NBA

Dvije NBA utakmice na Bliskom istoku povukle kontroverzu zbog ljudskih prava

Foto: Profimedia

OVOG će se listopada prvi put u povijesti NBA košarka igrati na Bliskom istoku. NBA je objavila da će Atlanta Hawksi i Milwaukee Bucksi 6. i 8. listopada odigrati dvije predsezonske utakmice u Abu Dhabiju, glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata, nakon što je NBA potpisala višegodišnji partnerski ugovor s Ministarstvom kulture i turizma Abu Dhabija.

Partnerstvo je počelo već ranije ove godine osnivanjem Jr. NBA Abu Dhabi lige za 450 dječaka i djevojčica u dobi od 11 do 14 godina za djecu iz lokalnih škola. Partnerstvo uključuje i interaktivne priredbe za fanove uz sudjelovanje aktualnih i bivših NBA igrača, klinike za promidžbu zdravlja po NBA standardima te ekshibicijsku priredbu NBA 2K lige.

Problem ljudskih prava

Odluka o partnerstvu povukla je brojne kontroverze jer su mnogi upozorili na probleme s ljudskim pravima u toj zemlji, posebno na zakon o mogućoj smrtnoj kazni za homoseksualce. 

Enes Kanter, najglasniji borac za ljudska prava među košarkašima, prozvao je NBA zbog licemjerja, budući da je 2016. oduzela Charlotteu domaćinstvo All-Star utakmice zbog jednog zakona koji diskriminira LGBTQ+ zajednicu.

Pročitajte više