Dva kluba čine najmanju ligu na svijetu: Igraju 17 puta u sezoni već 103 godine

Foto: Profimedia

DAVNE 1920. godine stanovništvo Otočja Scilly na jugozapadu Britanije htjelo je međusobno igrati nogomet. Prije toga su otišli do lokalnog puba te bacanjem novčića izabrali momčadi. Bio je to početak onog što danas poznajemo kao najmanju nogometnu ligu na svijetu. Liga Otočja Scilly ima samo dvije momčadi, koje već 103 godine igraju 17 puta u sezoni.

U počecima su se momčadi zvale Rangersi i Roversi, ali su se 1984. godine preimenovale u današnje nazive - Woolpack Wanderersi i Garrison Gunnersi. Momčadi su svake sezone različite. Naime, prvo se baca novčića za prednost izbora, a onda kapetani naizmjenično biraju nogometaše kao na školskom igralištu.

"Kapetani i dokapetani se dogovore i zapišu imena na komade papira. Ne kažemo nikad igračima kad su izabrani posljednji jer bi to bilo ružno. Nađemo se u pubu, popijemo nekoliko piva i složimo momčadi za narednu sezonu. Možete igrati pet sezona, svaku u različitoj momčadi, kao što sam ja igrao", objasnio je na Twitteru predsjednik lige Anthony Gibbons.

Jedini pravi navijač - Keith

Što se tiče navijača, ne postoje navijačke skupine koje su odane jednoj ili drugoj momčadi, jer se igrači stalno mijenjaju. Gibbons tvrdi da postoji samo jedan navijač koji dolazi na baš sve njihove utakmice. Zove se Keith, a ne zna se točno za koju momčad navija.

Problem je brojnost igrača. Naime, na Otočju ne postoji srednja škola pa se djeca odlaze školovati preko mora. Usprkos tome, dvije se momčadi uvijek nekako skupe i održe tradiciju igranja, svake nedjelje u 10:30.

Osim što je Otočje Scilly poznato po najmanjoj nogometnoj ligi na svijetu, ondje je 2008. godine snimljen i film za Adidasovu kampanju Dream Big, u kojoj su sudjelovale velike nogometne zvijezde David Beckham, Jose Mourinho, Steven Gerrard, Patrick Vieira i Michael Ballack. 

 

Pročitajte više