DINAMO - ATALANTA 4:0

Dvanaest najvećih frajera u Zagrebu

Foto: Pixsell

NI STARIJI kolege nisu se mogli sjetiti boljeg Dinamova poluvremena u Europi dok je momčad Nenada Bjelice trpala Atalanti već treći gol na otvaranju Lige prvaka. Završilo je 4:0. 

Rezultati by SofaScore

Netko je spomenuo Celtic 1998. godine i rapsodiju Robija Prosinečkog i ekipe. Netko je spomenuo 5:0 protiv Partizana, ali to su bila neka druga vremena, kad je nogomet još bio romantika, a ne znanost i ozbiljan, okrutan biznis kao posljednjih desetak godina. Ne oprašta se ni najmanja pogreška. Dinamo je to naučio proteklih godina kad je bio najgora momčad Lige prvaka i primao najviše golova u natjecanju.

Danas Dinamo u Ligi prvaka, protiv dvostruko jačeg, odnosno skupljeg protivnika, zabija četiri gola na otvaranju sezone. Atalanta je prošle sezone bila treća u Serie A, zabila je najviše golova u ligi i pomela teren Juventusom i Interom. S oprezom se govorilo o strašnom trojcu koji u napadu vodi osebujni 60-godišnjak Gian Piero Gasperini, kojem već nakon prvog dijela na Maksimiru nije bilo dobro. Mi koji smo strahovali, ispali smo papci. 

U Zagrebu trenutačno ne postoji dvanaest većih frajera od jedanaestorice koji su istrčali na travnjak protiv Atalante i Nenada Bjelice. Samo takvim tipovima pada na pamet postaviti i odraditi utakmicu u formaciji u kakvoj nikad nisu igrali. Od prve sekunde Olmo, Ademi, Moro, Oršić i ekipa krenuli su po gol kao pušteni s lanca. Bez respekta jurnuli su pored Zapate, Gomeza i Iličića. Da se dogodio potres, vjerojatno ga ne bi osjetili i nastavili bi juriti dalje. Tako je Dinamo otvorio utakmicu. I tada smo se bojali, smirivali s tribine, ali pomoći nije bilo.

Olmo vrijedi sto milijuna eura 

Dani Olmo je u prvih deset minuta utakmice podigao svoju cijenu za barem 20 milijuna eura. Ma i za 70 milijuna, ako hoćete. Ako Joao Felix vrijedi 126, koliko je iskeširano za tinejdžera Benfice protiv koje je Dinamo lani igrao, onda Olmo vrijedi 100 milijuna eura. “Prešao je igricu”, netko je rekao kad je drugi put u par minuta gurnuo stoperima Atalante kroz noge, a koliko je dobro odigrao govori činjenica da je Španjolac odigrao za “devetku”, a nije zabio nijedan gol.

Kada se Dinamu otvorilo, Talijani nisu znali što im se događa. Gasperini je nemoćno skakutao, naslanjao se na klupu, a Plavi su samo trpali. Leovac, Oršić, pa Oršić. Kakvu je samo Olmo loptu odigrao za prvi Oršićev gol. Podlo, bezobrazno, kroz cijelu obranu, a Oršić povratnu loptu Leovca onako rutinski plasirao u suprotni kut sa 16 metara. Kao da igra protiv Slaven Belupa.

Oršić za deset 

Nagledali smo se na Maksimiru velikih partija velikih igrača u povijesti, ali malo tko je protiv ovakvog suparnika odigrao za čistu desetku kao Mislav Oršić. Kralj praznog prostora upisao je hat-trick koji će Dinamovi navijači pamtiti desetljećima. Zagrepčanin za kojeg do jučer nitko nije čuo, već dugo je jedan od ključnih igrača Dinama i s 26-godina postao je reprezentativac Hrvatske, još jedan u nizu kojeg je dovukao i iskalio Nenad Bjelica s Dinamom. 

Atalanta je nešto pokušavala spasiti u drugom poluvremenu, Zapata je imao zicer u 75. minuti, ali je Livaković spustio roletu. To je bila završna scena velike večeri, svjetska reakcija golmana za kraj. Lani protiv Benfice, Dinamo je ispao u osmini finala Europa lige, ali je pokazao da se može nositi s ozbiljnim europskim momčadima. Tijekom više od 180 minuta igrao je egal utakmicu s Benficom i nesretno ispao. Večeras su Nenad Bjelica i ekipa pokazali što su iz te utakmice naučili i potvrdili da su postali ozbiljna momčad koja će sve češće biti favorit u ovakvim utakmicama. A mi više nećemo strahovati kada na Maksimir budu dolazile velike ekipe. I Šahtar i Manchester City dočekat će barem 12 frajera s mudima.

Pročitajte više