Dwight Howard shvatio da u NBA-u za njega više nema mjesta i otišao igrati na Tajvan

Foto: Profimedia

NAKON 18 godina u NBA ligi jedan od najboljih obrambenih centara ovog milenija Dwight Howard shvatio je da u njoj više nema mjesta te je potpisao za Taoyuan Leopards. Iako na prvu može izgledati da odlazi u Kinu, kao i mnoge druge ostarjele NBA zvijezde, Leopardsi su zapravo tajvanski klub pa se može očekivati da će u tamošnjoj slabašnoj ligi snažni Howard dominirati kao nikad prije.

"Tako sam uzbuđen, jedva čekam sletjeti na Tajvan i početi igrati. Dolazim raširenih ruku, s velikim zagrljajima i velikim osmjesima", objavio je na društvenim mrežama Howard, koji će idućeg mjeseca navršiti 37 godina, a slobodan je igrač otkako mu je istekao ugovor s LA Lakersima, za koje je igrao prošle sezone.

Shaqov nasljednik

Howard je bio prvi izbor drafta 2004., a u NBA je stigao izravno iz srednje škole. Svojom nevjerojatnom snagom i atleticizmom stvorio je očekivanja da postane nasljednik legendarnog Shaquillea O'Neala, čiji je put dugo pratio.

I on je karijeru započeo u Orlandu, doveo ga do finala 2009., da bi tri godine kasnije zatražio razmjenu i prešao u LA Lakerse, koji su Kobeu Bryantu i Pauu Gasolu tog ljeta doveli i Stevea Nasha. No sezona je završila debaklom i označila početak pada u Howardovoj karijeri.

Sljedeće tri godine proveo je u Houstonu uz Jamesa Hardena, a nakon toga svake sezone mijenjao momčad - Atlantu, Charlotte, Washington, ponovno Lakerse te Philadelphiju, prije nego što se prošle godine treći put vratio u Lakerse, s kojima je 2020. u bubbleu osvojio jedini naslov prvaka.

Pet puta najbolji skakač, dvaput prvi bloker lige

Osam puta izabran je na All-Star utakmicu i u jednu od tri najbolje petorke lige (pet puta u prvu). Triput je izabran za obrambenog igrača godine, pet puta je predvodio NBA u skokovima i dvaput u blokadama, a istaknuo se i osvajanjem natjecanja u zakucavanjima 2008., kada je "poletio" odjeven u Supermana.

Kroz 1242 utakmice NBA karijere bilježio je prosjeke od 15.7 poena, 11.8 skokova i 1.8 blokada, a u četiri od posljednjih pet sezona u Orlandu imao je prosjek veći od 20 koševa. Kroz karijeru su mu najviše zamjerali neozbiljnost, pretjeranu želju da se svima svidi te neučinkovitost s linije slobodnih bacanja, s koje je imao samo 56.7% uspješnosti.

Pročitajte više