Egipat ušao u finale Afričkog prvenstva. Evo što to znači za Hrvatsku

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

EGIPAT je pobijedio Tunis 30:25 i plasirao se u finale Afričkog prvenstva u rukometu. Egipćani su favoriti za titulu, a za prvo mjesto igrat će protiv Alžira, koji je u drugom polufinalu nadigrao Zelenortsku Republiku s 32:26.

Prolazak Egipta u finale važan je i za hrvatske rukometaše, koji su na Europskom prvenstvu u Njemačkoj osvojili 11. mjesto. Naime, Egipćani bi eventualnim osvajanjem afričkog natjecanja Hrvatskoj osigurali, čini se, težu skupinu u kvalifikacijama za ovogodišnje Olimpijske igre u Parizu. 

Kvalifikacije će funkcionirati tako da će se u ožujku igrati tri turnira s po četiri ekipe. Igrat će se u grupnom sustavu, a po dvije najbolje momčadi iz grupe sa svakog turnira plasirat će se na Olimpijske igre. Hrvatska još ne zna na kojem će turniru igrati, a sve ovisi o tome hoće li Egipat osvojiti Afričko prvenstvo. Ovo su dva moguća scenarija.

Ako Egipat osvoji Afričko prvenstvo

Opravda li Egipat ulogu favorita i osvoji Afričko prvenstvo, Hrvatsku čeka po imenima teža grupa, u kojoj će biti još dvije europske reprezentacije. Jedna od njih bit će Švedska ili Njemačka, a druga Austrija. Uz njih će u skupini biti i drugoplasirana reprezentacija s Afričkog prvenstva, a to bi bio Alžir koji bi u ovoj opciji izgubio od Egipta.

1. Švedska/Njemačka (Tko bude lošije plasiran na Euru)

2. HRVATSKA

3. Austrija

4. Alžir (Tko bude drugi na Afričkom prvenstvu)

Ako Egipat ne osvoji Afričko prvenstvo

Dogodi li se iznenađenje i Egipat izgubi u finalu od Alžira te ne osvoji Afričko prvenstvo, Hrvatska bi dobila naizgled povoljniju skupinu. Najozbiljniji protivnik bio bi joj Španjolska, koju je deklasirala na ovom Euru, a u grupi bi bile i drugoplasirane momčadi iz Južne Amerike i Azije, odnosno Brazil i Bahrein.

1. Španjolska

2. HRVATSKA

3. Brazil

4. Bahrein

Pročitajte više