oi tokio

Dressel svjetskim rekordom do trećeg zlata u Tokiju

Foto: David McIntyre/ZUMA Press Wire/Cal Sport Media via AP Images/Guliver

AMERIČKI plivač Caeleb Dressel osvojio je svoje treće zlato na Igrama u Tokiju, a drugo pojedinačno, pobjedom u utrci na 100 m leptir u kojoj je postavio i novi svjetski rekord (49.45 sekundi), a do zlata je u vremenu novog svjetskog rekorda stigla i "mix" štafeta Velike Britanije na 4x100 m mješovito. 

Pretposljednjeg dana plivačkih natjecanja svakako je najkvalitetnija bila utrka plivača na 100 m leptir u kojoj smo vidjeli novi svjetski i europski rekord u borbi 24-godišnjeg Caeleba Dressela i 21-godišnjeg Mađara Kristofa Milaka. Olimpijski pobjednik na dvostruko dužoj dionici ovim načinom plivanja sjajno se nosio sa svjetskim rekorderom, ali ga nije uspio pobijediti. No, natjerao je Dressela da za pet stotinki popravi svoj najbolji rezultat svih vremena.

Milak je s novim europskim rekordom (49.68) osvojio srebro, a bronca je pripala 20-godišnjem Švicarcu Noeu Pontiju.

Velikoj Britaniji zlato u novoj disciplini

Britanska "mix" štafeta osvojila je prvo zlato u ovoj novoj olimpijskoj disciplini, a učinila je to sa stilom postavši prvom koja je svjetski rekord spustila ispod 3:38 minuta (3:37.58). Pobjedničku štafetu su činili plivačice Kathleen Dawson (leđno) i Anna Hopkin (slobodno) te plivači Adam Peaty (prsno) i James Guy (leptir).

Do srebra je stigla kineska štafeta (3:38.86) u kojoj su prve dvije dionice (leđno i prsno) plivali muškarci Jiayu Xu i Zibei Yan, a druge dvije (leptir i slobodno) plivačice Yufei Zhang i Junxuan Yang, a broncu je osvojila australska štafeta (3:38.95) u sastavu Kaylee McKewon, Izaac Stubblety-Cook, Matthew Temple i Emma McKeon.

U trećem međusobnom obračunu u pojedinačnim disciplinama Amerikanka Kathleen Ledecky konačno je uspjela pobijediti Australku Ariarne Titmus i obraniti zlato na 800 m slobodno osvojeno prije pet godina u Rio de Janeiru. Ledecky je do svog drugog pojedinačnog zlata na ovim Igrama, nakon trijumfa na 1500 m, osvojila s vremenom 8:12.57 minuta, a Titmus je nakon zlata na 200 i 400 m osvojila srebro na 800 m s novim rekordom Oceanije (8:13.83). Broncu je osvojila Talijanka Simona Quadarella (8:18.35).

Australka Kaylee McKeown je zlatu sa 100 m leđno dodala naslov olimpijske pobjednice i na dvostruko dužoj dionici s vremenom 2:04.68 minuta. Kanađanka Kylie Masse je osvojila srebrnu medalju (2:05.42), a i bronca odlazi u Australiju zahvaljujući Emily Seebohm (2:06.17).

Pročitajte više