Egipat je prvak Afrike i to je važno za Hrvatsku. Evo zašto

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

EGIPAT je pobijedio Alžir 29:21 i tako osvojio Afričko prvenstvo u rukometu. Egipćani su bili favoriti na ovom natjecanju, što su dokazali sa šest pobjeda u šest susreta. Redom su bili bolji od Gvineje (33:15), Konga (34:19), Kameruna (35:16), Angole (37:25) i Tunisa (30:25) u polufinalu. Na kraju su nadigrali i Alžirce.

Egipatsko osvajanje afričke titule važno je i za hrvatske rukometaše, koji su nedavno na Europskom prvenstvu osvojili 11. mjesto pod vodstvom izbornika Gorana Perkovca. Naime, Hrvatskoj slijede kvalifikacije za ovogodišnje Olimpijske igre u Parizu. Kvalifikacije će funkcionirati tako da će se u ožujku igrati tri turnira s po četiri ekipe. Igrat će se u grupnom sustavu, a po dvije najbolje momčadi iz grupe sa svakog turnira plasirat će se na Olimpijske igre. 

S obzirom na to da je Egipat osvojio Afričko prvenstvo, Hrvatska će biti smještena u kvalifikacijsku skupinu sa Švedskom ili Njemačkom, ovisno o tome koja reprezentacija izgubi u nedjeljnom susretu za treće mjesto na Euru, zatim hit-reprezentacijom Austrije te Alžirom kao drugoplasiranim s Afričkog prvenstva.

Kvalifikacijska skupina za Olimpijske igre u Parizu:

1. Švedska/Njemačka (Tko bude lošije plasiran na Euru)

2. HRVATSKA

3. Austrija

4. Alžir 

Hrvatska je mogla dobiti i lakšu skupinu da Egipat nije osvojio Afričko prvenstvo

Da je Egipat iznenađujuće u finalu Afričkog prvenstva izgubio od Alžira, Hrvatska bi po imenima dobila lakšu skupinu u kvalifikacijama za Olimpijske igre. Najozbiljniji protivnik u tom slučaju bio bi joj Španjolska, koju je deklasirala na ovom Euru, a u grupi bi bile i drugoplasirane momčadi iz Južne Amerike i Azije, odnosno Brazil i Bahrein. 

Međutim, to se nije dogodilo i Perkovčevi izabranici će put do Igara tražiti preko Švedske/Njemačke, Austrije i Alžira.

Pročitajte više