih navijača. To se jednostavno ne smije događati i to je velikim dijelom razlog zbog kojega sam otišao", istaknuo je trener Hajduka.

Momčad u Konavlima ipak vodi Vučevićev stručni stožer!

Pitanje ishitrenosti odluke nije se moglo mimoići, ostalo je nekako u zraku da je odlučio na brzinu, ni s kim se ne savjetujući. Ovako će se dogoditi ono što je od samog početka opovrgavao. Naime, njegovi će zamjenici unatoč dogovoru ostati još neko vrijeme na klupi Hajduka.

"Istina je da sam ostavku namjerno dao pred novinarima znajući da će me predsjednik Peroš svesrdno nagovarati da ostanem, što sam tako velikim dijelom ovako izbjegao. No, u pravu je, nisam se ponio profesionalno, trebao sam njemu reći prvome. Da, iako sam to nijekao, moji će pomoćnici ostati nakon mene, voditi kup utakmicu protiv Konavljanina, no, nakon toga sigurno odlaze sa mjesta trenera prve momčadi. To je bio naš dogovor i nadam se da će ga ispoštivati", spremno će Goran Vučević.

Kako je Vučević mlad trener, a ovo njegov prvi ozbiljni posao, zanimljivo je čuti njegovo razmišljanje vezano za nastavak njegove trenerske karijere.

"Mogu vam samo reći da zasad nemam nikakvih planova, no, nisam poljuljan, vjerujem u svoje sposobnosti. Moram biti iskren da sam nezadovoljan dužinom trajanja ovoga mog prvog trenerskog posla, ali što je tu je. Osjetio sam moralnu dužnost da odem i to sam i napravio", za kraj će Vučević.

"Ime novog trenera nećete saznati dok s njim ne potpišemo ugovor, a od njega očekujemo borbu za naslov prvaka"

Tek nakon što je "prožvakana" Vučevićeva ostavka, čelnici Hajduka pristali su govoriti o novom treneru.

"Iako znamo da će te vi sada do iznemoglosti špekulirati o novom treneru, mi nismo željeli uopće razmišljati o tome dok nije jutros na ovaj način i službeno potvrđena ostavka prvog trenera Vučevića. Mogu vam samo reći da ime novog trenera neće saznati dok ne sjednemo sa njim i ne potpišemo ugovor. Naravno da ćemo o ovome obavijestiti sve dioničare, ali ne treba posebno isticati kako je zadnja riječ naša. Ne želimo čak ni otkrivati parametre prema kojima će se tražiti novi trener, neka to za sada ostane tajna", rekao je Mate Peroš.

Evo što predsjednik Hajduka kaže kakva su očekivanja do kraja jesenskog dijela prvenstva: Hajduk jednostavno mora održati korak sa prvoplasiranom momčadi prvenstva do kraja prvog dijela, a vidimo sada da se uz Hajduk i Dinamo kao ozbiljan konkurent nameće i Slaven Belupo. U proljeće Hajduk uvijek igra bolje i tada naravno očekujemo dodatni pomak i boru za naslov prvaka", istaknuo je Peroš.

Buljan: Igrači koje smo doveli kao pojačanja nažalost su zakazali, ali događa se to i većim klubovima

Kako su mnoga novinarska pitanja bila dijelom upućena i sportskom direktoru Buljanu, za očekivati je bilo da će on ona na koncu poželjeti reći nešto, kako bi se opravdao.

"Mi smo ovo ljeto imali nikakav kadar, a kao što bih onda znao našaliti, govorio sam da imamo dva i pol igrača. Mi smo od tada napravili sve što je bilo u našoj moći. Doveli smo igrače koji su bili slobodni i koji su bili zanimljivi, druga nismo mogli dovesti i to je realnost. Nažalost, ta pojačanja, u koje su se prije početka sezone mnogi zaklinjali, zakazali su. Od njih se očekivalo da budu nosioci Hajduka, no, u tome nisu uspjeli, dijelom zbog ozljeda, dijelom zbog nespremnosti. No, sve spomenuto događa se i drugim velikim klubovima koji potroše milijune na nekog igrača pa ovi ne vrate uloženo", istaknuo je sportski direktor Iko Buljan.

Dodajmo kako momčad Hajduka već u 13 sati putuje za Konavle, gdje ih u srijedu čeka susret osmine finala Hrvatskog nogometnom kupa protiv Konavljanina. S ekipom zbog ozljede koljena neće otputovati najbolji strijelac lige Nikola Kalinić.

Vedran Buble, Dea Redžić
Foto: Index

Pročitajte više