ZOI 2022

Drugi slučaj dopinga na Olimpijskim igrama, suspendirana je iskusna Ukrajinka

Foto: Profimedia

UKRAJINSKA skijaška trkačica Valentina Kaminska druga je dopingirana na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, objavila je u srijedu Međunarodna agencija za testiranje (ITA). "Analizom uzorka utvrđena je prisutnost metabolita mesterolona, ​​koji pripada klasi androgena i anaboličkih steroida, te metilheksanamina i heptaminola, koji pripadaju klasi stimulansa", navodi se u izvješću.

Uzorak je uzet 10. veljače na natjecanju u Zhangjiakou. Natjecateljica je već obaviještena o pozitivnom testu te je privremeno suspendirana do rasvjetljavanja slučaja. Kaminska ne smije nastupati ni trenirati tijekom Igara u Pekingu. Inače, ovo joj nisu prve Olimpijske igre. Nastupila je na ZOI-ju 2014. u Sočiju i 2018. u Pjongčangu. Na utrci na 10 kilometara u Pekingu bila je 79., a u sprintu 70. U ukrajinskoj štafeti završila je na 18. mjestu.

Natjecateljica se može žaliti na ITA-inu odluku i zahtijevati analizu uzorka B i sastanak Međunarodnog suda za sportsku arbitražu u Pekingu na kojem će se odlučiti o njenoj privremenoj suspenziji, kao u slučaju ruske klizačice Kamile Valijeve, iako je Ruskinja zapravo bila pozitivna na državnom prvenstvu 25. prosinca.

Pročitajte više