NBA

Dva NBA kluba već su krenula ispočetka. Hoće li zvijezde i Hrvati mijenjati momčadi?

Foto: Profimedia

U ČETVRTAK u 21 sat završava rok za razmjene igrača u NBA ligi. Tradicionalno, najviše se trejdova radi u zadnji čas jer klubovi uvijek vrebaju bolju priliku koja bi mogla iskrsnuti. No ove godine je nekoliko velikih i dugo iščekivanih transfera odrađeno dva dana prije roka, u kojima je pet klubova napravilo značajne promjene.

Već obavljeni trejdovi znatno su smanjili šansu da neka od najvećih NBA zvijezda promijeni sredinu, ali i ona i dalje postoji, s izraženim pitanjima o tome hoće li se Philadelphia 76ersi rastati s Benom Simmonsom sada ili tek na ljeto i hoće li Brooklyn Netsi razdvojiti Veliku trojku.

Od četvorice Hrvata koji su pod ugovorima s NBA klubovima izvjesno je da Bojan Bogdanović i Ivica Zubac neće nikamo, dok bi Dario Šarić mogao oporavak od operacije koljena nastaviti u drugom klubu. Tu je i Luka Šamanić, koji je u Razvojnoj ligi, ali formalno je njegov ugovor u vlasništvu New York Knicksa i može se iskoristiti kao dodatak u nekom značajnijem transferu.

Najaktivniji na tržištu ovog su tjedna bili Portland Trail Blazersi, koji su odbacili ambicije u ovoj sezoni te namjeravaju oko ozlijeđenog superstara Damiana Lillarda izgraditi novu momčad, pa su ovih dana trgovali s LA Clippersima i New Orleans Pelicansima. 

Indiana Pacersi su krenuli u dugo najavljivanu rekonstrukciju te su poslali Carisa LeVerta u Cleveland, u razmjeni šestorice igrača All-Stara Domantasa Sabonisa u Sacramento, ali činjenica da su od Kingsa dobili talentiranog Tyresea Haliburtona govori da bi ona mogla proći puno brže i bezbolnije od očekivanog.

Portland slaže novu momčad oko Lillarda

New Orleans dobiva: CJ McCollum, Larry Nance Jr, Tony Snell
Portland dobiva: Josh Hart, Tomaš Satoransky, Nickeil Alexander-Walker i Didi Louzada, zaštićeni izbor prve runde drafta, dva buduća izbora druge runde

Nakon što su krajem prošlog tjedna praktički darovali LA Clippersima dva važna igrača, Blazersi su napravili još drastičniji rez i nakon gotovo 10 godina razdvojili svoj bekovski tandem Damiana Lillarda i CJ-a McColluma.

Clippersima su poslali Normana Powella, opasnog strijelca kojeg su lani doveli iz Toronta i ljetos mu dali petogodišnji ugovor na 90 milijuna dolara, te iskusnog defenzivca Roberta Covingtona, koji je svojedobno bio dio paketa s Dariom Šarićem iz Philadelphije u Minnesotu za Jimmyja Butlera. Clippersi su tako za mali uzvrat dobili dva igrača koji će im biti od velike pomoći do oporavka Paula Georgea i Kawhija Leonarda, a nakon toga im dati odličnu širinu u pohodu na naslov.

Zauzvrat su Blazersi dobili nepouzdanog veterana Erica Bledsoea, NBA prolaznika Justisea Winslowa, rookieja Keona Johnsona i budući izbor druge runde drafta. Tim su potezom znatno rasteretili prostor pod salary capom i stvorili fleksibilnost za budućnost.

Ali momčad su potpuno razbili razmjenom s Pelicansima u kojoj je sudjelovalo čak sedam igrača. Budući da se McColluma spominjalo u glasinama o trejdu za Bena Simmonsa, naizgled je veliko razočaranje što nisu bolje prošli jer je najzvučnije ime koje su dobili Hart, koji nije više od solidnog startera. Kanađanin Alexander-Walker ima potencijala, Brazilac Louzada je sirovi jeftini talent, a vrijednost Čeha Satoranskog je u ugovoru koji istječe na kraju sezone i oslobađa dodatni prostor pod salary capom. Jednog od njih Blazersi će se morati odreći jer nemaju dovoljno mjesta u rosteru ili napraviti još neki manji trejd, možda čak i pronaći novi dom centru iz BiH Jusufu Nurkiću.

S obzirom na to da nisu ugovori svih igrača koje su primili zagarantirani za sljedeću sezonu, Blazersi bi idućeg ljeta mogli imati oko 60 milijuna dolara prostora pod salary capom, koji bi im mogli omogućiti dovođenje čak dva izvrsna igrača ili jedne zvijezde i nekoliko manjih "dijelova", koje bi pridružili 32-godišnjem Lillardu i prije kraja karijere mu omogućili ozbiljan pohod na prsten.

Time su Blazersi otpali kao opcija za dogovor s Philadelphijom oko Bena Simmonsa, Sixersi su se nadali da će za nezadovoljnog Australca moći dobiti Lillarda ili barem McColluma, ali sada je jasno da se to neće dogoditi.

Pelicansi pokušavaju spasiti franšizu

Pelicansi su kratkoročno bolje prošli u ovom trejdu jer su u McCollumu konačno dobili ofenzivno opasnog beka koji će im pomoći da napokon uđu u doigravanje, ali i pokazati ozlijeđenom superstaru Zionu Williamsonu da misle ozbiljno te ga odvratiti od navodnih misli o odlasku.

Franšiza je u delikatnoj situaciji jer je u sličnim okolnostima izgubila Chrisa Paula pa Anthonyja Davisa, a ako bi je prijevremeno napustio i Zion, to bi bio udarac koji bi mogao rezultirati preseljenjem Pelicansa u drugi grad. Williamson se daleko od momčadi oporavlja od operacije i malo je vjerojatno da će igrati ove sezone. Postoji opravdan strah da će otići čim mu se ukaže prilika, a možda i ranije isforsirati trejd.

Indiana napravila odlična dva koraka u rekonstrukciji

Indiana dobiva: Tyrese Haliburton, Buddy Hield, Tristan Thompson
Sacramento dobiva: Domantas Sabonis, Jeremy Lamb, Aaron Holiday, izbor druge runde drafta 2027.

Indiana je odavno objavila da želi krenuti ispočetka i da su tri njena ponajbolja igrača na raspolaganju za trejd. Carisa LeVerta je poslala u Cleveland za ozlijeđenog Rickyja Rubija i izbor prve runde nadolazećeg drafta. Time je očistila prostor pod salary capom na ljeto jer španjolskom razigravaču istječe ugovor.

Prava je bomba strigla jučer kada su Pacersi svog jedinog All-Stara poslali u Sacramento, ali šokantno je da su zauzvrat uspjeli dobiti jednog od najboljih mladih igrača lige. Haliburton je prošle sezone bio treći u izboru za rookieja godine, a ove je već bio najbolji igrač Kingsa. Sacramento je imao višak bekova, Pacersima je poslao i dugo nezadovoljnog Hielda, ali odrekao se najperspektivnijeg među njima. De'Aaron Fox već neko vrijeme stagnira, a rookie Davion Mitchell je sjajan obrambeni igrač, ali vrlo skroman ofenzivac.

Kingsi nastavili niz čudnih poteza, od kojih je najbizarniji preskakanje Dončića

Iako su dobili nominalno najboljeg igrača u trejdu, Kingsi i dalje nemaju ni približno ozbiljnu momčad sposobnu za doigravanje te su nastavili s nizom nerazumljivih odluka, među kojima je najšokantnija bila ona 2018. da na draftu preskoče Luku Dončića.

Myles Turner, kao treći iz trojca koji su Pacersi stavili u izlog, zasad ostaje, vjerojatno i dugoročno. Bilo je najvažnije razdvojiti njega i Sabonisa jer je postalo jasno da s dva centra u petorci neće daleko. Turner je trenutno ozlijeđen, ali kad se vrati, u renoviranoj momčadi trebao bi imati puno prikladniju ulogu.

Indiana je osim kvalitetnih igrača dobila i fleksibilnost pod salary capom jer Thompsonov ugovor istječe na kraju sezone. Zasad nije jasno hoće li na ljeto zadržati Malcolma Brogdona, koji ima klauzulu zbog koje ga se ne može trejdati ove sezone, ili će se riješiti i njega te konce momčadi potpuno prepustiti Haliburtonu.

Osim što su te dvije momčadi krenule u novim smjerovima, Pacersi i Kingsi su se, baš kao i Portland, izbacili iz kombinacija za Bena Simmonsa. Stoga je dan prije završetka roka najveće pitanje hoće li ga Sixersi zadržati do ljeta ili će pokušati dovesti dodatnu pomoć Joelu Embiidu, koji igra u životnoj formi.

Harden ostao jedina opcija Sixersima. Boje li se Netsi dovoljno njegova odlaska?

Iako je trener Brooklyna Steve Nash naglasio da klub neće trejdati Jamesa Hardena, ta je opcija i dalje otvorena, a posebno je sumnjivo to što je pred sinoćnju utakmicu naglo povučen iz sastava. Iako je službeni razlog lakša ozljeda zadnje lože, moguće je da su ga poštedjeli opasnosti od teže ozljede dok se situacija ne razjasni.

Harden je navodno nezadovoljan, a na kraju sezone mu istječe ugovor i može otići bez odštete. Sixersi ne kriju da ga žele i rado bi dali Simmonsa za njega, ali ne više od toga, dok bi Netsi nedvojbeno željeli još jednog igrača i pick. Ako Netsi vjeruju da će Harden otići i da Sixersi na ljeto mogu stvoriti dovoljno prostora pod salary capom da ga dovedu direktno, bilo bi im najpametnije odmah prerezati vezu s njim i zauzvrat dobiti igrača koji je u teoriji i kompatibilniji od njega s Kevinom Durantom i Kyriejem Irvingom.

Budući da je Bradley Beal iz Washingtona odlučio na operaciju koja će ga izbaciti iz stroja do kraja sezone, i on je otpao kao zamjena za Simmonsa. Općenito, čini se da do isteka roka više neće biti tektonskih poremećaja, ali mnogi bi se mogli odlučiti za sitne korekcije momčadi, bilo iz natjecateljskih bilo iz financijskih razloga, bilo tek toliko da izgleda kao da nešto rade.

Šarić u glasinama. Ako ga se odreknu, Sunsi bi mogli postati prvaci

Ivica Zubac je kao startni centar Clippersa, ozbiljne momčadi koja se već pojačala, praktički potpuno siguran da neće promijeniti momčad. Bojan Bogdanović također iako je Utah od prošlog ljeta spremna odreći se njega ili Joea Inglesa ako se ukaže prilika da drastično poboljša momčad.

No Ingles se nedavno ozlijedio i izgubljen je za ostatak sezone, a Jazz si ne može priuštiti da ostane bez obojice, pa je i Bogdanovićev ostanak u njegovom klubu sasvim izvjestan. No situacija s Dariom Šarićem nešto je kompleksnija.

Šibenski krilni centar ozlijedio se u prvim minutama prošlogodišnjeg NBA finala i propustit će većinu, ako ne i cijelu sezonu. Kao takav Sunsima nije od koristi, a kao momčad s najboljim omjerom lige i jedan od kandidata za naslov mogli bi ga pokušati pretvoriti u igrača koji im može pomoći odmah.

Iako nisu pokazali namjeru da to zaista učine, u teoriji bi ga mogli u paketu s mladim Jalenom Smithom dati San Antoniju za Thaddeusa Younga, na kojeg Spursi ionako ne računaju, a Sunsima bi mogao biti prevaga u borbi za prsten. A Young i Spursi samo su primjer koji se spominje u glasinama, dok Phoenix na isti način može dovesti i drugog igrača pronađe li zainteresiranog partnera za trejd.

Pročitajte više