Eduardo za Index: Slobodu još nisam preuzeo, a Dinamo me nije zvao. Hajduk? Tko zna

Foto: privatni album

VEĆ 17 godina prošlo je otkako je Eduardo da Silva iz Dinama otišao u Arsenal, 10 otkako je na Svjetskom prvenstvu u rodnom Brazilu posljednji put zaigrao za hrvatsku reprezentaciju, a pet i pol od posljednjeg profesionalnog nastupa, a uskoro bi se mogao vratiti nogometu, i to u susjednoj BiH. Ali ne kao 40-godišnji igrač, nego kao predsjednik tamošnjeg drugoligaša Slobode iz Tuzle.

Štoviše, dijelom se medijskog prostora proširila informacija kako je Dudu već sve dogovorio s Tuzlacima i da je njegov dolazak u klub gotova stvar, ali sam Eduardo za Index otkriva da to nije točno iako je potvrdio da su pregovori u tijeku i da se s delegacijom Slobode sastao u Zagrebu.

Da Silva svakako želi "uredsku" ulogu u nekom nogometnom klubu i ne bi imao ništa protiv da to bude u Hrvatskoj, ali ni s jednim klubom još nije imao konkretan kontakt kao s Tuzlom, pa tako ni sa svojim Dinamom. U kratkom razgovoru prokomentirao je stanje u svom bivšem klubu, transfer dinamovca Josipa Brekala u Hajduk i otkrio bi li, kao također bivši igrač Dinama, njegovim stopama otišao na Poljud.

Proširila se informacija da ste preuzeli tuzlansku Slobodu kao novi predsjednik kluba. O čemu se točno radi? U kojoj su fazi pregovori? 

Da, istina je da sam u pregovorima oko preuzimanja funkcije u tuzlanskoj Slobodi, ali nije istina kako se piše po nekim hrvatskim medijima da sam tu funkciju preuzeo. Pregovori su trenutno u tijeku i još uvijek nisu dovršeni. 

Uprava kluba me posjetila u Zagrebu, predstavila svoje trenutačno stanje, planove za budućnost i svoju viziju razvoja nogometa u Tuzli - viziju koju s njima dijelim. Nakon toga sam zbog privatnih obveza morao nazad u Brazil, a komunikacija s klubom je i dalje otvorena. Sloboda je klub bogate povijesti i potencijala za razvoj.

Čime se sad bavite i kako je uopće došlo do kontakta?

Nakon nogometa ostao sam u nogometu, srce je još na terenu i oko njega. Trenutno se bavim skautingom i posredništvom igrača. Također, fokusiran sam na završavanje UEFA-inog programa CFM (Certificate in Football Management), koji je ključ za sveobuhvatno razumijevanje upravljanja nogometnim organizacijama i uz koji mogu preuzeti ulogu predsjednika ili sportskog direktora bilo kojeg nogometnog kluba na svijetu. 

Kontakt sa Slobodom je prvi konkretan kontakt oko moje visoke uloge u nekom nogometnom klubu, kojeg sam uspostavio uz posredništvo prijatelja i kolege Diega da Silve iz DSVsoccer agencije.

FK Sloboda Tuzla

Zašto vas zanima takav angažman? Jeste li bili u kontaktu s Dinamom ili kojim drugim hrvatskim klubom?

Interesira me ovakav angažman jer vjerujem da imam iskustvo i znanje koje može doprinijeti razvoju kluba. Nisam bio u konkretnom kontaktu s Dinamom ili drugim hrvatskim klubovima u vezi s ovim poslom. Naravno da uvijek kruže neke priče, ali ovo je prvi konkretan kontakt i ponuda koju sam dobio.

Kako komentirate situaciju u Dinamu? Mislite li da biste mogli pomoći?

Situacija u Dinamu je uvijek izazovna, ali vjerujem da je klub sposoban prevladati teškoće. Nedavni događaji predstavljaju različite teškoće za organizaciju, kako na terenu tako i izvan njega, što je vidljivo i po stanju na tablici. Nemam trenutačno informacija koje bi mogle utjecati na Dinamovu situaciju, ali to je moj klub i uvijek je u mom srcu, bez obzira tko ga vodi ili tko će ga voditi u budućnosti.

Hoće li Dinamo biti prvak? Tko će?

Teško je prognozirati tko će biti prvak, jer mnogo faktora može utjecati na stanje na tablici. No vjerujem da će sezona nakon dugo vremena biti napeta do zadnjega kola… Puno će ovisiti o kontinuitetu forme, ozljedama ključnih igrača, odlukama trenera. Uzbuđen sam vidjeti kako će se stvari razvijati, ali definitivno će biti zanimljiva borba između Dinama, Hajduka i Rijeke za naslov prvaka, svi imaju potencijala ostvariti uspjeh.

Kako komentirate dolazak dinamovca Brekala u Hajduk? Biste li vi kao dinamovac preuzeli funkciju u Hajduku kad bi se otvorila prilika?

Transfer Brekala u Hajduk je mnoge iznenadio, za mene neočekivan potez. Sigurno je unio dodatnu draž u jesenski dio natjecanja, bit će zanimljivo pratiti kako će se Brekalo uklopiti u Hajduk i kako će se razvijati u budućnosti. Nakon dugo vremena, više nije samo Dinamo jedina adresa koja privlači vrhunske talente i reprezentativce. Što se tiče funkcije u Hajduku, trenutno mi takva opcija nije na stolu, ali u nogometu nikad ne možeš reći nikad.

Pročitajte više