Prva pobjeda na Euru: Hrvatska nakon teške borbe slomila Bjelorusiju

Foto: HRS, Index, Hina, Jozo Čabraja

UTAKMICE hrvatske rukometne reprezentacije oduvijek su bile i uvijek će biti štetne za vaše i naše živce. Ne postoji sportski kolektiv koji vas poput hrvatskih rukometaša može izbaciti iz takta, natjerati vas da kružite po stanu i nervozno grizete nokte. Prva utakmica na Euru u Poljskoj protiv Bjelorusije nije bila nikakva iznimka. Hrvatska je nakon teške i grčevite borbe u prvom poluvremenu (15:15), na kraju stigla do uvjerljive pobjede 27:21.

U najavi utakmice pisali smo kako je ovo neka nova hrvatska reprezentacija, momčad sklepana od štrkljavih klinaca, debitanata i čudnovatih biljaka, čije vrijeme tek dolazi. Stoga nas je zanimalo s kime će novi izbornik otvoriti natjecanje. Jedino iznenađenje bio je Zlatko Horvat kao prvi pick na krilu ispred Ivana Čupića.

Željko Babić u svojoj premijeri na velikom natjecanju poslao je na parket ekipu u sastavu Mirko Alilović, Domagoj Duvnjak, Zlatko Horvat, Manuel Štrlek, Ilija Brozović, Marko Mamić i Marko Kopljar. I to nije dobro izgledalo. Curilo je sa svih strana u 5-1 obrani, napad je bio spor, kontre se nisu realizirale i to je razlog zašto je Bjelorusija skroz do posljednje minute prvog dijela bila u vodstvu.

Brza reakcija klupe

Babić je, na svu sreću, shvatio što se događa te je počeo tražiti dobitnu formulu. U toj jednadžbi nije bilo mjesta za Mamića, debitanta na ovom Euru, koji se nije snašao u 5-1 obrani. Mirko Alilović, pak, posebna je priča jer se od njega kontinuirano na svakom turniru očekuju grandiozne obrane, ali čini se da ćemo se načekati. Babić je to osjetio te je u 17. minuti, nakon što je Alilović primio nekoliko golova kroz uši, na gol postavio Ivana Stevanovića što će se kasnije pokazati kao ispravna odluka.

U fazi napada Hrvatska je ulazila u nepotrebne prekršaje, što je razbijalo ritam vanjske linije. I onda, po dobrom starom običaju, kad bi stvari zaštekale Duvnjak bi išao u solo prodore. Za razliku od prijašnjih natjecanja, klupa je na vrijeme reagirala te je zaustavila vođu ekipe, a umjesto njega napade je organizirao agilniji Karačić. Njegova je prednost što je niži i brži od Duvnjaka pa je svojim prodorima bio neuhvatljiv za visoku bjelorusku obranu. Ipak, čarobna formula počela se otkrivati tek pred kraj prvog dijela, ali do potpunog uspjeha trebalo je još riješiti dva problema - popraviti efikasnost i zaustaviti Sergeja Rutenku. Hrvatski rukometaši "napucali" su bjeloruskog vratara Saldatsenka do te mjere da je čovjek poplavio, a najiskusniji Bjelorus Rutenka uspio je zabiti sedam golova u prvom dijelu. Toliko o njegovoj zrelosti za mirovinu.

Gojun i Stevanović učvrstili obranu

Početkom drugog poluvremena na mjesto centarhalfa u obrani stao je iskusni Jakov Gojun i to je bio potez kojim je zapečaćena sudbina Bjelorusije. Hrvatski stroj konačno je proradio. Obrana 5-1 predvođena Gojunom postala je agresivnija, Duvnjak je korišten isključivo u obrani gdje je na "jedinici" ometao protok lopte Bjelorusije, a čak i ako bi nešto prošlo kroz obranu intervenirao bi Stevanović. Obrana 5-1 posebno je funkcionirala u drugom dijelu u sastavu Gojun, Šebetić, Brozović i Duvnjak. Bjelorusija je toj postavi uspjela zabiti tek šest golova.

I kad je loš, Duvnjak je upotrebljiv

Tamo gdje je Kopljar stao u prvom poluvremenu, nastavio je Slišković u drugom s dva vrlo bitna gola. Hrvatska je otišla na plus tri, Rutenka je hvatao predah na klupi, a to je sjajno djelovalo na psihu igrača koji su opustili ruku. Vidjeli smo tako i nekoliko uigrani akcija, čemu dugo nismo svjedočili, a ono što posebno veseli jest nula golova kraj Duvnjakovog imena. Koliko god to zvučalo suludo, Hrvatska je u ovoj utakmici pokazala da joj život ne ovisi o najboljem igraču te da je Babić izbornik koji puno bolje od svog prethodnika čita igru. Duvnjak je posljednji put ostao na nuli u polufinalu OI-a u Londonu, kada je protiv Francuske tukao sedam puta i isto toliko puta promašio. Goluža je, sjetit ćete se, ubacio Balića koji je zatim vratio Hrvatsku u život, ali onda je neshvatljivo potjerao najboljeg hrvatskog rukometaša na klupu i vratio indisponiranog Duvnjaka u igru.

Babić je osjetio da Duvnjak nije na razini u napadu, ali ga je zato iskoristio u obrani gdje je u nekoliko navrata prekinuo napad Bjelorusije. Osim toga, Hrvatska je, barem u ovoj utakmici, pokazala kako nije ovisna o Duvnjaku.

Kopljar odigrao kapetanski

Kapetan reprezentacije utakmicu je završio kao mister 100 posto - pet šuteva, pet golova. Spašavao je u uvodu utakmice kad je prijetio potop, vratio se na teren čim je popustio grč u koljenu, izgledao je ozbiljnije, zrelije i opasnije nego svih proteklih godina. Kaptanska traka čini čuda.

Najefikasniji u redovima Hrvatske bio je Manuel Štrlek s devet golova. Kopljar i Čupić dodali su pet komada, a Slišković je postigao tri pogotka. U svom debiju na velikom natjecanju briljirao je i Ivan Stevanović s 10 obrana, odnosno s vrhunskih 48 posto uspješnosti.

Hrvatska u drugom kolu igra protiv Norveške, a utakmica je na rasporedu 17. siječnja s početkom u 18:15 sati.

HRVATSKA - BJELORUSIJA 27-21 (15-15)

KATOWICE. Spodek Arena

HRVATSKA: Stevanović, Alilović; Marić, Duvnjak, Kopljar 5, Gojun, Horvat, Karačić 1, Štrlek 9 (6), Čupić 5, Kovačević, Mamić 1, Šebetić 1, Slišković 3, Brozović 2

BJELORUSIJA: Kišov, Saldacenka; Brovka, Kuleš, Babičev 1, Hadkevič, Zajcav, Puhovski 1, Rutenka 8 (3), Nikulenkav 1, Šilovič 7, Pacikajlik, Jurinok 3, Baranav, Prakapenja, Citov

SUCI: Johansson i Kliko (Švedska)

ISKLJUČENJA: Hrvatska 12 minuta, Bjelorusija 10 minuta

SEDMERCI: Hrvatska 6 (8), Bjelorusija 3 (5)

Tijek susreta:

KRAJ UTAKMICE

56' Stevanović ponovno brani sedmerac Rutenki!

54' Stevanović brani sedmerac! 

50' Rutenka je uspio nekako ugurati loptu u gol. Babić zove minutu odmora.

48' Hrvatska prvi put na utakmici ima četiri razlike.

46' Šilović je propucao hrvatsku obranu i Stevanovića...

43' Hrvatska se ubrzala! Karačić je sada pretrčao svoje čuvare i zabio za plus 3.

42' Marić je dobio crveni karton, treće isključenje.

40' Uigrana akcija Hrvatske koja je završila golom Kopljara. Međutim, kapetan reprezentacije primio se za koljeno i napustio je teren. Umjesto njega ušao je Šebetić.

38' Čupić je uspio pobjeći svom čuvaru i zabiti za 19:17. Zatim je Duvnjak ukrao loptu u obrani i asistirao za Štrleka koji pogađa za najveću prednost Hrvatske na utakmici plus 3.

35' Sliišković! Protivnička obrana nema odgovor.

34' Sjajna akcija koja je završila visokim skokom Sliškovića i golom za plus dva Hrvatske.

31' Evo prvog vodstva Hrvatske na utamici! Čupić je poentirao s krila.

31' Hrvatska je prva krenula s centra. Karačić je sam išao u šut, ali Saldatsenka brani.

30' Kraj prvog dijela. Rutenka je najbolji igrač na terenu sa sedam golova iz osam pokušaja. Što se tiče Hrvatske, statistika sve govori; nakon prvih 30 minuta Duvnjak ima postotak šuta 0/2, Marić 0/1, Horvat 0/1, Čupić 2/4...

29' Igra se gol za gol u posljednje dvije minute prvog dijela.

29' GOOL! Čupić iz brzog centra pogađa za 14:14.

28' Šilović ponovno diže na plus 1 za Bjelorusiju.

28' Lijepa akcija Hrvatske. Prebrojavanje na desnoj strani za Čupića, koji postiže svoj prvi gol.

27' Babić je pozvao minutu predaha.

25' Rutenka je enigma za hrvatsku obranu. Sada je zabio sedmi gol na utakmici.

21' Sliškoviiiić! Skočio je s devet metara i zakucao loptu u donji desni kut.

18' Hrvatska je povezala konce u obrani. Sada se izlazi čvrsto na vanjske pucače, ali još nedostaje koncentracije u napadu.

17' Kopljar je solo akcijom sjajno poentirao s osam metara, ali Rutenka je ponovno uzvratio na drugoj strani. Babić je odlučio povući Alilovića i sada je na golu Stevanović.

16' Hrvatska je imala igrača više u napadu pa je brzim prebrojavanjem nastala rupa za Štrleka, koji je bio precizan s krila.

15' Treća sreća sa sedam metara. Zabio je Štrlek.

14' Hrvatska je povukla kontru preko Duvnjaka koji je sam išao finiširati akciju, ali Saldatsenko ponovno brani.

12' Nevjerojatno... Horvat je pucao sa sedam metara, pokušao je lobom, ali bjeloruski vratar skida.

10'  Rutenka postiže svoj četvrti gol.

8' Alilović je primio gol u prvi kut... Ipak, Kopljar u idućem napadu popravlja stvari. Bjelorusija i dalje ima plus 1.

6' Kopljarov prvi gol na utakmici. Hrvatska je smanjila vodstvo Bjelorusije.

5' Prvo isključenje na utakmici za Domagoja Duvnjaka.

5' Ispala je hrvatska obrana na krilu, ali Aliloviću upisujemo prvu obranu.

4' Odlična tranzicija iz obrane u napad. Duvnjak je povukao kontru, pronašao Brozovića koji s lakoćom zabija za 3:2.

4' Duvnjak je iznudio sedmerac, Čupić promašuje...

3' Bjelorusija je odmah na početku utakmice iskoristila tremu hrvatske reprezentacije pa je na krilima Sergeja Rutenke zabila tri gola.

2' Mamić uzvraća i postiže prvi gol za Hrvatsku.

1' Rutenka zabija prvi gol na Euru.

1' Počela je utakmica! Hrvatska kreće iz obrane. Duvnjak je prednji u obrani, Kopljar, Mamić, Brozović na poziciji centarhalfa i halfa te Zlatko Horvat i Manuel Štrlek na bekovima.

0' Sve je spremno za početak utakmica! 

0' Igrači su na terenu. Čekamo himne.

UOČI UTAKMICE:

Ispred nas su dva rukometna tjedna: na Europskom prvenstvu u Poljskoj predstavit će nam se nova reprezentacija Hrvatske, vođena Željkom Babićem, izbornikom debitantom na velikim turnirima. Nakon dugo vremena, hrvatska rukometna reprezentacija nepoznanica je za navijače, ali i struku. Momčad s kojom su se saživjele generacije, prolazi kroz potpuni remont. Prve rezultate vidjet ćemo danas, iza 16 sati. Hrvatska turnir otvara protiv Bjelorusije. Index iz sata u sat prati put rukometaša koji iz Katowica vodi prema Krakowu.

INFORMACIJE UOČI UTAKMICE - PRATITE RAZVOJ DOGAĐAJA NA INDEXU: 

15:40 Dvadeset minuta do početka utakmice.

 

Još 20 minuta do prve utakmice na Europskom prvenstvu u Poljskoj. Jeste spremili glasnice za navijanje?#iznadsvihHrvatska #crohandball

Posted by HRS on 15. siječnja 2016

15:38 "Ima nervoze, ali to je normalno. Želja je velika, mislim da će sve biti ok", rekao je Pero Metličić za RTL.

"Počinjemo 5-1 obranu. Želimo podići obranu za iduću utakmicu. Ne smijemo biti u grču", otkrio je pomoćni trener reprezentacije. 

Metličiću je ovo prvi turnir koji će odraditi kao trener.

"Imao sam sat - dva prije utakmice nervozu. Prvi put na velikom natjecanju nakon 2009. gdje sam završio. Teško je, ali ne bojim se".

15:35 "Osjeća se pritisak, nervoza, ali to je normalno. Prva utakmica je uvijek teška i nikad ne pobjeđuje bolji. Taktički znamo što trebamo raditi", rekao je uoči utakmice Babić.

15:23 "Svi smo zainteresirani kako će to izgledati. Pobjeda ne dolazi u obzir, samo nas zanima kako će igrati hrvatska reprezentacija", rekao je u uvodu Zlatko Saračević, stručni komentator RTL-a.

15:20 Hrvatski reprezentativci počeli su sa zagrijavanjem.

 

Krenulo je zagrijavanje u Spodek Areni. #iznadsvihHrvatska #crohandball

Posted by HRS on 15. siječnja 2016

15:00 Hrvatska je stigla u Spodek Arenu. 

 

Stigli smo u Spodek Arenu. Sitno brojimo....#iznadsvihHrvatska #crohandball

Posted by HRS on 15. siječnja 2016

14:30 Video porukom javio se i Sergej Rutenka, najveća zvijezda Bjelorusije. POGLEDAJTE. 

14:00 Izbornik Babić uoči utakmice iz Katowica poručuje da igrači lagano osjećaju pritisak i nervozu uoči velikog turnira. Nova momčad, čini se, ima stare navike. 

"Osjeća se pritisak i nervoza, ali to je i više nego normalno uoči ovako velikog natjecanja. Prva utakmica je uvijek teška. Moramo biti opušteni. Taktički znamo što moramo napraviti", kazao je izbornik.

13:30 "Da bar znamo recept za medalju, osvojili bismo ih sve!", poručili su Mirza Džomba i Goran Šprem, stručni sukomentatori RTL-a. Ni oni ne znaju što očekivati od nove Hrvatske, ali tvrde da je dobro što igrači nemaju imperativ na leđima. OPŠIRNIJE. 

13:00 Hrvatski reprezentativci protegnuli su noge prije utakmice. Evo par kadrova iz Katowica.

 

Reprezentacija se odlučila prošetati na slobodno jutro nešto više od četiri sata prije utakmice. Odbrojavamo...🇭󾓮󾓪🇾#iznadsvihHrvatska #crohandball

Posted by HRS on 15. siječnja 2016

10:00 Sjećate li se kada je Ivano Balić, danas koordinator reprezentacije, odigrao prvu utakmicu za Hrvatsku?

 

Danas počinje Europsko prvenstvo u Poljskoj. Mnogim našim rukometašima to će biti prvi veliki turnir na kojem će...

Posted by Index Sport on 15. siječnja 2016

09:30 Izbornik Babić odabrao je 16 igrača za prvu utakmicu. S popisa je otpao Krešimir Kozina. 

09:00 Odlaskom Igora Vorija otišao je i posljednji igrač iz slavne generacije koja je u Portugalu 2003. postala prvak svijeta. Smjenu generacija pratila je i smjena izbornika. Duvnjak, Kopljar, Alilović, Horvat, Gojun sada su nositelji i najiskusniji, a uz njih je Babić pozvao i niz mladih talenata koji bi trebali preuzeti njihove uloge u budućnosti.

OVDJE saznajte sve o hrvatskim rukometnim reprezentativcima koji igraju na Europskom prvenstvu u Poljskoj.

Pročitajte više