Dvije godine bez presude: Odgođeno suđenje Mamiću zbog divljanja na Poljudu

Foto: Hina 

GOTOVO pune dvije godine prošle su od divljanja Zdravka Mamića u loži poljudskog stadiona i sukoba sa Hajdukovcem Ivom Begom, a presude, čak ni one nepravomoćne još nema na vidiku. Štoviše, sa suđenjem se kreće ispočetka jer je predmet zadužio novi sudac. 

Splitska policija podnijela je u ožujku 2014. godine optužni prijedlog protiv Mamića i Bege te zatražila da se prvi kazni sa 15 dana zatvora, a drugi novčanom kaznom od 750 kuna, i to zbog prekršaja iz članka 13. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Obojici je izrečena i mjera opreza zabrane posjećivanja stadiona na Poljudu i Parku mladeži u trajanju od šest mjeseci, no ukinuo ju je nakon mjesec dana Visoki prekršajni sud u svibnju 2014. godine pod obrazloženjem da nema obrazloženja zašto je donesena mjera. 

Svjedoci u postupku vodstva Dinama i Hajduka

Sutkinja koja je radila na slučaju prebacila se na Upravni sud tako da je spis sada u rukama suca Stipe Rose. Danas je trebalo krenuti suđenje, no javili su se iz ureda odvjetnice Jadranke Sloković, braniteljice Zdravka Mamića, kako nije primila poziv. Rasprava je stoga odgođena za kraj mjeseca.

Dosad su ispitani policajci i osiguranje, no ako stranke zatraže, ti dokazi će se morati ponovo izvoditi. Mamićeva obrana predložila je da se sasluša Dinamova "klupa" Mirko Barišić, Tomislav Marčinko, Amra Peternel, Ado Kožul, Ognjen Naglić, Krešimir Antulović, Mirko Đurašin, dok je Begina obrana predložila da se ispita Hajdukova "klupa", predsjednik Brbić te članovi Nadzornog odbora.

Spisu je priložena i video snimka događaja.

Policija: Mamić pokazao srednji prst i odmjerio od šake do lakta prema vodstvu Hajduka

Mamića terete da je na početku drugog poluvremena pokazao srednji prst i odmjerio od šake do lakta prema vodstvu Hajduka, ušao u duel sa poduzetnikom Miloradom Pašalićem, koji ga je upozorio da se smiri. Krenuo je prema njemu sa željom da se fizički obračuna, ali su ga spriječili zaštitari. Nakon Dinamovog gola, Mamić je preskočio ogradu i vikao na vodstvo Hajduka. Bego je krenuo prema njemu da ga udari. Predstavu su iz prvog reda potpuno pasivno gledali trojica načelnika policijskih uprava, zamjenik ravnatelja policije i načelnik uprave policije. 

Dvije godine su, dakle, prošle, presude još nema na vidiku, štoviše, ako se stranke, makar jedna, "zainate" i zatraže saslušanje već ispitanih svjedoka, nema sumnje da će suđenje potrajati. Sud, naime, uz već predložene i ispitane, treba saslušati i poduzetnika Pašalića te novinara Slobodne Dalmacije Marka Bilića, koji je detaljno opisao incident. Zastara nastupa četiri godine nakon događaja, dakle, za dvije godine.

Pročitajte više